ροή ειδήσεων

Κρίση και ανεργία οδηγούν τους νέους στα... χωράφια!

Η κρίση αλλά και η εκτόξευση της ανεργίας οδηγούν τους νέους στα χωράφια. Σύμφωνα με έρευνα της...
Κάπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί το 1 με 1,5 εκατ. άτομα σχεδιάζουν την εγκατάστασή τους στην ύπαιθρο.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για νέους ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που σκέπτονται μια ριζική αλλαγή στη ζωή τους, συμβιβαζόμενοι με μικρότερες οικονομικές απολαβές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει προβεί ήδη σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Περίπου οι μισοί απ' όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό-πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Τα 2/3 σχεδόν όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, σε ποσοστό 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου.

Πρόκειται, δε, για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

Εντυπωσιακή είναι η παραδοχή του 70,3% των ερωτηθέντων, πως θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο θεωρείται θετική προοπτική για την οικονομία από το 75,9% των ερωτηθέντων, θετική προοπτική για την οικογένεια από το 72,9%, θετική προοπτική για το ίδιο το άτομο από το 70,6% και την αγορά εργασίας από το 64,2%.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε πως άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο.

Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους, τις στρεμματικές αποδόσεις κ.α.
briefingnews.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/3/12 14:53

    Ξέρετε τι γνωρίζω?
    Μιά Ελληνική παροιμία που τα λέει ολα.
    "Τα καράβια θέλουν ναύτες, τα αμπέλια αμπελουργό, και τα πρόβατα τσομπάνη".

    Ανθρωποι απο το πανεπιστήμιο που δεν επιασαν ποτέ οχι τσαπί, αλλα ουτε απλό σκαλιστήρι, και που δεν ξεχωρίζουν τι δένδρο ειναι το καθένα η τι ειναι φυτεμένο στην γή , αν δεν δούνε τον καρπό επάνω , να θέλουν να γίνουν αγρότες.

    Συγνώμην,μάλλον πολλοί απο αυτούς που σκέπτονται την αγροτική καρριέρα, θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

    Κλείνω με ενα γνωμικό ακόμη.

    "Η καλογερική ειναι βαρειά, και ουτε το ράσσο κάνει τον παπά και τον καλόγερο, το ιδιο και πολύ μάλιστα βαρειά ειναι και η αγροτική ζωή.".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/3/12 16:31

    Κιομως τα χωραφια χρειαζονται και νεους και μορφωμενους ανθρωπους.Σιγουρα εχουν μηδενικη πειρα ομως εχουν κατι που οι παλιοι γεωργοι δεν το εχουν δυστυχως....ΝΕΑ μυαλα νεες ιδεες και γνωσεις!Δες ενα παραδειγμα πιασε 10 μελισσοκομους παλιους.Πανω απο τους μισους θα επιμενουν στην χρηση φαρμακων που εχουν απαγορευτει και δεν πα να εχεις στοιχεια στα χερια σου οτι αυτο που κανουν βλαπτει και τα μελισσια του και τον ανθρωπο εκεινος δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξει τακτικη.Υπαρχουν πολλοι παλιοι αγρωτες που αμα μιλησεις μαζι τους πραγματικα θα τους βγαλεις το καπελο και ειναι μεγαλοι μαγκες και γνωριζουν απιστευτα καλα τη δουλεια τους,ομως υπαρχουν παρα πολλοι παλιοι που μονο ζημια κανουν,επισης δεν εχουν καμια διαθεση να μεταδωσουν τις γνωσεις τους!Πραγμα πολυ κακο...Γιαυτο η χωρα μας δεν παει μπροστα γιατι οι ανθρωποι εγκατελειψαν τα χωρια και θεωρουσαν υποτιμητικο να γινουν αγρωτες και τωρα που επιτελους ξυπνησαν και εχουν διαθεση να ασχοληθουν υπαρχουν δυστυχως ατομα που τους απονθαρινουν.Ντροπη πραγματικα!!
    Μην μασατε παιδια το μελλον σιγα σιγα ερχεται στα χερια των νεων ανθρωπων!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/3/12 21:45

      Οι γεωπόνοι η οι αλλοι των ΤΕΙ και των ΙΕΚ με αντικείμενο των σπουδών τους επάνω στην γεωργία / συγχρονες καλλιέργειες /τεχνολογία τροφίμων/ φυτική και ζωική παραγωγή, να ασχοληθούν με αυτά,ναι να πάνε.

      Αλλά ο αλλος που ειναι εντελώς ασχετος τι να πάει να κάνει?
      Και το ωραίο που θέλουν να το παίξουν και παντογνωστες και επιχειρηματίες απο την αρχή χωρίς καμμια προυπηρεσία η εκπαίδευση.

      Βρε αν δεν πάς να ξεκινήσεις αυτό που πας να κάνεις απο το μηδέν , αν δεν δουλέψεις και ως απλός εργατης ακόμα να μάθεις την τέχνη και ολα τα μυστικά, τις σιασυνδέσεις με προμηθευτές και εμπόρους θα πρέπει να λέμε μόνο το "Που πάς ρε Καραμήτροοο!.

      Και δεν το εγραψα την πρώτη μου ανάρτηση για να αποθαρρύνω τους πτυχιούχους(τους ασχετους με το αντικείμενο), αλλά σαν προφύλαξη μην καταστραφούν οικονομικά απο το εγχείρημα που γίνεται οπως φαίνεται απο την επαγγελματική απελπισία τους.

      Γιατί αν αγαπούσαν την γή δεν θα ετρωγαν τα χρόνια τους να σπουδάσουν ενα αλλο αντικείμενο, και το πτυχίο τους να το...κάνουν μόνο κορνίζα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος29/3/12 00:31

    Κανενας δεν ειπε οτι το να ασχοληθεις με την γη ειναι ευκολο και οποιος το νομιζει ναι θα φαει τα μουτρα του..Φυσικα αλλο η θεωρια και αλλο η πραξη.Βασικα οτι κανεις στη ζωη σου αν θελεις να πετυχεις πρεπει να το αγαπας!Οσοι οντως αγαπανε τη γη θα τα καταφερουν,( και αν σπουδασαν κιολας κατι σχετικο με αυτο ακομα καλυτερα)οσοι το δουν απλα σαν ενα τροπο να βγαλουν λεφτα για να πανε στα μπουζουκια το Σαββατο ε ναι αυτοι σιγουρα θα αποτυχουν!Απλως αυτο που με λυπει ειναι οτι βλεπω απο πολλους ανθρωπους,σε διαφορους τομεις,αγρωτες,κτηνοτροφους,μελισσοκομους ακομα και αλλα επαγγελματα και τεχνες,να μην εχουν καμια διαθεση να μεταδωσουν τις γνωσεις τους,παραμονο τα κρατανε ολα για τον εαυτο τους,φαντασου ποσο μπροστα θα πηγαιναμε αν ο παλιος βοηθουσε τον νεο και αργοτερα αυτος ο νεος θα βοηθουσε εναν αλλο νεοτερο..Ευτυχως ομως που υπαρχουν λιγοι ανθρωποι που δεν αγαπανε μονο τον εαυτο τους αλλα εχουν το μερακι και τη θεληση να μοιραστουν τις γνωσεις τους και να ανταλλαξουνε αποψεις ανοιχτα, ετσι ωστε να ειναι σιγουρο οτι αυτο το επαγγελμα ή τεχνη δεν θα εξαλειφθει ποτε!Εκει πιστευω οτι δειχνουν καιτην πραγματικη αγαπη για το αντικειμενο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *