ροή ειδήσεων

Είδος προς εξαφάνιση το ελληνικό γάλα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, με την τάση μείωσης να παγιώνεται την τελευταία τριετία...


Ενώ το 2010 η παραγωγή έφτανε τους 673.000 τόνους και μόλις ένα χρόνο πριν (2009) τους 720.000 τόνους, εντός του 2011 και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε υπάρχουν στοιχεία από τον ΕΛΟΓΑΚ, το παραγόμενο γάλα δεν ξεπέρασε τους 573.000 τόνους.

Όπερ σημαίνει πως με βάση τις παλαιότερες «επιδόσεις» των μηνών από το Νοέμβριο κι έπειτα έως ότου «κλείσει» το παραγωγικό έτος, η συνολικά παραχθείσα ποσότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 620.000 τόνους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με το ποσοστό μείωσης να ξεπερνά το 10%.

«Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τάση μείωσης συνεχίσει, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως σε πολύ λίγα χρόνια είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα μας από ελληνικό αγελαδινό γάλα», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συμμετείχε μάλιστα σε σχετική διάσκεψη που οργάνωσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός Αστέριος Ροντούλης.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο ΣΕΚ κατέθεσε προτάσεις για «ανάταξη» του κλάδου , ο οποίος απειλείται με αφανισμό. Μεταξύ αυτών, αναφέρει ο κ. Πεβερέτος, είναι ανάγκη για:

-ισχυροποίηση συνεταιρισμών τύπου ΘΕΣγάλα

-πάγωμα χρεών για τους κτηνοτρόφους

-δημιουργία χρηματοδοτικής «γραμμής» για τους κτηνοτρόφους και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο

-μέτρα υπέρ της έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών από τυροκομεία και εταιρείες, που έχουν φτάσει στο σημείο να καθυστερούν έως και 4 μήνες πλέον

-άμεση γενετική βελτίωση σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ, με πλειοψηφική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του ζωικού πληθυσμού με ιδιοπαραγόμενα είδη

Πρόβλημα και στην αιγοπροβατοτροφία

Η κρίση έχει απλώσει τα «δίχτυα» της όχι μόνον στην αγελαδοτροφία, αλλά και στην αιγοπροβατοτροφία, επισημαίνουν από τον ΣΕΚ. Έτσι, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια αναμένεται κάμψη της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία.

Η τάση αυτή αποδίδεται στην ακρίβεια των ζωοτροφών, στην ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών, στις καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς τυροκομείων και εταιρείων που απορροφούν τα προϊόντα, γεγονότα που οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε οικονομική «ασφυξία».

Μείωση κατανάλωσης – καθυστερήσεις λιανεμπόρων

Το σκηνικό κρίσης που διαμορφώνεται στον κλάδο γενικότερα επιτείνεται από δυο επίσης παράγοντες, εις εκ των οποίων καθαρά συγκυριακού χαρακτήρα: Η μείωση της κατανάλωσης όσο περνά ο καιρός, αφού η αγοραστική δύναμη σχεδόν όλων έχει συρρικνωθεί, είναι ο ένας.

Και ο έτερος, η τακτική των περισσότερων λιανεμπόρων να πληρώνουν τους προμηθευτές προϊόντων, κτηνοτροφικών σ' ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τον ένα χρόνο!

Μέτρα από πλευράς υπουργείου

«Διάσκεψη για την Χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Γαλακτοπαραγωγική Αγελαδοτροφία» πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Αστέριου Ροντούλη.

Στη Διάσκεψη επισημάνθηκε η πτωτική πορεία του κλάδου και διατυπώθηκαν προτάσεις για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποβλέπει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, τον σχεδιασμό εναλλακτικών συστημάτων εκτροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, την αξιόπιστη τήρηση των κτηνιατρικών μητρώων και την καταπολέμηση των ζωονόσων και κυρίως της βρουκέλλωσης.

Ως επιστέγασμα της συζήτησης υπήρξε δέσμευση όλων των παρισταμένων φορέων για την επιτάχυνση και επικαιροποίηση των διαδικασιών δημιουργίας μιας ανοικτής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον χώρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην οποία θα συζητούνται και θα συνδιαμορφώνονται προτάσεις των επαγγελματικών φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου.

diktionews.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/2/12 10:06

    Το προβλημα ειναι απλο.
    Εχουμε το ακριβοτερο γαλα στην Ευρωπη σε τιμες καταναλωτη.
    Η μεριδα του λεοντος δεν παει στους παραγωγους αλλα στους μεσαζοντες.
    Μας κλεβουνε ασυστολα, και πλεον μας εσπρωξαν προς τα εισαγομενα.
    Οταν η Επιτροπη Ανταγωνισμου τους ειχε στην μπουκα, ο φιλανθρωπος κυριος Βγενοπουλος, κατεβασε την τιμη στο 1 ευρω. Για να βοηθησει την ελληνικη οικογενεια δηθεν...
    Μια μικρη παρενθεση ηταν, για να ριξει σταχτη στα ματια μας, και στα ματια τις επιτροπης, για να αποφυγει το προστιμο.
    Τωρα επεστρεψε στην παλια τακτικη των φουσκομενων τιμων.
    Γενικως τα γαλακτοκομικα στην Ελλαδα τιμολογουνται σαν ειδος πολυτελειας.
    Παλι καλα που καποια ξενη αλυσιδα σουπερμαρκετ, εχει αναπτυξει συνεργασια με ελληνικες γαλακτοκομικες μοναδες, και βρισκεις εκει τυρια και γιαουρτια σε νορμαλ τιμες. Και αυτα τα εργοστασια στην Ελλαδα ειναι. Αυτοι πως μπορουν, και οι μεγαλοι, που εχουν και το πλεονεκτημα κοστους λογω μεγεθους δεν μπορουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *