ροή ειδήσεων

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΩΣ 30% ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!
Μεγάλο «ψαλίδι» στον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων, στις αποδοχές τουςαλλά και στα καταστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή...
στη χώρα φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, το 2012και το 2013 οι περίπου 65.000 τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα θα μειωθούν σε 50.000 ή ακόμη και 45.000. Πρόκειται δηλαδή για απολύσεις της τάξης του 20% με 30% στο προσωπικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι συγχωνεύσεις, το κλείσιμο των καταστημάτωναλλά και το πάγωμα των προσλήψεων οδηγούν σε σημαντική μείωση των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, οι διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη «στα σκαριά», μια και στα σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται και η σημαντική μείωση των μισθών.

Έτσι, η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις στον κλάδο, αναμένεται να φέρει μείωση στους μισθούς των εργαζομένων στα καταστήματα των τραπεζών αλλά καιαπολύσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ειδικά στην περίπτωση που κάποια ή κάποιες τράπεζεςαναγκαστούν να πουλήσουν τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές τους - κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό - αυτό θα σημαίνει και αυτόματο κλείσιμο μιας σειρά από τμήματα στην Ελλάδα και κατ' επέκτασηδεκάδες ή και εκατοντάδες απολύσεις!

Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα στους εργαζόμενους στην περίπτωση που γίνουν πράξη οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο. Μπορεί ο «γάμος» ανάμεσα στην Alpha Bank και τη Eurobank ναακυρώθηκε, όμως η ανάγκη και η πίεση αναμένεται να φέρουν συγχωνεύσεις αργά ή γρήγορα. Και η συγχώνευση τραπεζών, με επικαλυπτόμενα δίκτυα, αλλά και «διπλά» τμήματα μηχανοργάνωσης ήλογιστηρίου προκαλεί μείωση προσωπικού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΣ ΜΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ακόμη πιο άμεση εξέλιξη για τους τραπεζοϋπαλλήλους θα είναι οι περικοπές στις αποδοχές του, οι οποίες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 20% για το σύνολο του κλάδου. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, οι μειώσεις αυτές θα γίνουν είτε οριζόντια στον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων είτε έμμεσα με τη μείωση ή την κατάργηση επιδομάτων.

Για παράδειγμα, ήδη σε πολλές τράπεζες το επίδομα ισολογισμού επανέρχεται στα προβλεπόμενα από το νόμο επίπεδα, με προοπτική να καταργηθεί όταν αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, ήδη σε μια σειρά από μεγάλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα στην Εθνική, την Τράπεζα Πειραιώς καιτην Αγροτική έχουν συζητηθεί ή και εφαρμοσθεί μειώσεις μισθών ακόμα και άνω του 20%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της τετραήμερης εργασίας. Μάλιστα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο του κλάδου αρκετά σύντομα, ενδεχομένως καιμέχρι τον Ιούνιο, καθώς οι περικοπές των μισθών θα συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

Την ίδια στιγμή, σιωπηρά το τελευταίο διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν καταστήματα. Όπως εξηγούν ο λόγος είναι ότι οι παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Ενδεικτική είναι η φράση τραπεζίτη, ο οποίος παραδέχεται ότι «από τη στιγμή που δεν πουλάμε δάνεια, δεν χρειαζόμαστε τα καταστήματα». Ήδη την τελευταία διετία, στο σύνολό τους οι τράπεζες έχουν μειώσει το δίκτυό τους κατά περισσότερα από 50 καταστήματα, στρέφοντας τους πελάτες τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ στις προβλέψεις των τραπεζιτών δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας τράπεζας - μικρής ή μεγάλης - από την Ελλάδα.

Επιπλέον, αν προκύψουν συγχωνεύσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάμε σε μαζικά κλεισίματα καταστημάτων, καθώς ο «γάμος» μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών θα σημαίνει μείωση του κοινού δικτύου κατά τουλάχιστον 100 καταστήματα και μάλιστα άμεσα.

iskra.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/3/12 20:18

    Το ένα κακό φέρνει το άλλο, και μη χειρότερα και στον τραπεζικό τομέα.
    Για τους εργαζόμενους αναφέρομαι που δεν φταίνε σε τίποτα.

    Πάντως η Τράπεζα Δωδεκανήσου , στην κοσμάρα της.

    Ταξείδι αναψυχής (Με τα λεφτά των συνεταιρων και των πελατών φυσικα) λέει μια χθεσινή ανάρτηση, πρός στην Αυστραλία, ολης της ηγεσίας της Τράπεζας για να γνωρίσουν ...... πελάτες.
    Νομίζουν οτι ζούνε στις εποχές των παχέων αγελάδων οι λεγάμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *