ροή ειδήσεων

Κινητοποίηση αρχαιολόγων για την προστασία της ελληνικής κληρονομιάς

Έκκληση στους αρχαιολόγους, αλλά και στους πολίτες όλου του κόσμου, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη...

απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μέσω της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με το σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς», η εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία από τις περικοπές και καλεί ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 1.30 μμ., στα γραφεία της Ένωσης στο Θησείο (Ερμού 136).

«Η μοίρα των λαών της Ευρώπης είναι κοινή. Η πολιτική των πακέτων λιτότητας και του αυταρχισμού, που διαλύει την Ελλάδα και τα μνημεία της, επιβάλλεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, προτείνοντας ως τρόπους «αντίστασης» τη στήριξη της καμπάνιας στη σελίδα «I support Greek Cultural Heritage» στο Facebook, την ανάρτηση αφίσας και σποτ σε δικτυακούς τόπους, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας, καθώς και την αποστολή μηνύματος διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό (πληροφορίες για το υλικό και τις δράσεις στην ιστοσελίδα www.sea.org.gr).

«Εμείς οι 950 Έλληνες αρχαιολόγοι, δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, αντιστεκόμαστε στο αδιέξοδο, στο οποίο βυθίζει τη χώρα μας και την πολιτιστική κληρονομιά το ΔΝΤ και η τρόικα. Δεν είμαστε υπεράριθμοι ούτε πληρωθήκαμε ποτέ με μεγάλους μισθούς. Υπηρετούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, με αφοσίωση στην επιστημονική γνώση και πίστη στον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΑ πληροφορεί, επίσης, ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων, 106 Μουσεία και συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία, 366 έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 498 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και εκατοντάδες ανασκαφές σε εξέλιξη, είτε στο πλαίσιο κατασκευής έργων είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας.

«Για όλα τα παραπάνω εργάζονται μόλις 7.000 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, εκ των οποίων 950 αρχαιολόγοι και 2.000 φύλακες και νυχτοφύλακες. Στη διάρκεια του 2011 χρειάστηκαν 3.500 εποχικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν τα μουσεία, οι χώροι και οι ανασκαφές. Με τους νόμους για αναγκαστική έξοδο-''εφεδρεία'' (Νοέμβριος 2011), το 10% του πλέον έμπειρου προσωπικού (άνω των 33 ετών εργασία) όλων των ειδικοτήτων αναγκάστηκε να φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν μειωθεί κι άλλο το προσωπικό, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΑ αναφέρει επιπλέον ότι η χρηματοδότηση του πολιτισμού στην Ελλάδα δεν προσέγγισε ποτέ το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας, ενώ το 2011 το σύνολο του προϋπολογισμού για την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν 12 εκατ. ευρώ (ήδη 35% μείωση σε σχέση με το 2010). Για το 2012, σημειώνεται, ο προϋπολογισμός είναι ακόμη μικρότερος και συνεχώς περικόπτεται.

http://erroso.blogspot.com/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/3/12 08:07

    AINTE TWRA,OLOI AYTOI POU AFISAN TA MNHMEIA MAS NA KATAREYSOYN XRONIA TWRA S' OLI TIN EPIKRATEIA, POY PERNANE LEFTA APO PANTOY, APO TIN UNESCO, KAI TEMPELIAZANE STA GRAFEIA TOYS, PROSPA8OYN NA MAS SYGKINISOYN, NTROPI!!! AS PANE NA FYLAXOYN TIS 8ERMOPYLES TWRA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *