ροή ειδήσεων

Οι φάρμες της ντροπής - Κλουβιά του μαρτυρίου

Οι φάρμες της ντροπής - Κλουβιά του μαρτυρίου. Με αυτό το πρωτοσέλιδο, το ένθετο Real Planet της εφημερίδας Real News την Κυριακή 22/1/2012 ενημέρωσε με ένα δισέλιδο ρεπορτάζ...
τους αναγνώστες για τα παράνομα εκτροφεία-βιομηχανίες αναπαραγωγής σκύλων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο της Έφης Λάσκα, αποκλειστικά στο adespoto.gr.

Κυκλώματα θησαυρίζουν από τις μαζικές αναπαραγωγές καθαρόαιμων σκύλων, καταγγέλουν στη Real Planet φιλοζωικές οργανώσεις. Τα ζώα κρατούνται σε άθλιες συνθήκες μέσα σε συρμάτινα κλουβιά ανά ζευγάρια, με μοναδική αποστολή να γεννούν ασταμάτητα.

''Τέτοια εκτροφεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι πάρα πολλά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ακριβώς, γιατί είναι παράνομα. Στην Αττική υπάρχουν στα Μέγαρα, στο Κορωπί, στα Καλύβια και σε άλλες περιοχές των Μεσογείων'', εξηγεί η Ιρις Καλφοπούλου, μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Τα παράνομα εκτροφεία λειτουργούν συνήθως σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή μέσα σε κοντέινερ σε ''πίσω'' αυλές σπιτιών και ταράτσες. Ζουν με τη στοιχειώδη ποσότητα τροφής και νερού, δεν τους παρέχεται καμία περίθαλψη και όταν πλέον κριθούν μη παραγωγικά θανατώνονται.

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Τα καθαρόαιμα κουτάβια διοχετεύονται στην αγορά μέσω pet shops ή μικρών αγγελιών, συνήθως συνοδευόμενα από πλαστά χαρτιά σχετικά με την προέλευσή και την ηλικία τους. Οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ ανάλογα με τη ράτσα, ενώ από ένα νόμιμο εκτροφείο μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1000 ευρώ.

''Το κέρδος είναι τεράστιο, γιατί ένα σκυλί μπορεί να γεννήσει από 4-10 κουτάβια σε κάθε τοκετό'', σημειώνει η υπεύθυνη του www.adespoto.gr Κλειάννα Μαλαματίνα.

Οι προμηθευτές εκμεταλλεύονται συνήθως την άγνοια των περισσότερων αγοραστών αλλά και τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν. Αποτέλεσμα πολλές οικογένειες καταλήγουν να αποκτήσουν ζώα άρρωστα, με γενετικά ελαττώματα, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα. Κάποια μάλιστα από αυτά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν για πολύ και άλλα εγκαταλείπονται άρρωστα από τους νέους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους, απειλώντας με σοβαρές ασθένειες και τους υπόλοιπους σκύλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι λαθρέμποροι δεν διστάζουν ακόμα και να κλέψουν κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια να τα επαναπροωθήσουν στην αγορά.

Το ρεπορτάζ:

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κυκλώματα κρατούν φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες καθαρόαιμα σκυλιά,
με μόνο σκοπό τη μαζική αναπαραγωγή και την πώλησή τους έναντ εκατοντάδων ευρώ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες ευρώ κερδίζουν κάθε χρόνο τα κυκλώματα που διαχειρίζονται τα παράνομα εκτροφεία καθαρόαιμων σκύλων.

Φιλοζωικες οργανώσεις καταγγέλλουν στη Real Planet ότι αδίστακτοι λαθρέμποροι κλέβουν ακόμη και κατοικίδια και στη συνέχεια τα οδηγούν στα παράνομα εκτροφεία που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, απ'όπου τα επαναπροωθούν στην αγορά, εκμεταλλευόμενοι τους ανυποψίαστους πολίτες που αγοράζουν ζώα από τις μικρές αγγελίες.

''Δεν υπάρχει πιο φρικιαστικό θέαμα από το να βλέπεις σκελετωμένα και άρρωστα σκυλιά να ζουν σε ένα βρώμικο κοντέινερ, με μοναδική αποστολή να γεννάνε ασταμάτητα'', λέει στην R η Ιρις Καλφοπούλου, μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει γίνει μάρτυρας της φρίκης σ'ένα από τα πολλά παράνομα εκτροφεία σκύλων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εκεί, μέσα σε άθλιες συνθήκες, γίνονται μαζικές αναπαραγωγές καθαρόαιμων σκύλων, για να μοσχοπουληθούν αργότερα σε ανυποψίαστους πελάτες έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Τα παράνομα εκτροφεία (διεθνώς είναι γνωστά ως puppy mills) εγκαθίστανται συνήθως σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή μέσα σε κοντέινερ σε ''πίσω'' αυλές σπιτιών και ταράτσες, ώστε να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες των ''κολαστηρίων'' δεν διστάζουν να βάζουν μεταλλικές ράβδους μέσα στον λαιμό των ζώων, οι οποίες διαλύουν τις φωνητικές χορδές, στερώντας τους τη μοναδική δυνατότητα έκκλησης σε βοήθεια, το γάβγισμα και το κλάμα τους.

''Τέτοια εκτροφεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και τα περισσότερα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην Αττική υπάρχουν στα Μέγαρα, στο Κορωπί, στα Καλύβια και στα Μεσόγεια'', εξηγεί η Ι. Καλφοπούλου.

Τα ζώα κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά ανά ζευγάρια (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό) και εξαναγκάζονται να γεννούν κουτάβια μέχρι να πεθάνουν. Τα θηλυκά ζευγαρώνουν ασταμάτητα από τον πρώτο οίστρο τους και όταν δεν μπορούν πια να ''παράγουν'', θανατώνονται με πυροβολισμό ή λιθοβολισμό. Κάποια πωλούνται σε εργαστήρια ως πειραματόζωα ή πεθαίνουν από ασιτία, γι' αυτό και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που σκυλιά στα παράνομα εκτροφεία ξεπερνούν την ηλικία των 5 ετών.

Ζουν με τη στοιχειώδη ποσότητα τροφής και νερού, ίσα για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ ακόμη και η ελάχιστη τροφή που καταναλώνουν προέρχεται από ελαττωματικές ή ληγμένες παρτίδες ζωοτροφών. Περίθαλψη δεν υπάρχει, εμβολιασμοί δεν γίνονται, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ζώα να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Πολλά από τα σκυλιά έχουν πληγές από καβγάδες, άλλα φέρουν σημάδια σήψης στο σαγόνι από τα σάπια δόντια και κάποια είναι τυφλά. Σε αυτή την τραγική κατάσταση γεννούν ασύστολα μικρά κουτάβια, τα οποία πωλούνται ελεύθερα στην αγορά.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Τα κουτάβια απομακρύνονται από τη μητέρα τους συνήθως πριν από το αναγκαίο διάστημα των 2 μηνών που απαιτείται για να απογαλακτιστούν,για να καταλήξουν σε βιτρίνες pet shops ή κατευθείαν στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών.

''Ορισμένα παράνομα εκτροφεία έχουν δημιουργήσει δικές τους ιστοσελίδες για να κάνουν τις πωλήσεις τους ενώ πολλά σκυλάκια στολίζουν τις βιτρίνες των...συνεργαζόμενων pet shops, τα οποία εκδίδουν ακόμη και πλαστά χαρτιά για την προέλευση και την ηλικία των κουταβιών. Ορισμένα πωλούνται σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές, αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος πώλησης είναι οι μικρές αγγελίες στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά και οι παραδόσεις γίνονται είτε ''ταχυδρομικά'' είτε σε κάποιο ουδέτερο σημείο, ώστε να κρατηθεί μυστική η προέλευση του σκύλου'', αναφέρει η Ι. Καλφοπούλου.


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
H REAL PLANET πραγματοποίησε έρευνα στις μικρές αγγλίες γνωστών ιστοσελίδων και εντόπισε εκατοντάδες αγγελίες που πωλούν καθαρόαιμους σκύλους κάθε ράτσας, άγνωστης προέλευσης.

Πολλές διαφορετικές αγγελίες μάλιστα είχαν το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνίας, ενώ αρκετές μαρτυρούσαν την ύπαρξη παράνομου εκτροφείου, χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένο σκυλάκι και δίνοντας ασαφείς πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του.

''Οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρ, ανάλογα με τη ράτσα. Το κέρδος είναι τεράστιο, γιατί ένα σκυλί μπορεί να γεννήσει από 4 μέχρι 10 κουτάβια σε κάθε τοκετό'', λέει η υπεύθυνη της ιστοσελίδας www.adespoto.gr, Κλειάννα Μαλαματίνα.

''Ο μόνος τρόπος για να τους ξεσκεπάσεις είναι με καταγγελία στο ΣΔΟΕ για μη έκδοση απόδειξης. Μπορείς, όμως, να τους καταλάβεις αν ζητήσεις να δεις τους γονείς του κουταβιού και τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου. Πάντα θα βρουν μια δικαιολογία για να αρνηθούν''.

Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν να πάρουν ένα σκυλί από αγγελία καταρχήν από άγνοια και κυρίως, επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες από ένα νόμιμο εκτροφείο, το οποίο ειδικεύεται-κατά κανόνα- μόνο σε μία ράτσα.

''Το καθαρόαιμο από νόμιμο εκτροφείο μπορεί να κοστίζει 1000 ευρώ. Μέσα σε αυτό το ποσό όμως περιλαμβάνονται τα εμβόλια, οι ιατρικές εξετάσεις που εξασφαλίζουν την καλή υγεία του ζώου, τα λειτουργικά έξοδα, οι κατάλληλες τροφές, η σήμανση με μικροτσίπ και ο ΦΠΑ προς το κράτος. Τα παράνομα εκτροφεία έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος και αποκομίζουν αφορολόγητα κέρδη. Οι γονείς, ακόμη και το ίδιο το κουτάβι, μπορεί να έχουν αγοραστεί από ένα puppy mill της Ουγγαρίας ή της Τσεχίας για 20 ευρώ, ενώ πολλά καθαρόαιμα που προορίζονται για αναπαραγωγή είναι κλεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους'', τονίζει η Κλειάννα Μαλαματίνα.


ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ και ιδιώτες αγοράζουν τα κουτάβια και συνήθως, ύστερα από λίγο καιρό, διαπιστώνουν πως είναι άρρωστα, με σοβαρές ανίατες ασθένειες, έχουν γενετικά ελαττώματα, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Αρκετά κουτάβια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά μόνο λίγες ημέρες μετά την αγορά τους και άλλα, για να θεραπευτούν, πρέπει να χειρουργηθούν με επεμβάσεις που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους και να τα εγκαταλείπουν στο δρόμο, αυξάνοντας τον αριθμό των αδέσποτων.

''Είναι λογικό τα σκυλιά που προέρχονται από μαζική παραγωγή να είναι άρρωστα. Τα παράνομα εκτροφεία δημιουργούν περισσότερα αδέσποτα και αυξάνουν τις αρρώστιες'', προσθέτει η Κλ. Μαλαματίνα.

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι ο τύφος, η μόρβα και οι λοιμώξεις από παρβοιό. Τους τελευταίους μήνες, στους δρόμους της Αττικής, έχει ξεσπάσει επιδημία μόρβας, που μεταδίδεται από τον έναν σκύλο στον άλλο και προσβάλλει το νευρικό σύστημα, ασθένεια κατά 90% θανατηφόρα.




ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009!

''Μέχρι το 2009 δεν γνωρίζαμε ότι λειτουργούν παράνομα εκτροφεία σκύλων στη χώρα μας. Νομίζαμε ότι υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό γιατί μέσω του παράνομου εμπορίου αρκετά από αυτά έρχονταν για πώληση στην Ελλάδα'', λέει η Ι. Καλφοπούλου.Η αρχή έγινε με τα Δερβενοχώρια το 2009 και μέσα σε ενάμιση χρόνο αποκαλύφθηκαν τρία ακόμη παράνομα εκτροφεία, στο Αλεποχώρι, στις Σέρρες και στο Κερατσίνι.

Στα Δερβενοχώρια βρέθηκαν 54 σκυλιά, τα οποία ζούσαν κλεισμένα σε κοντέινερ και σε ψυγεία, μέσα στις ακαθαρσίες τους. Όλα ήταν άρρωστα με ψωρίαση, δερματίτιδα, κάποια ήταν παράλυτα ενώ πολλά είχν πληγές σε μια προσπάθεια να φαγωθούν μεταξύ τους, λόγω της ασιτίας.

Οι ιδιοκτήτες του κολαστηρίου, οι οποίοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, δέχθηκαν να απελευθερώσουν τα ζώα και έτσι η υπόθεση δεν έφτασε στη δικαιοσύνη.

Λίγους μήνες αργότερα, εντοπίστηκε νέο κολαστήριο στο Αλεποχώρι, κοντά στα Μέγαρα. Σ'ένα εγκαταλελειμμένο πτηνοτροφείο, μαζί με γάτες, κότες, κουνέλια και πουλιά, βρέθηκαν στιβαγμένα 58 σκυλιά από 30 διαφορετικές ράτσες, ανάμεσα τους ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

''Μπήκαμε μέσα με την Αστυνομία φορώντας μάσκες, γιατί δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την βρόμα. Αντικρίσαμε άρρωστα σκυλιά, χωρίς νερό και φαγητό, σε κλουβιά, εικόνες αποκρουστικές'', περιγράφει η Ι. Καλφοπούλου.

Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και η καταδικαστική απόφαση για τους ιδιοκτήτες του παράνομου εκτροφείου εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, επιβάλλοντας την ''αστεία'' ποινή: 3 μήνες προφυλάκιση με τριετή αναστολή. Οι ένοχοι ήταν ιδιοκτήτες καταστήματος πώλησης κατοικιδίων, το οποίο εξακολουθούν να διατηρούν μέχρι σήμερα στην Αθήνα!

OΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ

Οι φιλοζωικές οργανώσεις συνιστούν σε όποιον επιθυμεί να αγοράσει ένα κατοικίδιο να αποφεύγει τις μικρές αγγελίες και τα αμφιλεγόμενα pet shops, γιατί ενδέχεται τα ζώα που διακινούνται να προέρχονται από παράνομα εκτροφεία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητούν το πιστοποιητικό προέλευσης και το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

-
Αυτό το θέμα που έχουμε αναδείξει επανειλημμένως μέσα από το adespoto.gr, ανέδειξε επιτέλους μία μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, η Real News. Τι άλλο θέλουν πραγματικά να δουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ζωάκι, για να μην αγοράσουν από αγγελία ή pet shop?

Αφού σας περισσεύουν χρήματα, γιατί δεν υιοθετείτε ένα αδέσποτο και να δωρίσετε τα χρήματα για στειρώσεις αδέσποτων?

Ή έστω, φερθείτε υπεύθυνα και επιλέξτε από νόμιμο εκτροφείο, επικοινωνήστε με τον Κυνολογικό Όμιλο και ρωτήστε!!!

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΖΩΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.....!!!

adespoto.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *