ροή ειδήσεων

Νέο καθεστώς για τις εισπρακτικές εταιρείες

Με νέο νομοθετικό καθεστώς θα λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος υποστήριξε ότι...

ο νέος κανονισμός καθιερώνει συγκεκριμένους περιορισμούς και μηχανισμούς ελέγχου, που «ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και τον σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών από πρακτικές παρενόχλησης».

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο, οι σημαντικότερες αλλαγές προβλέπουν:

1. Οι εταιρείες μπορούν να ξεκινούν τηλεφωνικές επικοινωνίες για να ενημερώνουν τον οφειλέτη για τη ληξιπρόθεσμη απαίτηση, μετά την πάροδο 10 ημερών από τη μέρα που κατέστη ληξιπρόθεσμη.

2. Οι εταιρείες μπορούν να επικοινωνούν μόνον από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ και μόνον σε εργάσιμες μέρες.

3. Η επικοινωνία θα καταγράφεται και θα διατηρείται για ένα έτος, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί τυχόν παράβαση, εφόσον υπάρχει καταγγελία. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.

3. Εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή μετά από καταγγελία του οφειλέτη στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

5. Οι εταιρείες ενημέρωσης υποχρεούνται στην τήρηση ηλεκτρικού αρχείου τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όταν τους ζητηθεί.

6. Οι διατάξεις για την προστασία των οφειλετών εφαρμόζονται όχι μόνο στις εταιρείες ενημέρωσης αλλά και στους ίδιους τους δανειστές (π.χ. πιστωτικά ιδρύματα) όταν προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενη ενημέρωση.

7. Απαγορεύεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να προχωρά σε ενημέρωση οφειλετών, πλην της εταιρείας ενημέρωσης που έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να προβαίνει σε ενημέρωση οφειλετών.

8. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου, δυνατότητα επιβολής κυρώσεων έχει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μέχρι τις 2 Απριλίου του 2012, οι εταιρείες ενημέρωσης θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις 3, 4 και 5.
imerisia.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/2/12 13:41

    ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΣΑΜΕ.ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ.ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΟΨΤΟ ΜΟΥ,ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ.ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ.ΑΣ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/2/12 15:29

    erxomaste kai imaste poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/2/12 16:21

    kata arxei agapitoi !!filoi !auto pou vlepo stin anartisi tou bloc einai proklisi!!!den mporeis na mas exeis mostra ta 100 ...50 ...kai ta upolipa xartonomismata!pou prepei kapia stigmi na plirosoume kai den ta EXOUMEEEE!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/2/12 16:47

    ΚΑΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΑΛΙΟ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΨΕΥΔΕΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ!!ΤΑ ΑΡΧ...Α ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!!
    ΡΕ ΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ!!Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΑΝ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΩΦΕΙΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ!!ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΩ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΚΟΥΣ;ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙ ΧΑΡΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ!!
    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΝ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΛΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/2/12 18:27

    Ποτέ μα ποτέ μη κανονίζετε τις οφειλές σας μέσω των εισπρακτικών και τυχόν αριθμών λογαριασμού που δίνουν (κρατάνε ποσοστό και δεν πάει όλο το ποσό κατάθεσης στην τράπεζα).
    Αν μετά από ενόχληση εισπρακτικής θέλετε να τακτοποιήσετε τις διαφορές σας με τις τράπεζες, πηγαίνετε οι ίδιοι εκεί και κάν'τε το.
    Τέλος, αν σας ρωτήσουν απ'την τράπεζα αν σας έχουν ενοχλήσει εισπρακτικές, αρνηθείτε το.
    Κάπως έτσι αυτοί (οι εισπρακτικές) χάνουν ποσοστά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να "βαρέσουν κανόνι" και......περαστικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/12 00:59

      Σωστά τα λες και επιπλέον ας τους αφήνεται να χρεώνονται,αλλάξτε κουβέντα εκείνη την ώρα,αν είναι άντρας μιλήστε για αθλητικά εάν είναι γυναίκα πείτε για τα ζώδια !Ας βαρέσουν κανόνι ποιο γρήγορα με τα τηλέφωνα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *