ροή ειδήσεων

14 μήνες απραξίας και συγκάλυψης από την δημοτική αρχή

Μετά τα όσα προηγήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την αποχώρηση των μελών της Επιτροπής που προέρχονται από την δημοτική παράταξη “Η Ρόδος Μπροστά”...
και την σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλή της παράταξης κ. Γιώργο Χατζημάρκο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Η Ρόδος Μπροστά” κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

“Μετά από 14 μήνες απραξίας και συγκάλυψης, η δημοτική αρχή βρήκε επιτέλους τις απαντήσεις που έψαχνε σε καίρια ζητήματα:

- Για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου φταίνε οι πολίτες που δεν εκπληρώνουν εγκαίρως και αδιαμαρτύρητα τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο.

-Για τους τόνους των σκουπιδιών που κοσμούν την Ρόδο, φταίνε οι υπάλληλοι που δεν φροντίζουν να παίρνουν από το σπίτι τους κάθε πρωί και καύσιμα για τα απορριμματοφόρα.

-Για την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ανακάλυψαν ότι πρέπει να αφαιρεθούν από αυτή οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και να αντικατασταθούν από υπηρεσιακούς και νομικούς.

Τελικά, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ασκήσεις διοίκηση. Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις σοβαρές προκλήσεις και αυτό σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι πάσης φύσεως προστάτες σου είναι εμφανώς αποδυναμωμένοι.

Ας αφήσουν τις δικαιολογίες, τα τερτίπια, τις παλαιοκομματικές μεθόδους και τα τεχνάσματα και ας αποφασίσουν επιτέλους να διοικήσουν αυτό τον τόπο με καθαρό μυαλό και πάνω από όλα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών του.

Ας σταματήσουν να κρύβονται πίσω από γνωματεύσεις και γραφειοκρατικές λογικές και ας βγουν στο προσκήνιο με τις δικές τους προτάσεις, τις αποφάσεις τους και την βούληση τους.

Επιτέλους, δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η λευκή απεργία που έχει κηρύξει στην άσκηση των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κ. Κουσουρνάς.“

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΡΟΣ Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Προς : κ. Γεώργιο Χατζημάρκο
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης
Μείζονος Μειοψηφίας
«Η ΡΟΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Θέμα: Λειτουργία Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου μετά την υπ΄αριθμ. πρωτ. 2/10771/31-1-2012 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας που αφορά αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σχετ. Η με αρ. πρωτ. 2/10771/31-1-2012 γνωμοδότηση Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Θέτω υπόψιν σας και υπόψιν της δημοτικής παράταξης «Η ΡΟΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» το ανωτέρω σχετικό που διανεμήθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου στον φάκελο θεμάτων της συνεδρίασης της 29/02/2012. Για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης έγινε εκτενής συζήτηση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που οδήγησε στην αποχώρηση του συνόλου των συμμετεχόντων μελών της μειοψηφίας (Ι. Φλεβάρη, Μ. Συκόφυλλου, Η. Ζωγραφίδη και Π. Ιδομενέα) που αιτιολόγησαν την απόφαση τους αυτή, στηριζόμενοι στα όσα η ίδια η νομική υπηρεσία υποστηρίζει και ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση της Επιτροπής ως αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο διοίκησης του Δήμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 73 του Ν. 3852/2010 και της αρμοδιότητας των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα και κατά συνείδηση για τα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αναφέρει ότι συντάχθηκε «µετά από σύσκεψη και των έξι νομικών συμβούλων, σχετικά µε την αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας για τον έλεγχο και τη βεβαίωση παραβάσεων των καταστημάτων γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για την αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής µετά τη διαβίβαση σε αυτήν των πράξεων ελέγχου για την ανάκληση της άδειας ίδρυσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» και καταλήγει [η σύνταξη και η ορθογραφία είναι αυτή της γνωμοδοτήσεως] :

«Συνεπώς και µε την επισήμανση ότι η παραπάνω αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι δέσμια αρμοδιότητα, δηλαδή δεν εναπόκειται σε διακριτική ευχέρεια αλλά υφίσταται υποχρέωση εφαρμογής (Θεοδώρου Ι. ανωτ. σελ. 151, ΣτΕ 1443/1996). γνωµοδοτούµε ότι:

Σύμφωνα µε όλα τα παραπάνω σε όλες τις περιπτώσεις που διαβιβάζονται ως ανωτέρω αρμοδίως Εκθέσεις Ελέγχου και Βεβαιώσεις της Δημοτικής Αστυνομίας (µαζί µε όλα τα παραπάνω νόµιµα δικαιολογητικά και στοιχεία), σύμφωνα µε τις οποίες κατά τα διαλαµβανόµενα στο κεφάλαιο Α' της γνωμοδότησης προβλέπεται οριστική αφαίρεση κατά το ΠΔ 180/1979 ή ανάκληση λόγω παράβασης ουσιώδους όρου αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εντός 20 ημερών η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να εφαρμόζει τα νόµιµα και να προβαίνει σε οριστικές αφαιρέσεις ή ανακλήσεις αδειών, κατά περίπτωση.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν είναι τελειωτικές:; επαχθείς για τον διοικούμενο πράξεις. Σύμφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 227, 228 και 238 του Ν. 3852/2010μπορούν να προσβληθούν για λόγους νοµιµότητας στον Γενικό Γραµµατέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επίσης να τύχουν αναστολής εκτέλεσης. Η δυνατότητα μάλιστα αυτή του διοικουμένου πρέπει να αναγράφεται στο τέλος κάθε σχετικής απόφασης (άρθρο 16 του Ν. 2690/1999). Περαιτέρω ακόμη μπορούν να προσβληθούν και δικαστικά µε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια.

Η γνωμοδότηση µας αυτή ισχύει και για τυχόν αποφάσεις µη σφράγισης και µη ανακλήσεως που ελήφθησαν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά παράβαση των προαναφερόμενων, οι οποίες θα πρέπει να ανακληθούν ως παράνομες διοικητικές πράξεις, Τηρώντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νοµιµότητας, αλλά και προκειμένου να υπάρξει ατομική προστασία των µελών της Επιτροπής από μελλοντικές πειθαρχικές και ποινικές εναντίον τους κυρώσεις» .

Περαιτέρω η γνωμοδότηση αυτή θέτει (ρητώς) έως και το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος των Συμβούλων, επικαλούμενη σχετική νομολογία, ακόμα και για απλή αναβολή της συζήτησης κάποιου θέματος ημερήσιας διάταξης ενώ τα μέλη της έχουν αποφασίσει στη βάση της «Αρχής της επιείκειας προς τον διοικούμενο», να αναβάλλεται κάποιο θέμα (και κατά κανόνα τα πρωτοείσαχτα) για να δίδεται στους διοικούμενους το δικαίωμα να προετοιμασθούν ή να φέρουν τα πράγματα ανά περίπτωση, σε κατάσταση που να μην οδηγεί σε σφράγιση καταστήματος ή επιχείρησης με συνοπτικές διαδικασίες.

Με αυτό το περιεχόμενο η γνωμοδότηση έρχεται σήμερα κυριολεκτικά να δυναμιτίσει το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Επιτροπή κατόπιν νόμιμης σύγκλισης της, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα εστάλησαν για έλεγχο νοµιµότητας στον Γενικό Γραµµατέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να προκαθορίσει τις μελλοντικές συνεδρίασης δίνοντας τους την μορφή της τυπικής επικύρωσης των θέσεων της νομικής υπηρεσίας όπως αυτές θα εκφράζονται κάθε φορά, στερώντας από τους δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν την επιτροπή το δικαίωμα έκφρασης γνώμης κατά συνείδηση και της εκτίμησης των συνολικών στοιχείων της κάθε υπόθεσης.

Εύλογα είναι λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της επιτροπής και η συγκρότηση ενός πολυπρόσωπου και πολυδάπανου οργάνου, με πολύωρες και δαπανηρές συνεδριάσεις όταν την ίδια εργασία – σύμφωνα με την γνωμοδότηση -μπορεί να διεκπεραιώσει ένα μονοπρόσωπο όργανο, ένας αντιδήμαρχος, μια δημοτική υπηρεσία, η δημοτική αστυνομία ή η Διοίκηση του Δήμου Γενικότερα.

2. Προς τι, το βαρύγδουπο και κενό περιεχομένου όνομα «Ποιότητα Ζωής» όταν το ενδεδειγμένο όνομα θα ήταν επιτροπή σφράγισης καταστημάτων.

3. Τι θα γίνει με το σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού μας, που ευρισκόμενες σήμερα στην περιδίνηση της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε θα οδηγηθούν σε σφράγιση με συνοπτικές διαδικασίες, πολλές εκ των οποίων δι ασήμαντων αφορμή ;

Προσωπικά αδυνατώ να συμμετέχω υπό αυτούς τους όρους διότι θεωρώ ότι καταργείται η αληθής δυνατότητα έκφρασης της γνώμης μου, γεγονός ανεπίτρεπτο για μέλος αυτοδιοικητικού συμβουλίου.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενημερώνω την Δημοτική μας Παράταξη, για τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για να καθοριστεί η στάση μας και να εξετασθεί η συνέχιση της συμμετοχής μας στην επιτροπή.

Ρόδος 29/02/2012

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής
Ιωάννης Φλεβάρης

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/2/12 17:11

    Πρέπει να είσαι πολύ αφελής για να περιμένεις να ξυπνήσει ο κουσουρνάς και τα κουσουρνακια.Αυτοί εχουν σοβαρές δουλειές τώρα, με τον δήμο θα ασχολούνται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/2/12 17:17

    δεν πατε να πνιγείτε ολοι με τα σκουπιδια. Το πασοκ να ειναι καλα να ταιζει τον κουσουρνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/2/12 17:19

    Νομίζω οτι αυτή η δημοτική αρχή είναι η χειροτερη όλων των εποχών που πέρασε απο την Ρόδο. Πρέπει να είμαστε πολύ @@@@@@@ που τους εκλέξαμε. Δυστυχώς κ αυτούς εμείς τους βγάλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/2/12 17:26

    Μαύρη προπαγάνδα του Χατζημάρκου !
    Δεν υπάρχουν σκουπίδια πουθενά στη Ρόδο.
    Αστε πια τα ψέμματα. Αυτα τα διαδίδουν αυτοί που ζηλεύουν την επιτυχία του ΚΑΡΑΤΖΙΆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/2/12 17:30

    Λάθος, δεν κάνουν λευκή απεργία. Βρωμερή απεργία κάνουν. Εχουμε ψοφήσει απο την βρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/2/12 17:34

    Αν κατάλαβα καλά απο την επιστολή Φλεβάρη, λεέι οτι οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου είπαν στα μέλη της επιτροπής οτι πρέπει να ψηφίζουν όσα αυτοί εισηγούνται χωρίς αντιρρήσεις.
    Καλά, φυλακή θα πάνε αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/2/12 18:45

    μαλλον χατζημαρκακια ειστε εσεις ΡΕ ΔΕΝ Γ.......Ε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΚΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/2/12 19:25

    το κουσουρνας απο που βγαινει ? απο το κουσουρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/2/12 19:28

    απο 9 25
    προς 8 45
    σωστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/2/12 23:18

    ο πιο κοιμισμενος και πιο νωθρος δημαρχακος που ειχε ποτε η Ροδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/3/12 10:33

    θυμηθητε τις εκλογες.
    Πως εγιναν αυτοι οι ανθρωποι δημοτικη αρχη και μετα
    σκεφτητε τι να περιμενουμε απο αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/3/12 11:23

    7 Μαρτίου να παραιτηθεί ο Κουσουρνάς και ο Μαχαιρίδης, τι δουλειά έχουν στο τόπο μας οι υπάλληλοι των γερμανών! Ειδικά ο Μαχαιρίδης έιναι αυτός που αφάνισε παντελώς το όνομα της Δωδεκανήσου από το χάρτη, τώρα θα έρθει και στη παρέλαση για την ενσωμάτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *