ροή ειδήσεων

Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στην ημερίδα της Ψίνθου

Επόμενη συνάντηση στη Λάρδο την Κυριακή 18 Μαρτίου Το Σάββατο 10 Μαρτίου 
Πραγματοποιήθηκε στην Ψίνθο η δεύτερη από τις πέντε ημερίδες με τίτλο: «Ελάφι, Δάσος, Πυρκαγιές, Άνθρωποι: Κι όμως, μπορούν να συνυπάρχουν!»... Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την ημερίδα ήταν μεγάλο, πράγμα που υποδηλώνει και η αθρόα προσέλευση του κοινού: σχεδόν 80 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα! 
Την ημερίδα «άνοιξε» ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Κωστομοίρης Αντώνης. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου και της Αιθρίας. Εκ μέρους της τοπικής κοινότητας μίλησε ο Μιχάλης Κατταβενός, δάσκαλος και πρώην Σχολικός Σύμβουλος της Α’/ βάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου. 
Ο κ. Κατταβενός με την ομιλία του μας ταξίδεψε στην Ψίνθο μερικές δεκαετίες παλιότερα. Μας μίλησε για την περίοδο που οι κάτοικοι της Ψίνθου ήταν στην πλειονότητά τους αγρότες και καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, αλλά και καλλιέργειες απαιτητικές σε νερό, όπως είναι τα μπαμπάκια. Εκείνα τα χρόνια, όπως είπε, τα νερά ήταν πολλά στην Ψίνθο, σε αντίθεση με σήμερα που εξαιτίας των πολλών γεωτρήσεων που έχουν γίνει στο χωριό οι πηγές έχουν στερέψει, στερώντας από ζώα και ανθρώπους πολύτιμους υδατικούς πόρους κατά την περίοδο του καλοκαιριού. 
Μας είπε ακόμα ότι παλιά στην Ψίνθο υπήρχαν δυο μετόχια, τα οποία οι Ψινθενοί καλλιεργούσαν εκ περιτροπής: τη μια χρονιά φύτευαν το ένα μετόχι και άφηναν το άλλο να «ξεκουραστεί» και τανάπαλι. Το μετόχι εκείνο που ήταν σε στάδιο ξεκούρασης (αγρανάπαυσης) ήταν στη διάθεση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έβοσκαν σε αυτό τα ζώα τους και παρήγαγαν προϊόντα (τυρί και μυζήθρα) ονομαστά στο νησί! 
Η προβολή της ταινίας animation με πλαστελίνη που δημιούργησαν πριν από δυο χρόνια οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ψίνθου με ήρωα το ελάφι της Ρόδου ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης. Να θυμίσουμε ότι η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησε η Αιθρία την περίοδο 2009-2010 με τίτλο «Μια ιστορία για το ελάφι της Ρόδου». 
Στην ημερίδα της Ψίνθου οικοδεσπότες μας ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Ψίνθου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ψίνθου, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν θερμά και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Τους ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή τους, τον μπουφέ που ετοίμασαν και τον εξοπλισμό που διέθεσαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 
Επόμενο ραντεβού με την ομάδα μας την Κυριακή 18 Μαρτίου στη Λάρδο. Η ημερίδα αυτή περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση στο καμένο δάσος του 2008. Το ραντεβού για την περιήγηση είναι στις 10.00 το πρωί στην πλατεία του χωριού. Για όσους μετακινηθούν από Ρόδο, έχει προβλεφθεί δωρεάν μετακίνηση με πούλμαν της ΡΟΔΑ. Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα aithriango@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6978170010 και 6973090148 έως 14 Μαρτίου. Μετά την περιήγηση, θα ακολουθήσει ημερίδα στο Μορφωτικό Κέντρο Λάρδου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάρδου «Ταξιάρχης» και του Συλλόγου Γυναικών Λάρδου. 
Τέλος, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι οι ημερίδες υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες Προστασίας και Ανάδειξης του Πλατωνιού της Ρόδου», το οποίο χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα Leader ΠΑΑ, που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου. 

Γεώργιος Τομάζος, 
Αιθρία




Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *