ροή ειδήσεων

Greenpeace: Όχι άλλα λεφτά στα σκουπίδια!

Ο καθένας μας παράγει γύρω στα 500 κιλά απορρίμματα το χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στα … σκουπίδια! Κι όμως, αξίζουν πολλά λεφτά. Να το ξαναδούμε;

Τα μισά από αυτά (45%) είναι οργανικά (δηλαδή φλούδες από φρούτα και λαχανικά, πρασινάδες, κλαδέματα). Άνετα και με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λίπασμα (κομπόστ). Άσε που το καλοκαίρι θα αποφύγουμε τις έντονες μυρωδιές…

Περίπου το 40% είναι υλικά όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κοκ. Και η κατάληξη για αυτά θα πρέπει να είναι οι μπλε ή άλλοι ειδικοί κάδοι, εφόσον δε μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Έτσι, στα καλά καθούμενα, με ελάχιστο κόπο και μηδενικό κόστος μπορούμε να μειώσουμε ο καθένας στο σπίτι και στο γραφείο του, μέχρι και 85% τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε σήμερα.

Ένα ποσοστό που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αν μάθουμε να μην αγοράζουμε άχρηστα πράγματα (μέχρι και το 30% των τροφίμων μας καταλήγει στον σκουπιδοτενεκέ!) και αρχίσουμε να επιλέγουμε προϊόντα λαμβάνοντας υπόψη και τη συσκευασία τους.

Και αν στη συνέχεια απαιτήσουμε προγράμματα ανακύκλωσης από τους δήμους μας (και μην ακούτε ότι δεν έχουν χρήματα αφού πρακτικά τα πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές) και προγράμματα διαχείρισης άλλων δύσκολων απορριμμάτων (χρώματα, εντομοκτόνα, ρούχα, έπιπλα κοκ), τότε … καθαρίσαμε! Έτσι απλά! Και όλες οι συζητήσεις για χωματερές και για καύση (ουπς, συγγνώμη, «ενεργειακή αξιοποίηση») των απορριμμάτων, πετάγονται από το παράθυρο.

Αυτά περιγράφει με τεχνικούς όρους, κόστη και όλα τα απαραίτητα, η Πράσινη Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στηρίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη-Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση. Είναι απλή, απολύτως εφικτή και – το πιο σημαντικό ίσως – η πιο οικονομική πρόταση (τόσο στα αρχικά κεφάλαια όσο και στη λειτουργία στη συνέχεια).

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε αυτή η πρόταση να αποτελέσει τη βάση του Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εσάς σας θέλουμε δίπλα μας, όχι μόνο για να πιέζετε τους δημάρχους και τα Υπουργεία, αλλά για να ξεκινήσετε να την εφαρμόζετε εδώ και τώρα. Στο σπίτι και στη δουλειά σας.

Γιατί στις μέρες μας, έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να μην πετάμε λεφτά στα σκουπίδια...

http://www.seleo.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *