ροή ειδήσεων

Ποντίκια ροκανίζουν την Ιστορία της Δωδεκανήσου!

ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΟΙΣ ΚΥΣΙ!
Χωμένα σε κούτες και πεταμένα εδώ κι’ εκεί όλα τα ντοκουμέντα των νησιών μας, όλη η Ιστορία ενός ολόκληρου λαού…
Η σπουδαιότητα των ντοκουμέντων που φυλάσσονται στο Γενικό Αρχείο του Κράτους Δωδεκανήσου δεν είναι ευρέως γνωστή. Ελάχιστοι γνωρίζουν επίσης για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της υπηρεσίας, που βασικός της στόχος είναι η διατήρηση και η έρευνα της ιστορίας των νησιών μας.

Μπορεί οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας να προσπαθούν εδώ και χρόνια να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν είχαν όμως ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κατάσταση έχει φθάσει στο μεταξύ σε οριακό σημείο και προκειμένου να μην γιγαντωθούν τα προβλήματα, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία είναι η έλλειψη χώρων. Το Γενικό Αρχείο του Κράτους στεγάζεται σε ένα μικρό χώρο στην πλατεία Ιπποκράτους στην Μεσαιωνική Πόλη, που δεν επαρκεί ούτε καν για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Το παλιό ιταλικό κτίριο δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι εργάζονται στο αρχειοστάσιο, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο γραφείο, ενώ τα ιστορικά έγγραφα πρέπει να διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος, κάτι που δεν υπάρχει τρόπος να γίνει στην προκειμένη περίπτωση.



Σε κάθε ελεύθερο σημείο στοιβάζονται κούτες με αρχεία, τα οποία δεν είναι δυνατόν να ταξινομηθούν και να αρχειοθετηθούν. Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να περιέχουν οι κούτες αυτές τη στιγμή που δεν έχει μελετηθεί το αρχείο, το οποίο «απειλείται» από τους ποντικούς και την υγρασία. Τα παλιά έγγραφα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικά κουτιά, ώστε να μην καταστρέφονται από την υγρασία. Δυστυχώς όμως, το σπάνιο αρχείο της Δωδεκανήσου, καταστρέφεται επειδή δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κανείς για την επέκταση των χώρων της υπηρεσίας.

Το 1979 παραχωρήθηκε με απόφαση του τότε εφόρου στο Γενικό Αρχείο του Κράτους χώρος στο παλιό Ναυαρχείο στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, προκειμένου να επεκταθεί εκεί η υπηρεσία. Ξεκίνησαν μάλιστα και εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης του χώρου. Μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους, οι διαδικασίες αυτές δεν ολοκληρώθηκαν. Το παλιό Ναυαρχείο χρησιμοποιείται ουσιαστικά για αποθήκη του ΓΑΚ. Μετά από 30 και πλέον χρόνια όμως απαιτούνται πάλι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου, το οποίο στάζει νερά μετά από βροχές.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Πέρα όμως από το κτιριακό πρόβλημα, είναι εξίσου σημαντικό το ζήτημα της υποστελέχωσης. Βάσει οργανογράμματος απαιτούνται 13 υπάλληλοι για την υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνιμα στελέχη και τέσσερα άτομα που απασχολούνταν μέσω του προγράμματος “Stage”. Οι συμβάσεις των τεσσάρων ατόμων έληξαν στο τέλος Αυγούστου και από τότε έμειναν μόνο οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι, που είναι φύσει αδύνατο να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της Υπηρεσίας. Οι συμβάσεις που έληξαν τον Αύγουστο δεν ανανεώθηκαν τότε, ούτε υπάρχει η πιθανότητα για την πρόσληψη νέου προσωπικού, δεδομένων των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση.

Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας ανάγκασαν στο παρελθόν πολλούς υπαλλήλους σε παραίτηση.



ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Το ΓΑΚ Δωδεκανήσου διαθέτει ένα σπάνιο αρχείο της ιταλικής εφημερίδας “ILMESSAGERO DI RODI”, η οποία εκδιδόταν την περίοδο της ιταλοκρατίας. Μέσα από την εφημερίδα αυτή, οι μελετητές μπορούν να αντλήσουν πολλές πληροφορίες για το σημαντικό αυτό ιστορικό κομμάτι της Ρόδου. Μάλιστα, έχει εκφραστεί ήδη ενδιαφέρον από ιταλούς καθηγητές πανεπιστημίου να κάνουν έρευνα.

Μάλιστα, καθηγητές Πανεπιστημίου αναφέρουν ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί το αρχείο επιστήμονες από όλη την Ευρώπη θα εξέφραζαν ενδιαφέρον να το μελετήσουν, οπότε το νησί μας θα δεχόταν μεγάλο αριθμό επισκεπτών για αυτό το σκοπό.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο ΓΑΚ υπάρχει και το αρχείο της ιταλικής ασφάλειας. Πολλές από τις εφημερίδες οι οποίες φυλάσσονται σήμερα στο Γενικό Αρχείο του Κράτους προσέφεραν πολίτες. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίες δηλώνουν ότι θα ήταν ευχής έργο εάν στα αρχεία προστεθεί έστω και ένα επιπλέον φύλλο. Όποιος διαθέτει λοιπόν την “IL MESSAGERO DI RODI” στο σπίτι του μπορεί να την προσφέρει στο ΓΑΚ για να εμπλουτισθεί το αρχείο.



rodoalarm.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/3/12 15:56

    Για τον π..... ειμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/4/12 13:48

    Βασικά πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες στη Ρόδο, από σεβασμό στην ιστορία του τόπου και για "βιώσιμη" ανάπτυξη.

    Να που καταντήσαμε με όλους αυτούς τους ανάξιους πλεονέκτες και πειναλέους που διοικούν τα νησιά μας! Τα ίδια και οι αμόρφωτοι-ξεφτίλες ξενοδόχοι που μόνο ξέρουν να πιπιλίζουν τον πλούτο των νησιών μας και βέβαια με την ανοχή μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *