ροή ειδήσεων

Ο Σόρος στοιχημάτισε για τη… σωτηρία της Ελλάδας

Αν πιστέψουμε τη λαϊκή… εμπειρική σοφία, η προτροπή «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», διατηρεί ιστορικά ακατάβλητη αλήθεια. Ή έστω, αληθοφάνεια. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Όπως και οι έκτακτες καταστάσεις, σαν τη σημερινή...
την οποία βιώνει η Ελλάδα, και φέρνει στο πλευρό της χώρας μας, ως εποχικό «φίλο», τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Έναν άνθρωπο που έχει γκρίζα φήμη για τις επενδύσεις του σε εθνικές καταστροφές, και κυρίως για το πώς φροντίζει να οδηγηθούν οι εξελίξεις στην κατεύθυνση στην οποία έχει ο ίδιος επενδύσει μεγάλα κεφάλαια.

Ο Τζορτζ Σόρος υπήρξε από το ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης προνομιακός συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου. Το όνομά του συνδέθηκε με τα CDS της ελληνικής χρεοκοπίας, και τις παρασκηνιακές ζυμώσεις για να οδηγηθεί η Αθήνα σε «default», έστω και με το ζόρι.

Εσχάτως ωστόσο, ο γηραιός πλέον, αλλά πάντα με διαύγεια πνεύματος Τζόρτζ Σόρος, έχει εξελιχθεί σε έμμεσο σύμμαχο της Ελλάδας. Εκκινεί από το τι συμβαίνει στη χώρα μας, και το πώς η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού, προκειμένου να εντοπίσει ευθύνες. Ίσως και να προτείνει λύσεις.

Πριν από μερικές μέρες στο Νταβός της Ελβετίας και το εκεί ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τζορτζ Σόρος προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα καταστραφεί. Ότι ακόμη και στην περίπτωση που χρεοκοπήσει, αυτό θα συμβεί εντός της ευρωζώνης, και δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση την επιστροφή της χώρας στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής.

Στο Νταβός ωστόσο είπε και κάτι ακόμη: Ότι τη χρεοκοπία της Ελλάδας «πριμοδοτούν» Έλληνες. Επιχειρηματίες και εκδότες, που έχουν στην κατοχή τους κανάλια και εφημερίδες, και προσδοκούν μια επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ώστε οι ίδιοι να εμφανιστούν σε θέση ισχύος, καθώς έχουν εγκαίρως βγάλει στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους. Φυσικά, σε ευρώ.

Εκείνη η δημόσια αποκάλυψη του Τζορτζ Σόρος δεν προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, όπως θα συνέβαινε στο οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο μέρος του πλανήτη. Μείναμε… με την απορία.

Αυτή τη φορά, ο Τζορτζ Σόρος «χτύπησε» μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Επισημαίνοντας τις μοιραίες ευθύνες της Άνγκελα Μέρκελ, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, αλλά και συνολικά για τον λάθος δρόμο τον οποίο ακολουθεί η ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Σόρος, το κεντρικό λάθος συνέβη με το Μνημόνιο Ι και τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια που το συνόδευαν, εξαιτίας των οποίων χάθηκε κάθε ευκαιρία που υπήρχε για να διαμορφωθούν αναπτυξιακά αντίβαρα στην ελληνική οικονομία.

Δεν σταμάτησε ωστόσο την αφήγησή του εκεί: Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει, το ντόμινο που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ευρωζώνη, καθώς ο πανικός θα εξαπλωθεί πρωτίστως στην Ιταλία και την Ισπανία, δυο χώρες οι οποίες επίσης επιχειρούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί.

«Γι’ αυτό η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», ήταν το συμπέρασμα που επανάλαβε ο Τζορτζ Σόρος. Σπεύδοντας να επαναλάβει ακόμη ότι… η Άνγκελα Μέρκελ, δυστυχώς δεν καταλαβαίνει πως πρέπει να διαχειριστεί την ηγεσία της Ευρώπης, για να ξεπεραστεί η κρίση.

http://www.statesmen.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *