ροή ειδήσεων

Με αφορμή ένα σχόλιο του αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα της Ρόδου σχόλιο του Τάσου Ψαρομπά, αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου... και γνωστού πλέον αντικομμουνιστή και συκοφάντη. Ο κ. Ψαρομπάς ο οποίος συνειδητά και συστηματικά διαστρεβλώνει τις θέσεις και τη δράση του ταξικού κινήματος, λέει ότι τάχα το ΠΑΜΕ θυμήθηκε ξαφνικά την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων αφού ως τώρα κατήγγειλε αυτούς που τις υπέγραφαν.

Το ίδιο έλεγε και η ΓΣΕΕ όταν το ΠΑΜΕ ακύρωσε το στημένο διάλογο με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Βεβαίως αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα. Τις συμβάσεις της πείνας, που εξευτελίζουν την εργατική τάξη και στις οποίες έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές τις καταγγείλαμε και συνεχίζουμε να τις καταγγέλουμε και σήμερα στους εργαζόμενους.

Ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων κατακτήθηκε κυριολεκτικά με αίμα, με σκληρούς ανειρήνευτους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ταξικό κίνημα με αμέτρητες θυσίες και όχι με στημένους διαλόγους, συμβιβασμό και υποταγή. Στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν παλικαρίσια για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Τρανό παράδειγμα είναι η στάση των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που παρόλο τον πόλεμο που δέχονται απο μεγαλοεργολάβους και κυβέρνηση και την ανεργία που θερίζει την περιοχή, με ευθύνη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων που τους επιδοτούν για να χτίζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ανάγκασαν την εργοδοσία, με την καθοδήγηση των ταξικών συνδικάτων τους, να υπογράψει συλλογική σύμβαση για το 2012. Το δρόμο επίσης δείχνει ο περήφανος αγώνας των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που επί 4 μήνες αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στο Μάνεση.

Άλλωστε μια τέτοια σύμβαση, είχαμε προτείνει και εμείς στο Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που όμως η πλειοψηφία της Διοίκησης την απέρριψε για να πάει σε διαπραγμάτευση με τη δική της “ρεαλιστική” πρόταση. Τελικά βέβαια ούτε καν για εκείνη πάλεψαν και κατέληξαν να δέσουν για τρία χρόνια τα χέρια των εργαζομένων με μηδαμινές σχεδόν αυξήσεις (στην ουσία μειώσεις στον πραγματικό μισθό).

Δεν είναι όμως τυχαία αυτή τους η στάση. Πηγάζει απο το γεγονός ότι αποδέχονται ντεφάκτο την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα ξενοδοχεία, την ανταγωνιστικότητα, την Ευρωπαϊκή ένωση. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες - φυσικά ανάμεσά τους και αυτοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού - έχουν βάλει πλάνο να φτάσουν την τιμή της εργατικής δύναμης στον πάτο. Σήμερα που είναι σε περίοδο κρίσης για να βγουν από αυτήν όσο λιγότερο ζημιωμένοι και όταν υπάρξει η όποια ανάπτυξη να μπορούν από καλύτερες θέσεις να ανταγωνιστούν με αντίστοιχα μονοπώλια άλλων ντόπια και ξένα.

Αυτό το στόχο υπηρετούν μνημόνια, περικοπές και τσάκισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων. Χέρι χέρι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου μαζί με τους κεφαλαιοκράτες και το μακρύ τους χέρι στο εργατικό κίνημα δηλαδή τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό εκβιάζουν το λαό για να υποταχθεί. Να υποτάξει δηλαδή τις ανάγκες του στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Όπως λοιπόν λέει ο λαός: “Κυριακή κοντή γιορτή!” Ήδη το συμβιβασμένο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου υπέγραψε σύμβαση με μειώσεις. Ήδη υπάρχει δημοσίευμα σε ιστοσελίδα γνωστού δημοσιογράφου της Ρόδου που μιλά για σχέδιο μείωσης 20% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου.

Τι θέση θα πάρει λοιπόν η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου; Θα οργανώσει αγώνες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων ή θα υπογράψει με βάση την τσέπη του εργοδότη;

Βεβαίως έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου έχει δηλώσει - και μάλιστα σε μέρα απεργίας - ότι “όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση”. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όλοι μαζί, ξενοδόχοι δηλαδή και ξενοδοχοϋπάλληλοι να παλέψουμε για να έχουν περισσότερα κέρδη οι μεγαλοξενοδόχοι, να βγουν από την κρίση. Πως θα γίνει αυτό όμως; Με το να φορτώσουν τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες μας! Με μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, με τσάκισμα γενικώς των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να κάνουν πέρα τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, να το αγκαλιάσουν, να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες και να διασφαλίσουν την ταξική του κατεύθυνση. Να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ για σύμβαση που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει πέρα από το δρόμο του αγώνα. Αγώνας για καλύτερο μεροκάματο, για τα καθημερινά προβλήματα μπολιασμένος όμως πολιτικά, μπολιασμένος με τον αγώνα για να βαδίσουν η εργατική τάξη και οι συμμαχοί της τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Επιτροπή Επισιτισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ
6/3/2012

Σχόλια

  1. Να μας απαντήσετε τι γνώμη έχετε για τους χιλιάδες αλλοδαπούς που δουλεύουν στα ξενοδοχεία.Τους υπερασπίζεστε ναι η όχι.Θέλετε να γεμίσετε την Ελλάδα με ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/12 17:37

    eimai ksenodoxos ke to ksenodoxeio mou to dwrizw sto PAME NA TO LEITOYRGISEI TO KALOKERI 8a xei megali plaka!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/9/13 00:14

      ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ 22 ΜΕΡΕΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΕΛΟΣ.-

      Διαγραφή
  3. ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΟΜΠΑΣ7/3/12 09:47

    ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ 902, ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ? ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ!!!!!!!! ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΤΙ ΤΟ 902 ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΛΑΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ? ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΡΑΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/3/12 13:27

    Ας μας πουν οι "κύριοι" του παμε κάτι για τους απλήρωτους συναδέρφους σε ξενοδοχείο που ιδιοκτήτης είναι μεγαλοστέλεχος του παμε, τι κάνουν γι’ αυτό ; για την υπογραφή που έβαλε στέλεχος του παμε να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο, τον Μάρτιο όταν ο συνάδελφός Ψαρομπας έστειλε τον εργοδότη του αυτόφωρο. Τι κάνει το σωματείο που ίδρυσε μεγαλοστελεχος της δας στο ξενοδοχείο στο οποίο δουλεύει ; Ας αφήσουν λοιπόν αυτά που λένε περί συμβιβασμένων και ας δουν τα χάλια τους. Και καλό θα ήταν να έχουν γνώμη δική τους και όχι να έρχονται και να λένε αυτά που του υποδεικνύει ο περισσός και η Παπαρήγα. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει την δράση του σωματείου. Εχει γνώμη και δεν κατευθύνετε από κανέναν περισσό και καμιά Παπαρήγα. Γιωργος Καντης. Γραμματεας του Σωματείου Ξενοδοχοηπαλληλων Ροδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *