ροή ειδήσεων

Επικοινωνία μαθητών Τορόντο-Ρόδος

Μαθητές από τη Ρόδο
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ - ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΞΕΩΝ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πιλοτική φάση συγκρότησης και λειτουργίας κοινοτήτων μάθησης, στο πλαίσιο του προγράμματος...
«Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και εφαρμόζεται από το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ του πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της ομογένειας.
Στο πρόγραμμα αυτό που φιλοδοξεί να καλύψει πολλές από τις ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την απευθείας συνεργασία σχολικών μονάδων από όλες τις γωνιές της γης, συμμετέχει και η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο με το σχολείο Αριστοτέλης- credit που λειτουργεί για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(Γ Γυμνασίου- Γ Λυκείου).

Οι δράσεις που αναπτύσσονται από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Αριστοτέλη αφορούν κυρίως την επικοινωνία τους με τάξεις σχολείων της διασποράς αλλά και της Ελλάδας οι οποίες συγκροτούν ένα δίκτυο διασύνδεσης και συνεργασίας πάνω σε δραστηριότητες που ορίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι παιδαγωγικού σχεδιασμού του προγράμματος. Η επικοινωνία γίνεται τόσο ασύγχρονα, μέσα από προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογιών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και σύγχρονα, με τις νέες δυνατότητες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεπικοινωνίας όπως το Skype.
Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Αριστοτέλης-Eastern, η πρώτη ηλεκτρονική σύνδεση ανάμεσα στο ένα τμήμα της 11ης τάξης ( Β Λυκείου) στο οποίο διδάσκει η φιλόλογος Μάγδα Σιγάλα και την Α΄ Λυκείου του ιδιωτικού σχολείου Ροδίων Παιδεία της Ρόδου με την εκπαιδευτικό Βούλα Ζάχου.

Επικοινωνία μαθητών από το Τορόντο
Οι μαθητές και των δύο σχολείων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τα κοινά ενδιαφέροντά τους, την πόλη τους και τις σπουδές τους. Η επικοινωνία είχε διάρκεια μιας ώρας με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι μαθητές από τη Ρόδο βρίσκονταν στο σχολείο τους τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου για να γίνει δυνατή η επικοινωνία τους με τους μαθητές από το Τορόντο με τους οποίους τους χωρίζει διαφορά επτά ωρών. Οι Ελληνοκαναδοί μαθητές ξεπέρασαν γρήγορα τις όποιες αναστολές τούς δημιουργεί το ότι μιλούν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα και αναπτύχθηκε με τους Ρόδιους συνομηλίκους τους ένας ζωντανός διάλογος με κέφι και τραγούδι(!) που κατέληξε στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών διευθύνσεων για να συνεχιστεί η επικοινωνία τους μέσωfacebook ή emails.

Tη συμμετοχή των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο στο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης του προγράμματος του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ έχει οργανώσει ο διευθυντής του Γραφείου παιδείας Θέμης Αραβοσιτάς με τη συνεργασία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης στον Καναδά Δέσποινας Χατζηδιάκου. Από την πλευρά των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τη Μάγδα Σιγάλα, που λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των συνεργαζόμενων τάξεων, και οι εκπαιδευτικοί Κώστας Φλέγκας, Ιωσήφ Καλεντερίδης και Νίκος Ανεσιάδης. Οι συνεργαζόμενες τάξεις είναι από την ομογένεια το σχολείο Άγιος Γεώργιος της Αδελαΐδας, με τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Φρατζή και Μαρία Μπαρτζαβάλη και το σχολείο GGS Barbaraschule Neus από το Ντίσεντορλφ της Γερμανίας. Παράλληλα στην πιλοτική φάση του προγράμματος συμμετέχει και το σχολείο Ροδίων Παιδεία, με την επίβλεψη της Βασιλείας Καζούλλη -επιστημονικής συνεργάτιδας του προγράμματος από το πανεπιστήμιο Αιγαίου- και την εκπαιδευτικό Μαρία Καπλανέρη που έχει αναλάβει το συντονισμό των αδελφοποιήσεων μεταξύ των σχολείων της Ελλάδας και της ομογένειας.

Επισημαίνεται ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δώσει τη δυνατότητα συγκρότησης κοινοτήτων μάθησης με μεγάλο αριθμό ελληνικών σχολείων σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα συνεργάζονται χρησιμοποιώντας ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό που έχει παραχθεί από το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ
Οι αδελφοποιήσεις τάξεων αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά και οι μαθητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις συνεργατικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν. Στο σύνολό του, το πρόγραμμα «Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» ανατρέπει την ως σήμερα ελλαδοκεντρική προσέγγιση της διδασκαλίας ελληνικών στην ομογένεια κι αφήνει περιθώρια πρωτοβουλιών στους ίδιους τους ομογενειακούς φορείς οι οποίοι δεν καθοδηγούνται αλλά συνεργάζονται με τις ελληνικές εκπαιδευτικές και πανεπιστημιακές αρχές.



Σημειώνεται πως πρόσφατα στο Τορόντο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Δέσποινας Χατζηδιάκου συμπόσιο για τις προοπτικές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του ΕΔΙΑΜΜΕ, Θέμης Αραβοσιτάς και Μάγδα Σιγάλα, έκαναν παρουσίαση σε εκπαιδευτικούς από διάφορες περιοχές του Καναδά του προγράμματος των Κοινοτήτων Μάθησης και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας και μάθησης για τα τμήματα ελληνικής γλώσσας όλων των βαθμίδων.
http://greekcommunityschools.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *