ροή ειδήσεων

Θα ζούμε με 10 ευρώ την ημέρα

Τι σημαίνει μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και 15% στις επικουρικές συντάξεις. Μειώνεται και το επιδομα ανεργίας, συμπαρασύρονται προς τα κάτω...

όλοι οι μισθοί καθώς και η αποζημίωση απόλυσης. Για την απόλυτη σφαγή στους μισθούς εάν περικοπεί κατά 22% ο κατώτατος μισθός κάνουν λόγο οι εργατολόγοι ενώ όταν μιλάμε για μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις λένε πως πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Μπορεί λοιπόν όπως λένε οι ειδικοί να διασώθηκε όπως τουλάχιστον φαίνεται ο 13ος και 14ος μισθός αλλά έπαψε να υπάρχει ο 11ος και 12ος μισθός.

Οπως χαρακτηριστικά δηλωσε στο Newsit o γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης " εξέλιξη αυτή κατακρεουργεί τις αποδοχές των εργαζομένων ειτε αυτοί θα πληρώνονται με μισθό είτε με ημερομίσθιο και μάλιστα ανεξαρτήτως ποιας συλλογική σύμβασης εργασίας πληρώνοντας μέχρι τώρα. Θα θίξει και τους εργαζόμενους με καθεστώς εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας όσο και αυτούς που πληρώνονται με κλαδικές και επαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάργηση και με νομοθετικό τρόπο των ελαχίστων ορίων ασφαλείας των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων".

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
- ενας εργαζόμενος άγαμος που πληρώνεται με το κατώτερο όριο, δηλαδή τον μισθό των 751 ευρώ, με την περικοπή του 22% θα φτάσει στα 601 ευρώ μικτές αποδοχές, μείον τις κρατήσεις που έχουν αυξηθεί με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχει καθάρα στην τσέπη του 462 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό λίγο πάνω από τα 10 ευρώ την ημέρα στη τσέπη του εργαζόμενου.

- ενας έγγαμος δίχως παιδί παίρνει σημερα 826 ευρώ, με την περικοπή του 22% θα φτάσει στα 644 ευρώ μικτά και μόλις 495 ευρώ καθαρά.

- ένας έγγαμος με τρεις τριετίες, δηλαδή προϋπηρεσία 9 χρόνια και έχει 2 παιδιά θα έπαιρνε σήμερα 1037 ευρώ το οποίο με την περικοπή του 22% φτάνει τα 808 ευρώ μικτά και καθαρά τα 621 ευρώ μόλις.

"Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως πολύ μικρή σημασία είχε η σχετική συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό με την έννοια ότι η περικοπή του βασικού μισθού και των ημερομισθίων οδηγεί στο να υπάρχουν μισθοί πείνας και όταν μιλήσουμε για καθαρά ποσά κάνουμε λόγο για 10 και 15 ευρώ με τα οποία καλείται να περάσει την κάθε μέρα μια οικογένεια που συχνά έχει τουλάχιστον το ένα μέλος της άνεργο" είπε ο κύριος Περπατάρης.

ΠΕΤΣΟΚΟΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
"Μια σειρά παροχών οπως ειναι το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τοκετού και το επίδομα μητρότητας παρακολουθεί το ύψος των αποδοχών και των ημερομισθίων που ορίζονται από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας" εξηγεί ο εργατολογος.

Ειδικότερα στο επίδομα ανεργίας η περικοπή αυτή φτάνει από τα 461 ευρώ που είναι σήμερα στα 360 ευρώ και στο επίπεδο του ημερομισθίου από τα 33,5 ευρώ που είναι σήμερα στα 26,19 ευρώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό συμπαρασύρει οχι μόνο τις παροχές αλλά και τα ύψη των αποζημιώσεων απόλυσης. Θυμίζω πως ο καθορισμός της αποζημίωσης απόλυσης που πλέον καταβάλλεται με δόσεις δίμηνες περιλαμβάνει τις αποδοχές του τελευταίου μήνα απασχόλησης πριν την απόλυση. Επομένως η περικοπή του 22% σημαίνει στην πραγματικότητα και περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης ανεξαρτήτου του χρόνου προϋπηρεσίας.

ΜΕΙΩΣΗ 15% ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
"Εδώ μιλάμε οχι μόνο για διπλή σφαγή αλλά για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Εδώ σημαίνει ότι θα έχουμε περικοπες σε οποιοδηποτε ποσό επικουρικής σύνταξης που είναι πάνω από τα 150 ευρώ που είναι ένα εξαιρετικά χαμηλό όριο στη πραγματικότητα. Εγω θα έλεγα ότι ουσιαστικά πρόκειται για κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και θα επιβληθούν στο όνομα του 2ου μνημονιου και στην πραγματικότητα η έννοια και η ύπαρξη της επικουρικής σύνταξης θα συμπαρασύρει και τις κύριες συντάξεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
- επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ με μεσοσταθμική μείωση 15% απο τα 150 ευρώ και πάνω θα πάει στα 185 ευρώ.
- επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ κα πάνω θα πάει στα 362,5 ευρώ.
- επικουρική σύνταξη των 600 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ και πάνω θα πάει στα 532 ευρώ.
newsit.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/2/12 07:57

    εγω ζω εδω και καμποσο καιρο με λιγοτερα απο 10/ημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/12 14:08

    pou re kakomoirh sto spiti tou mpampa xvris noikia, logariasmous kai e3oda gia faghto?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/2/12 00:02

    me filoxenoun kati tatanes...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *