ροή ειδήσεων

Δύο χρόνια από το Καστελόριζο...

Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης
Δύο χρόνια, συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει...

στην χρηματοπιστωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λίγες ημέρες αργότερα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο Μνημόνιο, οπότε και ξεκίνησε η δυσκολότερη οικονομική περίοδος για την ελληνική κοινωνία.

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο στις 23/4/2010


Ο απολογισμός είναι οδυνηρός. Μέσα σε δύο μνημονιακά χρόνια η κοινωνία χρεωκόπησε. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ 60 δισ. ευρώ... έκαναν φτερά από τους καταθετικούς λογαριασμούς, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κατανάλωση, παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, ακόμη και όταν πρόκειται για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Σε αυτό το διάστημα οι πολίτες υπέστησαν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις πληρώνοντας έκτακτους φόρους. Παράλληλα αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για ακόμη μια φορά στα καύσιμα, στα ποτά, τα αναψυκτικά, στα τσιγάρα και στα προϊόντα που πωλούνται από τα καταστήματα εστίασης. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη είναι μια θεωρητική έννοια που μένει στα χαρτιά και στις προγραμματικές εξαγγελίες των κομμάτων, ενόψει των εκλογών. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την χώρα, όπου για μακρύ χρονικό διάστημα φλέρταρε με την χρεωκοπία. Οι εισηγμένες εταιρείες έχουν απολέσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική καθίζηση.

Ανεργία

Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αυξήθηκε η ανεργία κατά 487.689 άτομα, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτινάσσεται από το 11,9% στο 21,8%. Μάλιστα, περισσότεροι από 200.000 υπολογίζονται οι μακροχρόνια άνεργοι, που πλέον δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Λουκέτα
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012, βάζουν λουκέτο 55 επιχειρήσεις την ημέρα. Συνολικά την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000, μικρομεσαίες ως επί το πλείστον εταιρίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι φέτος άλλες 130.000 θα αναγκαστούν να... κατεβάσουν ρολά, λόγω της μεγάλης μείωσης της αγοραστικής κίνησης.

Τρώμε από τα έτοιμα

Χαρακτηριστικό της ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον, αποτελεί το γεγονός ότι τη τελευταία διετία, περίπου 60 δισ. ευρώ έχουν κάνει... φτερά από τους καταθετικούς λογαριασμούς κάποια από τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Κύπρου ή ακόμη και σε πιο... εξωτικούς προορισμούς όπως είναι η Σιγκαπούρη. Εκτιμάται, επίσης ότι μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που «σηκώθηκαν» από τους καταθετικούς λογαριασμούς προορίστηκε, για την κάλυψη πάγιων και βασικών αναγκών, όπως την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ αλλά και για την καταβολή έκτακτων φόρων, όπως είναι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις

Σημαντικό πλήγμα υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι είδαν τις μηνιαίες τους αποδοχές να περικόπτονται. Ειδικότερα, οι συντάξεις την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 12% ενώ αντίστοιχα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα περίπου κατά 22%.

real.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/4/12 11:08

    Ε Θ Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/4/12 11:15

    ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/4/12 15:51

    file ifili kitaxte tin partisas min kitate pios itan kai tha vgi.TO PROBLIMA EINAI TO SISTIMA POU EIXE KAI EXI AKOMA(PREPI NA ALAKSI KATALAVATE!!!!)ksipniste ellines den einai komatika afta pou sivenou simera ksipnisteeee

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *