ροή ειδήσεων

Με τόκο από το δημόσιο οι επιστροφές παρανόμως επιβληθέντων και εισπραχθέντων φόρων

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα είναι υποχρεωμένο να βάλει το Δημόσιο για κάθε παράνομη φορολόγηση, προκειμένου να επιστρέψει έντοκα στους πολίτες τους...

φόρους, δασμούς, πρόστιμα κ.λπ. που ακυρώνονται από τα δικαστήρια και έχουν συνεπώς καταβληθεί «αχρεωστήτως».

Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη λειψή επιστροφή των παράνομων φόρων και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις έντοκες αξιώσεις των πολιτών για τη μακρόχρονη και παράνομη απώλεια των χρημάτων τους.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη νομοθετική ρύθμιση που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια (ν. 2120/93) προέβλεψε ότι σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης φόρων, δασμών, προστίμων κ.λπ., τα χρήματα επιστρέφονται στους πολίτες με τόκους που αρχίζουν, όμως, να μετρούν τουλάχιστον 7 μήνες μετά την κοινοποίηση στο Δημόσιο (ΔΟΥ) της οριστικής (άρα εφετειακής) δικαστικής απόφασης.

Ετσι, όμως, ο φορολογούμενος που δικαιωνόταν δικαστικά, έπρεπε να πάρει πίσω «κουτσουρεμένα» τα χρήματά του, χάνοντας τόκους το λιγότερο 6-7 ετών (ή και πολύ περισσότερο, αφού η έκδοση δευτεροβάθμιας - εφετειακής απόφασης, μπορεί να χρειαστεί συχνά και 10 χρόνια). Η περιορισμένη αυτή επιστροφή κρίθηκε αντίθετη στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), γιατί «στερεί επί τόσο χρόνο την κάρπωση της περιουσίας ενός πολίτη που σε τίποτα δεν φταίει».

Tο Δημόσιο κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τεράστια κονδύλια, αφού πολλές δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν φόρους, πρόστιμα κ.λπ., όπως νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής που επιβαλλόταν μέχρι πριν από 2 χρόνια, διατάσσοντας σε μία μόνο περίπτωση την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου 6.243 ευρώ...

• Μόλις την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ η έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 και η οποία, κατά το Β' τμήμα ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική γιατί επέβαλε ανεπίτρεπτα αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2007. Αν η Ολομέλεια υιοθετήσει την πρόταση αντισυνταγματικότητας, θα ανοίξει ο δρόμος για την έντοκη επιστροφή της έκτακτης εισφοράς, ενώ με τόκους πολλών ετών πρέπει να επιστραφεί η φορολογία του επιδόματος αλλοδαπής (η σχετική αγωγή εκκρεμούσε από το 2003), όπως και κάθε άλλου.

dailynews24.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *