ροή ειδήσεων

12 ευρώ ημερησίως επίδομα ανεργίας - 2,5 εκ. ευρώ μηνιαίως η φρεγάτα στην Σομαλία

Σε επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις μας έχουμε θίξει το ζήτημα του κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ. Η σημερινή ανακοίνωση του ΓΕΝ κάνει λόγο για επιστροφή της φρεγάτας ΥΔΡΑ ένα μήνα νωρίτερα...
από τη Σομαλία που συμμετέχει στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ της ΕΕ κατά της πειρατείας, μας δικαιώνει. Η Φ/Γ Ύδρα επιστρέφει στις 8 Μαρτίου αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας 4 Απριλίου (ένα μήνα νωρίτερα). Επίσης δεν θα συμμετέχει και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 (δύο μήνες). Για το σύνολο των 3 μηνών η εξοικονόμηση είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος που προβάλλεται είναι η ανάγκη οικονομικών περικοπών. Μας λένε όμως όλη την αλήθεια;

Ας δούμε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία επέκτασης της περιοχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean που εκμεταλλεύεται τώρα το κοίτασμα του Πρίνου. Είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1970 που δίνεται τέτοια άδεια σε μία περιοχή όπου το 1987 προκάλεσε τεράστια κρίση μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού κράτους, φτάνοντας στα πρόθυρα πολεμικής αναμέτρησης. Η κατάληξη ήταν η υπογραφή μνημονίου που προέβλεπε ότι και η Ελλάδα, εκτός από την Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε επέκταση των αδειών γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες για το θέμα είναι ενημερωμένες και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνηγορούν στην άμεση επέκταση των ερευνών, αφού υπάρχει βεβαιότητα για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων. Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό για ποιες περιοχές πρόκειται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά το κοίτασμα «Έψιλον» ενώ κύριος στόχος πάντα παραμένει το κοίτασμα του Μπάμπουρα, αντικείμενο της κρίσης του 1987 το οποίο δείχνει να είναι εφάμιλλο των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης. Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα «Έψιλον» περιέχει αποθέματα περίπου 18 εκατ. βαρελιών ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι και διπλάσιο

Το μεγάλο παιχνίδι για τα πετρέλαια του Αιγαίου διαδραματίζεται ανατολικότερα του Πρίνου, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους που περικλείεται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ίμβρο και όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβονται τεράστια αποθέματα ανάλογα με αυτά της Αν.Μεσογείου. Και μόνο από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα νησιά είναι ελληνικά ενώ το τέταρτο ανήκει στην Τουρκία καταδεικνύει τη δυσκολία της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων για τα οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Shell. Με την επιπλέον επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα του «Πεδίου Ε», ο αγοραστής μπορεί να αποσπάσει επιπλέον παραγωγή 1.500 βαρελιών ημερησίως από το 2009, προσθέτοντας στον ετήσιο τζίρο άλλα 100 εκατ. δολάρια.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο, και από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη δημιουργείται μια θερμή ζώνη ανταγωνισμού μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, που προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και πετρελαϊκών κολοσσών. Εξελίξεις που ωθούν το ελληνικό κατεστημένο να συγκεντρώσει το σύνολο των στρατιωτικών του δυνάμεων και να τις θέσει σε ετοιμότητα.

Στο «Αιγαίο δεν είναι ένας αλλά δύο οι επιτιθέμενοι», ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο οι εξελίξεις εξαρτώνται επίσης από το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ και την Κύπρο. Πρέπει να κρατήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Kibris δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό ζήτημα. Ο Μπαγκίς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «επανένωση του νησιού ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής μεταξύ των δύο ηγετών», ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η Κύπρος θα πρέπει να «δημιουργήσει δύο ανεξάρτητα κράτη, αν οι δύο ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, όσον αφορά τη συνένωση τότε δεν αποκλείεται η προσάρτησή της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία». Προκαλώντας όμως τις αντιδράσεις από την τουρκική κοινότητα της κατεχόμενης Κύπρου που θεώρησαν την ιδέα της Τουρκίας ως απαράδεκτη. Ο πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος των κατεχόμενων, Γιοργκαντζίογλου Όζκαν αντέδρασε έντονα και ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό να διορθώσει το ατόπημα του.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη κοινών αγώνων και της έκφρασης της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης μας. Τώρα, που η καπιταλιστική κρίση οξύνεται και προβάλλεται ως αιτία και αφορμή για τη βίαιη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η Ε.Ε., το ΔΝΤ και τα αστικά κράτη διαμορφώνουν ένα τοπίο εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Ακολουθεί η καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, οι τρομονόμοι, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η θεσμοθέτηση της καταστολής του εσωτερικού εχθρού -λαού ακόμη και από τον στρατό. Αυτός είναι ο Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός. Παράλληλα, εντείνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας για την ανάδειξη τους ως περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ βαθαίνει η συμμετοχή τους σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Νέα Μεγάλη Ιδέα των αστών τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ώρα της δράσης για το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα. Απαιτώντας την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων. Καθήκον των επαναστατικών δυνάμεων η πάλη εναντίον του δικού τους αστικού κράτους και κυβέρνησης. Η σημαντικότερη συμβολή στην Ειρήνη είναι οι συντονισμένοι εργατικοί αγώνες, η αποφασισμένη δράση για το μπλοκάρισμα της δικής μας πολεμικής μηχανής, η Άρνηση να Πολεμήσουμε για ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. Τον ελληνοτουρκικό πόλεμο μπορεί να αποτρέψει μόνη η απειλή της Επανάστασης.

Παλεύουμε για την Ανατροπή των Κυβερνήσεων της Αντεργατικής Λαίλαπας, της εξαφάνισης των λαϊκών ελευθεριών και του πολέμου. Σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στους μετανάστες. Ελεύθερη μετακίνηση για όλους. Διάλυση της frontex και εκκαθάριση των ναρκοπεδίων. Απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική-πολιτική-πολιτιστική και θρησκευτική έκφραση όλων. Άμεση δήμευση ολόκληρης της περιουσίας Εκκλησίας-Ισλάμ και ταυτόχρονη εκμετάλλευση της για τις κοινωνικές ανάγκες.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ - ΙΜΠEΡΙΑΛΙΣΜΟ. Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο Ιράν και εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, να βάλουμε ΒΕΤΟ: Στις βάσεις του θανάτου και στα πυρηνικά. Στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στους Μισθοφορικούς Στρατούς. Σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ-Ε.Ε. Να επιστρέψουν τώρα όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές κατοχικές αποστολές. Καμιά συμμετοχή και καμιά προσφορά υπηρεσιών-διευκολύνσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ: Άμεση ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Δυτικής και Ανατολικής Θράκης έως την Πόλη, Κύπρου, Μικράς Ασίας και νησιών Αιγαίου. Να καταργηθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Διάλυση όλων των Αποβατικών Επιθετικών σχηματισμών. Καταστροφή των επιθετικών-στρατηγικών όπλων. Σεβασμός των Μειονοτικών δικαιωμάτων. Κοινή συνδικαλιστική-κοινωνική-πολιτική δράση όλων των εργαζομένων. Διαχωρισμός Κράτους και κάθε μορφής πολιτειακής-πολιτικής-κοινωνικής συγκρότησης από την Εκκλησία και το Ισλάμ. Αυτοδιάθεση του Κουρδικού λαού και δικαίωση των αγώνων του.

Άμεση Αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Κύπρος Ανεξάρτητη από Μητέρες Πατρίδες και Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις. Λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των κοινών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, Ενός Λαού με Δύο Εθνότητες.

Εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών με όρους συνεννόησης-συνεργασίας-ευημερίας της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Έξω οι ιμπεριαλιστές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Καμιά συνεργασία μαζί τους είτε με τη μορφή των στρατιωτικών συμμάχων, είτε των επιδιαιτητών ή ακόμη περισσότερο, με τη μορφή των πολυεθνικών εταιρειών της ενέργειας.

Καμιά συνεργασία με το κράτος τρομοκράτη, το Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑΞΙΚΑ-ΔΡΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

diktiospartakos.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/3/12 22:51

    Τόσα λεφτά που πληρώνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες στην Σομαλία για την ασφάλεια τους εναντίων της πειρατείας - θα μπορούσαν με τα μισά να δημιουργούσαν σχολεία,νοσοκομεία και θέσεις εργασίας και να καταπολεμούσαν την φτώχεια που οδηγεί στην πειρατεία.Απλά και θα έκαναν και κοινωνική διαφήμιση !
    Άρα κάπου αλλού είναι η κομπίνα.όποιος έχει μυαλό ας καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/3/12 00:12

      Εισαι σίγουρος για αυτά που λές οτι θα γίνονταν έτσι?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *