ροή ειδήσεων

Να κόψεις πεύκα δεν μπορείς κατα λάθος!

Η γειτονιά μας είναι στα Σγουρού στη Ρόδο στην οδό Ιωάννη Πολέμη. Μία μέρα και γυρνόντας απο μια δουλειά, κατα τις 15:30 ημέρα Σάββατο πέτυχα δύο ανδρες άγνωστους στον δρόμο λίγο παραπάνω απο το σπίτι μας να κόβουν ολοζώντανα πανύψηλα πεύκα...
μέσα απο ένα δασάκι που υπάρχει εκεί και το οποίο είναι λόγος θαυμασμού της περιοχής, αφού πρασινίζει το τοπίο και δημιουργεί σκιά. Πρέπει να έχει καμιά ογδονταριά δέντρα με εκατό περίπου. Αφού έκοβαν τα δέντρα , τα τεμάχιζαν και τα στοιβαζαν όμορφα όμορφα σε τρέϊλερς πίσω απο τα αυτοκίνητά τους.Σταμάτησα και τους ρώτησα γιατί κόβουν τα δέντρα και εκείνοι μου απάντησαν άνετοι οτι έχουν άδεια και οτι το ίδιο τους ρώτησαν και άλλοι γείτονες μου. Έφυγα και πήγα σπίτι αλλά ακόμα το σκεφτόμουν. Τόσο πολύ που ξαναέφυγα γιατί κάτι με έτρωγε. Πλησίασα πάλι κοντά τους με το αυτοκίνητο και σημείωσα τον αριθμό των δύο αυτοκινήτων τους, στην περίπτωση που υπήρχε κάτι ύποπτο στην πορεία να τα έχω. Βγήκα απο το αυτοκίνητο και τους ρώτησα σε ποιό όνομα είναι η άδεια και γιατί δόθηκε. Τότε ο ένας με ρώτησε άν δουλεύω στο Δασαρχείο. Του απάντησα “όχι”. Ο άλλος με πλησίασε απειλητικά σχεδόν και με ρώτησε με τί ιδιότητα ρωτάω. Του απάντησα οτι ρωτώ “με την ιδιότητα αυτού που του αρέσει η φύση”. Φάνηκε αρκετά ενοχλημένος και με αγανάκτιση έβγαλε απο την τσέπη του ένα διπλωμένο χαρτί και μου έδειξε τη μία γωνία του επάνω αριστερά που έγραφε Δασαρχείο Ρόδου. Αυτό και μέτα το έβαλε μέσα πάλι. “Τί να καταλάβω απο αυτό!”. Μου είπαν πως το οικόπεδο είναι ιδιωτικό και πως η ιδιοκτήτρια τους έδωσε την άδεια να τα κόψουν γιατί θέλει να κτίσει, και πως είναι μια Καρπαθιά. Τους ευχαρίστησα και έφυγα πάλι, αλλά δεν είχα πιστεί. Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία και μου είπε πως έχει ειδοποιηθεί και απο άλλους και πως έχει στείλει περιπολικό να τους ελέγξει. Η αστυνομία πήγε, είδε το χαρτί που είχαν και έφυγε. Μετέπειτα έμαθα και ανταποκρίσεις και απο άλλους γειτόνους που πήγαν και τους ρώτησαν. Μου είπαν πως γελούσαν και πως τους είπαν γελώντας πως θα ξανάρθουν και θα τα κόψουν όλα .



Σκάσαμε όλοι στην γειτονιά. Πολλοί δεν πιστεύαμε πως ίσχυε κάποια άδεια. Ακόμα και να ίσχυε, δεν είχε βγεί με το σωστό τρόπο. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να το ψάξω. Έστειλα μια επιστολή e-mail σε πολλές υπηρεσίες, οργανισμούς και υπουργεία καθώς και στο Δήμο Ρόδου και στο Δασαρχείο. Την Δευτέρα δεν φάνηκαν πάλι αλλά δεν είχα και εγώ καμία ανταπόκριση απο κανέναν απο αυτούς που έστειλα e-mail. Οι μόνοι που μου απάντησαν ήταν η Green Peace Greece οι οποίοι μου είπαν πως δεν έχουν πόρους να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, η WWF που μου έστειλε μερικές άδειες υλοτομίας και που με διαβεβαίωσε πως δεν υπαρχει άδεια για ζωντανά πεύκα και την ευχαριστώ και ένας κύριος απο τους οικολόγους πράσινους που με πήρε τηλέφωνο και που με τη σειρά του έψαχνε για το φαινόμενο αυτό και για άλλες περιοχές της Ρόδου.


Την Τρίτη ήμουν στη δουλειά όταν χτύπησε το κινητό μου και ήταν η γυναίκα μου που μου έλεγε πως είχαν ξαναέρθει και πως έκοβαν πάλι. Πήρα πάλι την αστυνομία και πρίν προλάβω να τελειώσω την φράση μου μου έπαν πως “έχουν άδεια κύριε” και μου το έκλειναν. Το πείσμα μου έσπαγε πέτρες. Πήρα τηλέφωνο έναν δασικό υπάλληλο, του περιέγραψα την ιστορία και αυτός μου είπε πως δεν υπάρχει άδεια για κοπή πεύκων. Τότε φούντωσα. Πώς έκοβαν αυτοί και με τί χαρτί έδιωξαν την αστυνομία?? Έστειλα πάλι ένα e-mail κατευθείαν στην Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου λέγοντας πως πρέπει να μας ενημερώσει όλους για το περιεχόμενο της άδειάς τους, διότι θα κινηθούμε πιο δραστικά. Ερχόμενος στο σπίτι, πάλι τους πέτυχα με λύπη να κόβουν τα δέντρα και να τα στοιβάζουν στα τρέϊλερς τους ώστε να τα έχουν για καύση στο τζάκι τους!!

Την επόμενη ημέρα πήγα το πρωΐ στο γραφείο της Δασάρχη κατευθείαν. Με το που μπήκα μεσα και είπα το όνομά μου με γνώρισε αμέσως και μου είπε να κάτσω. Όλο έμπαιναν και έβγαιναν υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας οι οποίοι απο ότι κατάλαβα έψαχναν την εν λόγω έκταση. Αφού έψαξε όλα τα χαρτιά που της φέρνανε καθώς και μερικούς χαρτες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κόψιμο δέντρων και ειδικά πεύκων εκεί απαγορεύεται. Σαν να με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Μου εξήγησε πως το κομμάτι αυτό είναι μή χαρακτηρισμένο και για το λόγο αυτό καλύπτεται απο τον δασικό κώδικα. Την ενημέρωσα πως η αστυνομία νομίζει πως έχουν άδεια και η Δασάρχης μου είπε πως θα ενημερώσει τον Διοικητή. Ακόμα θα στείλει τζιπάκι στην περιοχή να κάνει μπλόκο. Εγώ θα ενημέρωνα όλους τους γείτονες να στήσουν καρτέρι και να ειδοποιήσουν την αστυνομία, εμένα και κατόπιν την Δασάρχη άν τους ξαναδούν.


Την επόμενη ημέρα μου έστειλε e-mail η Κυρία Δασάρχης και μου είπε πως προσηχθει η κυρία ιδιοκτήτρια στο Δασαρχείο και πως της έγιναν συστάσεις να σταματήσει άμεσα την υλοτόμηση. Η άδεια που νόμιζε πως είχε, μου εξήγησε η Κυρία Δασάρχης, ήταν ένα χαρτί του 2008 που της επέτρεπε να κόψει με τις τότε ισχύουσες διατάξεις ώς προς τον χαρακτηρισμό της έκτασης. Το 2010 τροποποιήθηκαν αυτές οι διατάξεις απο το ΥΠΕΚΑ και φυσικά δεν ισχύει η άδεια τώρα. Έτσι κι αλλιώς μία άδεια δεν ισχύει για πάντα. Ευχαριστώ την Κυρία Δασάρχη για την βοήθεια που μας παρείχε, που άλλωστε είναι και η δουλειά της. Να είναι καλά. Απλά θα πρέπει να κάνει κάτι που να ελέγχεται πιο καλά το θέμα. Και η αστυνομία να κοιτάει και λίγο την άδεια καθως και μπορεί να είναι πλαστή ή να μην ισχύει!! Που τέτοιες πολυτέλειες όμως.!

Έχω ερωτήσεις: Υπάρχουν ευθύνες???Κόπηκαν περίπου δέκα δέντρα.Γιατί τέτοια θέματα τα γράφουμε στα …..??Γιατί στην Ελλάδα αντί να βρούμε μέτρα που να αποκλείουν τέτοια φαινόμενα, βρίσκουμε παραθυράκια για να τα διευκολύνουμε. Το πράσινο που έχουμε λιγοστεύει. Είναι το μόνο που μας κάνει και αισθανόμαστε κάπως καλά την σήμερον ημέρα της μιζέριας. Όταν καίει κάποιος ένα δάσος, κατόπιν ξέρουμε να λέμε πως θα κατηγορηθεί σε κάποια χρόνια φυλακή και θα πληρώσει και καμια΄δεκαριά χιλιάδες ευρώ πρόστιμο!! Αυτό είναι?? Και το δάσος?? Χάθηκε το δάσος. Έγινε η ζημιά. Γιαυτό είμαστε Ελλάδα, δυστυχώς. Αυτά είναι που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες και μας κοροϊδεύουν οι ξένοι. Πράγματα που δεν κοστίζουν. Πράγματα που ίσως έφερναν και χρήματα στο κράτος! Αν ας πούμε πλήρωναν πρόστιμο οι εν λόγω κύριοι και η κυρία ή αν χρεωνόντουσαν μια βαρβάτη αναδάσωση!! Εεεεε? Κοστίζει να το κάνει το σύστημα?Ελλάδα.



Και για να πούμε και την πραγματικότητα αυτός που κόβει τα δέντρα είναι ακόμα πιο υπεύθυνος απο αυτόν που τα καίει. Γιατί να κάψεις κατα λάθος τα δέντρα μπορείς, να τα κόψεις όμως δεν μπορείς ποτέ κατα λάθος!!!

http://diamartyria.wordpress.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/2/12 10:13

    Εσυ που σταματατησες την κοπη των δεντρων, σκεφτηκες τι θα εκανες αν ηταν δικο σου το οικοπεδο;; Μαλλον θα τα ειχες κοψει ολα και θα εκανες την παπια. Αλλα αφου αλλος χανει την περιουσια του εσενα τι σε νοιαζει. Αντι να πειτε κι ευχαριστω που για καποια χρονια επετρεψε στα πευκα να υπαρχουν κανετε θεμα... Αν δεν υπηρχαν τετοιοι βλακωδεις νομοι που στην πραγματικοτητα ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τους ιδιοκτητες οικοπεδων να ΚΟΒΟΥΝ τα δεντρα για να μην γινει το οικοπεδο τους δασικο τα δεντρα μεσα στις πολεις θα ηταν πολυ περισσοτερα γιατι δεν θα τα φοβοταν ο καθε ιδιοκτητης. Σωστο ειναι να προστατευονται τα δεντρα αλλά με μετρο. Θα μπορουσε π.χ. να επιτραπει η κοπη τους εφοσον φροντισει ο ιδιοκτητης να φυτευτουν π.χ. τα διπλα σε αριθμο σε αλλο χωρο που θα ορισε το κρατος. Αλλα που μυαλο... Αν δλδ εγω θελω να καλιεργησω δεντρα για ΚΑΥΣΙΜΑ τι γινεται;; Τα φυτευω στο κτημα μου και μετά δεν μπορω να τα κοψω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/2/12 12:37

      Καλοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/2/12 12:40

      Μιλάμε ότι είσαι πολλά κιλά ηλίθιος, θα είσαι απο αύτους τους Ροδιτάρες που καταμπαζόνουν τις παραλίες και καταπατάνε ρεματιές και δάση! Ακου εκεί να πει και ευχαρηστώ! Εσεις λέτε ευχαρηστώ στους Ιταλους που είσασταν τσουτσέκια τους και μετά τον πόλεμο σας δώσανε τόσες περιουσίες!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/2/12 19:32

      Ποιο οικοπεδο ρε μαλακα και εσυ εντος χαρακτηρισμένης δασικης περιοχής?
      Μα εισαι ντιπ για ντιπ ηλιθιος?
      ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ !!!!!!!!!!!!!
      Το δασαρχείο ειναι διεφθαρμένο ακομα να το καταλαβετε!?

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος6/2/12 11:37

    Μπράβο για την επιμονή σας να ψάξετε το θέμα! Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι τέτοιοι συμπολίτες σαν εσάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/2/12 11:40

    Feb 6, 2012 12:13 AM ωραιος...
    να πάρουμε όλοι οικόπεδα στα βουνά +στα δάση τότε..μάγκα ε μάγκα..
    μη σου πω και σε κανένα εθνικό δρυμό..ή και στις πεταλούδες τι λες??

    μπράβο σ αυτόν που ανάρτησε αυτό το θέμα +που το έψαξε τοσο..πόσοι από μας θα το έκαναν??ευτυχώς που υπάρχουν+τέτοιοι συμπολίτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/2/12 12:30

    Πανέξυπνε 2012 12:13 μιλάμε για οικόπεδο μέσα στην πόλη!!! Στα Ασγουρου λέει ο άλλος ξύπνιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Π.Μηχανικός6/2/12 15:19

    Είμαι Μηχανικός και θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον πολίτη που κατήγγειλε την ενέργεια αυτή και το κυνήγησε τόσο. Αν θέλεις κύριε (Feb 6, 2012 12:13 AM) να κτήσεις, να αγοράσεις οικόπεδο που δεν έχει προστατευόμενα δέντρα μέσα.Κάτι τέτοιες νοοτροπίες είναι που μας έχουν φτάσει εδώ.Οι νόμοι υπάρχουν για να τους τηρούμαι και όχι για να τους καταπατούμαι επειδή έτσι μας βολεύει.Τέρμα οι παλιές διεφθαρμένες νοοτροπίες,καμία ανοχή στα λαμόγια, τον καρκίνο της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/12 00:30

      ρε παλικάρι μηχανικέ κούνα το καφάλι σου και πάνε να τα πείς σε όλους τους μηχανικάρες τησ Ρόδου που εδώ και τριάντα - σαράντα χρόνια έχουν καταστρέψει το νησι .Οι υπογρφές ποιών είναι στις άδειες οικοδομών , των περιπτεράδων; σε επιασε τώρα η κάψα για το νόμιμο.κάνε μια βόλτα στην Ανάληψη και στους Δασκάλους και μετά έλα να μου πείς για νοοτροπίες

      Διαγραφή
    2. Π.Μηχανικός7/2/12 09:28

      Φίλε μου (Feb 6, 2012 02:30 PM) είμαι νέος μηχανικός και σίγουρα δεν έχω την νοοτροπία των παλαιών μηχανικών που χτίζανε μέσα στο δάσος η μέσα σε ρέματα μειζόνοντας πολεοδόμους,αρχαιολόγους κλπ. Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί διεφθαρμένοι αλλά μερικοί που με τις γνωριμίες που έχουν νομίζουν ότι είναι οι πρωθυπουργοί και κάνουν ότι θέλουν.Αλλά πίστεψε με κάποιοι από αυτούς θα τα βρουν μπροστά τους όλα όσα έκαναν και κάνουν τόσα χρόνια.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος6/2/12 15:46

    panilithie 2012 2.30
    opou k na einai apo tin stigmi pou exei dentra den mporeis na ta agkiksis,oso gia ton alo ton gelio pou xaraktirizei ikopedo dasiki ektasi einai megalos kopanos.
    ala malon autoi oi mogkoloi pou ta kopsate grafete teties pipes...apolitistoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/2/12 17:57

    Συγχαρητήρια στον καταγγέλοντα...Μπράβο του. Ποιός Εισαγγελέας όμως θα ασχολήθει με τις τεράστιες ευθυνες αυτών που καταγγέλλονται; Αυτών που τα έκοψαν, της ιδιοκτήτριας ,της αστυνομίας που δεν ξέρει να διαβάζει,του Δασαρχείου;Αλήθεια ένας εισαγγελέας δεν θα διατάξει επιτέλους έλεγχο πόθεν έσχες των υπαλλήλων Δασαρχείου ,πρώην και νύν; Θα τρίβει τα μάτια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/2/12 20:12

    ΘΑ ΜΑς ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΛΗΤΑΡΑΣ...ΜΗΝ ΠΩ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΘΕΙ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗ!! ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΙΝΑ ΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ!! ΑΝΤΕ ΜΑΛΑΚΑ ΒΓΕΣ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗ ΚΟΠΡΙΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/2/12 22:26

    ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΨΑΞΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ,ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/2/12 01:40

    Μπράβο φίλε μου για την επιμονή σου ! Εγώ είχα ένα άρτιο οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο,δυστυχώς όμως ένας από τους 3 μου πεύκους(ο ποιο όμορφος) έπρεπε να κοπεί για να τηρήσω τις πλάγιες αποστάσεις (έπεφτε στο κέντρο του σπιτιού)..θυμάμαι τότε ήμουν τόσο στεναχωρημένος που ούτε την φάση της οικοδομής μου δεν παρακολουθούσα.
    έπιασα λοιπόν τέλος του 2010 και φύτεψα άλλους 2 πεύκους + 32 δένδρα καρποφόρα και μη!
    πριν μερικές μέρες πρόσθεσα άλλες 4 ελιές και 5 προύνους.
    Μια μέρα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου θα τα καμαρώνουν και θα με ευχαριστούν όπως και εγώ καμαρώνω τα δένδρα τα οποία φύτεψαν ο πατέρας μου και η γενιά του πριν από 50 χρόνια στην φιλέρημο(η φιλέριμος καλλιεργούταν στα παλιά χρόνια από τους παππούδες μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/2/12 16:03

    ΜΩΡΗ ΡΟΥΦΙΑΝΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΠΗΓΕΣ Η ΧΩΡΙΣ????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/2/12 13:28

    Πραγματικά μου φαίνεται απίστευτο, τη στιγμή που όλη η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να προχωρήσει και, ίσως, να διορθώσει τα λάθη που κάναμε όλοι μας στον παρελθόν με τον ωχαδερφισμό μας, ένας συμπολίτης μας καταγγέλει κάτι , τη δεδομένη στιγμή είναι δέντρα, αύριο ίσως να είναι για άστεγο , για αδέσποτο , για ότι υπάρχει δίπλα μας, και το μόνο που βρίσκεται να του γράψετε είναι ύβρεις και ειρωνία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *