ροή ειδήσεων

Η μεγάλη απάτη με τα καυσόξυλα

Η τιμή του πετρελαίου οδηγεί τον κόσμο σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης όπως το τζάκι. Ως κλασικοί όμως Ελληνάρες θα βρούμε τρόπους να εκμεταλλευτούμε το κάθε τι ώστε να αποκομίσουμε... το όσο δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος εις βάρος του καταναλωτή.

Τι έχουν σκεφτεί λοιπόν οι αγαπητοί καυσοξυλάδες; Να στα παίρνουν απο όπου μπορούν. Αυτό έχουν σκεφτεί. Γιαυτό ο τόνος έχει φτάσει να πωλείται 190 ευρώ (ελιά) στην Αθήνα όταν η τιμή χονδρικής δεν ξεπερνάει τα 80-90 ευρώ και όταν πριν απο 3-4 χρόνια η τιμή που τα αγοράζαμε δεν ξεπερνούσε τα 100 ευρώ , ποσό που παραμένει σταθερό στην επαρχία. Γιαυτό παραμένουμε απο τις λίγες χώρες που ακόμη πουλάνε τα ξύλα με βάση το βάρος και οχι με βάση τα CORD όπως στις περισσότερες προηγμένες χώρες.

Θα μείνουμε στο δεύτερο όπου είμαστε σίγουροι οτι θα έχετε ερωτήματα γιατί οχι πώληση με βάση το βάρος αλλα με Cord; Πρώτα απο ολα να εξηγήσουμε τι είναι τα Cord.

Η μονάδα μέτρησης των καυσόξυλων δεν είναι πάντα το βάρος. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές άλλες χώρες η συνηθέστερη μονάδα είναι το αποκαλούμενο cord, το οποίο είναι ένα δεμάτι ξύλα με ύψος 1,2μ., βάθος 1,2μ. και μήκος 8 πόδια περίπου 2,4μ. Ένα τέτοιο δεμάτι περιέχει περίπου 2 έως 2,5 κυβικά μέτρα συμπαγούς ξύλου.

Όταν τα καυσόξυλα πωλούνται με μονάδα μέτρησης το βάρος, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο υποθέτει κανείς, διότι το βάρος του ξύλου ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το πόση υγρασία περιέχει.

Για παράδειγμα αν αγοράσετε τον χειμώνα 1 τόνο ξύλα, με την υγρασία που επικρατεί σημαίνει ότι αγοράζοντας έναν τόνο χλωρό, υγρό ξύλο, στην πραγματικότητα αγοράζετε μισό τόνο ξύλου και μισό τόνο νερού!

Αν βάλουμε και το συνήθειο των καυσοξυλάδων να 'κλέβουν' και στο ζύγι τότε καταλαβαίνεται οτι χρυσοπληρώνετε κατί για το οποίο ποτέ δεν θα πάρετε, οπότε δεν θα αλλάξουν και πολλά σε σχέση με το πετρέλαιο.

Θα μας πείτε όμως οτι ξύλα πρέπει να τα αγοράζουμε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα ξύλα είναι στεγνά και καλώς αερισμένα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε μαντρά που να μην καταβρέχει τα ξύλα ώστε να αυξηθεί το βάρος. Είναι μικρότερες οι απώλειες (750κ ξύλο / 250κ νερό) αλλά και πάλι δεν αγοράζεις αυτό που πραγματικά πληρώνεις.

Αν όμως τα καυσόξυλα που αγοράζαμε τα παίρναμε σε Cord, τότε δεν θα σας ενδιέφερε τίποτε απο τα παραπάνω αφού θα αγοράζατε ενα δέμα συγκεκριμένου μεγέθους σε συγκεκριμένη τιμή. Φυσικά το δέμα αυτό αναλόγως του είδους του ξύλου και της υγρασίας του, μπορεί να ζυγίζε από 2 έως 3 τόνους.
Ας ελπίσουμε να βάλουν μυαλό οι μαντράδες απο μόνοι τους, χωρίς την παρέμβαση του κράτους γιατί τότε το ξύλο θα πωλείτε 500€ o τόνος με τα 400€ να είναι φόροι.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/1/12 00:06

    STH RODO GNOSTOI EINAI OLOI OI APATEWNES DAMATRIA,PARADEISI.FANES,SORONI KLEBOYN KSILA KAI TA POULANE GIA XRYSO STIN POLI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/1/12 01:07

    Αν και δεν έχω τζάκι, λέω εγώ με το φτωχό μυαλό που διαθέτω......όταν κάτι δεν έχει ζήτηση λογικό και επόμενο είναι να πωλείται φτηνά, όταν όμως αντιστραφούν τα πράματα όλα παίρνουν τα πάνω τους. Εδώ όμως είναι διαφορετικά τα πράματα, δεν επαρκούν τα ξυλα για να τροφοδοτήσουν τόσα σπίτια, δεν έχουμε τεράστιες εκτάσεις δασών αλλα ούτε και από ελαιώνες σε σχέση με άλλες χώρες, να μην γελιόμαστε, εδώ ακόμα και τα καμένα είναι υπό την προστασία του δασαρχείου και όλοι που πηγαίνουν και κόβουν από εκεί είναι παράνομοι. Τώρα το αν τα πουλάνε βρεγμένα η όχι λογικό είναι αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/1/12 14:23

      Αμάν πιά με το κράτος τι έκανε το κράτος, γιατι το κράτος.
      Δεν μπορείτε κάποιοι να ζήσετε χωρίς τον χωροφύλακα στο σβέρκο σας?

      Πάρτε ξύλα μόνο το καλοκαίρι.
      Και το καλοκαίρι το βρεγμένο ξύλο κάνει μπάμ απο μακρυά.
      Στον παρακάτω τότε και ακόμα στον παρακάτω εμπορα αν εχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του καυσόξύλου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/1/12 01:11

    vrite ena agrotiko enos filou kai pate kopste monoi sas kai telos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/1/12 08:20

    03:11 απο που να πανε να κοψουν ρε λαμογιο; να πανε να ριμαξουν τα λιγοστα δεντρα που εμειναν πανω στο νησι και να καταντησει η Ροδος οπως η Χαλκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/1/12 10:29

    enas damatrenos exei kataklepsei ta dasi tis rodou xoris na dinei de kanenan logariasmo.san mauros gyftos einai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/1/12 14:37

      το θεμα δεν ειναι να αναφερουμε αοριστολογιες,ενας δαματρενος ποιος ειναι ? τον ξερετε ?εχετε στοιχεια?ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ διαφορετικα μην το αναφερετε και καθολου
      πρεπει να μπουν στην θεση τους καποια στιγμη ολοι αυτοι που κλεβουν και ρημαζουν ξενες περιουσιες και αναφερομαι σε περικυκλωμενα χωραφια που οι ανθρωποι εχουν κοψει απο τις ελιες τους ξυλα και τα εχουν για το τζακι

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/11/16 07:13

      ENAS ME KOKKINO AMAKSI EINAI.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος12/1/12 12:40

    Καταλαβαινω οτι η οικονομικη κατασταση αναγκαζει πολλα νοικοκυρια να αναψουν το τζακι για θερμανση.
    Παρακληση μου, να καιτε μονο καθαρα ξυλα. Τα εμποτισμενα και βαμμενα ξυλα, καθως και τα πλαστικα που ριχνουν στο τζακι μερικοι ειναι επιβλαβης για τους ιδιους, αλλα και για την γειτονια τους που αναπνεει τους ριπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/11/12 21:58

    ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΞΥΛΑ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΑΝΤΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ,Η ΑΠΟ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/2/13 23:04

    Oak καυσόξυλα παραδίδονται στο σπίτι σας στην Ξάνθη € 65 κυβικών μέτρων (m3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *