ροή ειδήσεων

Στα 156 εκατ. ευρώ τα ενοίκια των υπουργείων το 2011


Διαβάστε πόσο στοιχίζει το χρόνο η ενοικίαση των κτιρίων υπουργείων, Περιφερειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών...
Στα 155,77 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων των Υπουργείων, Περιφερειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών μόνο για το 2011, τη στιγμή που η Τρόικα απαιτεί 325 εκατ. ευρώ για την έγκριση των νέων μέτρων, τα οποία καλούνται να πληρώσουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Ιω. Μουρμούρα, για το κόστος στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών σε ενοικιαζόμενα κτίρια δείχνουν, ότι το ύψος της δαπάνης που κατέβαλε το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ανέρχεται, ετησίως, στο ποσό των 108.041.049,89 ευρώ.

Τα εν λόγω στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό έχει ενημερωθεί έως σήμερα, για τη στέγαση υπηρεσιών της Κεντρικής Κυβέρνησης και υφίστανται 2.639 συμβάσεις μίσθωσης, στις οποίες αφορά το εν λόγω ποσό.

Σημειώνεται πάντως, πως το ποσό αυτό όμως δεν έχουν υπολογιστεί ούτε η προβλεπόμενη στη μισθωτήρια σύμβαση ετήσια αναπροσαρμογή ούτε και η μείωση του 20%.

Μείωση της δαπάνης

Ο κ. Μουρμούρας ενημέρωσε, ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων των υπουργείων, Περιφερειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών ανήλθε, το 2009, σε 178,16 εκατ. ευρώ και το 2010, σε 169,70 εκατ. ευρώ.

Για το 2011, τα στοιχεία για τις πληρωμές έως 31.10.2011 δείχνουν ότι η δαπάνη ανήλθε σε 90,73 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι, έως το τέλος του 2011, θα ανέλθει στα 155,77 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά δείχνουν μείωση της δαπάνης σε ποσοστό 4,75%, το 2010 και μείωση 8,21%, το 2011.

Συστέγαση Υπηρεσιών για περαιτέρω μείωση

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του υπουργείου, ότι η δαπάνη για τα μισθώματα κτιρίων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο το 2012, στη βάση του νόμου 4024/2011, με τον οποίο προβλέπεται συστέγαση δημοσίων υπηρεσιών προς επίτευξη μισθώματος κατά 50% τουλάχιστον μικρότερου του συνόλου των ήδη επιμέρους καταβαλλομένων μισθωμάτων.

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει ζητήσει να ενημερωθεί ποιο είναι το κόστος της δαπάνης που κατέβαλε το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του και των ΝΠΔΔ, το 2010 και το 2011.

Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι "ενώ, επί δύο χρόνια, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλήθηκε σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε φορολογικές επιδρομές εισοδημάτων και σε αυξήσεις των εμμέσων φόρων, ουδέποτε έγινε ιεράρχηση στις παρεμβάσεις για την περιστολή της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων, με χαρακτηριστική περίπτωση τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου".

Στην ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μουσουρούλης επικαλούνταν δημοσιευμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο ενοικιάζει το 60% των κτιρίων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και δεν έχει προχωρήσει καμία πολιτική αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στο έγγραφό του, επανέλαβε ότι, από τον Ιούλιο του 2010, έχει επιτευχθεί, με συναίνεση των εκμισθωτών, η μείωση των μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 20% (χωρίς αναπροσαρμογή αυτών έως την 30.6.2013) σε ποσοστό 60% των μισθώσεων ακινήτων, για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι με τις διατάξεις του Ν. 4002/2011, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2011, σε όσες μισθώσεις ακινήτων δεν υπήρξε συναίνεση των ιδιοκτητών, διενεργείται μείωση των μισθωμάτων κατά 20% επί του μισθώματος της χρήσης Ιουλίου 2010, χωρίς αναπροσαρμογή μέχρι την 30.6.2013.

news247

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *