ροή ειδήσεων

Δραματικές ανατροπές για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Τίτλοι τέλους πέφτουν για τη μονιμότητα 68.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε...
νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει άρδην το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ. Διευκολύνονται οι απολύσεις και οι μετακινήσεις. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος

Τέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν... φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο «προμνημόνιο» αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς:
• διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
• μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως, αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές. Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους. Να υπενθυμίσουμε πως με νόμο του 2005, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, είχε αρθεί το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.

Όπως σημείωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των νέων κανονισμών εργασίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποχωρήσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, μπορούν να απολυθούν εάν η εταιρεία καταγγείλει τη σύμβαση και ζητήσει την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Οι κανονισμοί λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που πρόκειται να αναθεωρηθούν μετά τις πιέσεις της τρόικας, δημιουργούν ένα καθεστώς «μονιμότητας» για τους υπαλλήλους, οι οποίοι -όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι- ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Όπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό «άτυπο» καθεστώς μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.

Έτσι «μαχαίρι» αναμένεται να μπει στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών. Κατά πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση. Βέβαια θα πλήξουν και τις αποδοχές των εργαζόμενων στις υπόλοιπες εισηγμένες που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων.
real.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/2/12 17:04

    nai alla distixos kai polloi dhmosioi ypalliloi kai propantos edw sth rodo.... ekmetalleuonati akoma to dhmosia kathestws...kai synexizoun na pernoun mis8o paroti den vriskontai sth douleia tous.... exoun paei gia kafe...kanete mia volta stis kafeteries ths rodou na to diapistosete.... o idiwtikos ypallilos pote den eixe kai den tha exei auto to pronomio.... as par8oun metra na mhn plirontai merikoi eis varos twn politwn epitelous !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/12 10:28

    exw oloi oi dimosioi ipaliloi.na paroun poulo epitelous apo tis karekles tous.arketa fagane kai autoi tosa xronia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/2/12 20:02

    eseis θα τουσ διοξεται ολλουσ τελικα θα κατσουν οι καλλι σασ καταλαβαται τι λεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *