ροή ειδήσεων

Εκατομμύρια σε αεροδιακομιδές λόγω ελλείψεων στα Νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα

Περισσότερες από 100 ήταν οι αεροδιακομιδές ασθενών που πραγματοποίησε το ΕΚΑΒ από Ρόδο και Κω από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες...
σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων καταδεικνύοντας έτσι το οξύ πρόβλημα περίθαλψης που υπάρχει στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ετησίως ξοδεύονται ποσά τεράστια για την μεταφορά των περιστατικών αυτών σε νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας ή του Ηρακλείου, γεγονός που φανερώνει την διαχρονική αδυναμία του κράτους να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά αυτά σε εξειδικευμένες μονάδες εντατικής σε Ρόδο και Κω αντίστοιχα.

Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι από τη Ρόδο διακομίστηκαν συνολικά 58 περιστατικά συμπολιτών μας (μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά ή νεογνά) σε νοσοκομεία της Αθήνας ή το ΠΕΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.

Αντίστοιχα από το νησί της Κω διακομίστηκαν συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τις 19 Απριλίου 2012, άλλα 46 τέτοια περιστατικά προς εξειδικευμένα νοσοκομεία των Αθηνών και του Ηρακλείου.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, τα περιστατικά αυτά κοστίζουν στο Ελληνικό δημόσιο το καθένα από 10.000 έως 12.000 ευρώ(!) γεγονός που εκτινάσσει το κόστος αυτό μόνο για την περιοχή στης Δωδεκανήσου στο 1.270.000 ευρώ μόνο τους πρώτους τρισίμηση μήνες του έτους που διανύουμε.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο της Καρπάθου που δημοπρατείται σύντομα, θα έχει προϋπολογισμό για την κατασκευή του της τάξης των 500.000 ευρώ!
Που σημαίνει δηλαδή πιο απλά ότι αν είχαμε σωστά στελεχωμένα με μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό τα νοσοκομεία μας τότε η εξοικονόμηση από τις διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία της χώρας, θα ήταν της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αεροδιακομιδών ασθενών, έχει απασχολήσει έντονα την τοπική μας κοινωνία, δεδομένου ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις από τις οποίες πάσχουν τα νοσοκομεία μας.

Παρεμβάσεις για τα ζητήματα αυτά, έχουν γίνει κατ' επανάληψη από τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, τους αιρετούς στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και από το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου πριν από αρκετά χρόνια που είχαν παρουσιάσει σχετική μελέτη και ποσοστά τα οποία έδειξαν τρομακτικό αριθμό μεταφορών ασθενών ή μεταβάσεων αντίστοιχα στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το οποίο είναι ζητούμενο είναι να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δομές υγείας στα νησιά μας, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο αντίστοιχα ο αριθμός των διακομιδών που γίνονται με το ΕΚΑΒ προς εξειδικευμένα νοσοκομεία των Αθηνών ή του Ηρακλείου αντίστοιχα.

patmotimes.gr 23-4-2012

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/4/12 20:05

    Να ειμαστε και λίγο προσγειωμένοι σε πραγματικά δεδομένα.

    Πουθενά σε ολη την γή σε μικρούς τόπους η νησιά με λίγο πληθυσμό δεν υπάρχουν νοσοκομεία, παρά μόνο αντίστοιχες υπηρεσίες κέντρων υγείας..

    Εξειδικευμένα νοσοκομεία πανεπιστημιακού τύπου που υπάρχουν Αθήνα, Ηράκλειο , Πάτρα, κλπ,
    δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν αυτά σε μικρές η μεσαίες πόλεις η τόπους.

    Καννένας πολύ εξιδεικευμένος νοσοκομειακός γιατρός δεν θα πάει να δουλέψει σε εναν μικρό τόπο.
    Νά κάνει τί?
    Να περιμένει να του τύχει στην περίπτωσή του ενας ασθενής της ειδικότητάς του στο τρίμηνο?

    Πάει αυτός τέλειωσε σαν γιατρός.
    Ο γιατρός και ο κάθε καλός γιατρός πέρα απο το διάβασμα στο πανεπιστήμιο αν δεν ψηθεί μέσα σε μεγάλο νοσοκομείο και δεν ψήνεται με τις διάφορες περιπτώσεις σε καθημερινή βάση οπως γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία, πάει τέλειωσε σαν γιατρός.
    Θα ξεχάσει και αυτά που ειχε μάθει.

    Το σωστό ειναι πολύ καλές και σωστές υποδομές σε κάθε γενικό περιφερειακό νοσοκομείο για τις βασικές ειδικότητες , για κάποιες ποιο προχωρημένες απαιτήσεις ιατρικής ναι σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται τωρα με την τηλεματική ιατρική μεταξύ του εξειδικευμένου νοσοκομείου με το περιφερειακό.

    Και για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται σε κεντρικά νοσοκομεία, με πανεπιστημιακές κλινικές της κάθε πάθησης.
    Αυτή ειναι η ορθότερη επιλογή.

    Και η άριστη φυσικά λειτουργία της αεροδιακομιδής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/4/12 20:32

    Ως παθών, να σου πώ ότι λες, με το συμπάθειο κιόλας, ανοησίες?
    Πόσο θα κόστιζε να στηθεί μια νεογνολογική κλινική στο Γ.Ν.Ρ. με όλα τα κομφόρ και έμπειρους γιατρούς? Πάντως λίγότερα απ' τα 12-15.000 ευρά που απαιτούνται για το εκάστοτε βρέφος ώστε να μεταφερθεί σε Ηράκλειο ή Αθήνα. Να σου βάλω και τα έξοδα των γονέων καθώς και τις ψυχικές οδύνες που δεν τα αποζημιώνει κανείς κ με τίποτα? Άντε, άστα απέξω, να επικεντρωθούμε μόνο στο βασικό. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη, να δούμε ότι όντως είναι πολύ λιγότερα τα λεφτά που απαιτούνται, καθώς και να βρούμε τον τρόπο ώστε να έρχονται έμπειροι γιατροί χωρίς να ¨καταστραφούν¨. Γίνονται όλα αυτά, δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική, αλλά πάσχουμε δυστυχώς σε μυαλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/4/12 21:06

    ΑνώνυμοςApr 25, 2012 10:32 AM

    Και εγώ με το συμπάθειο με το πρόβλημα που σου έτυχε οτι θολωμένος εσύ λές ανοησίες.

    Αν διάβαζες με προσοχή και καθαρό μυαλό επακριβώς τι έγραψα δεν θα μου απαντούσες έτσι.

    Πολλά ειναι τα θέλουμε εως το τί μπορούμε η τι μπορεί να γίνει.

    Για το προσωπικό σου θέμα ευκαιρίας δοθήσεις τώρα.
    Προσωπικά σου ευχομαι να μην σου ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

    "Νεογνολόγοι" για ειδικές περιπτώσεις νεογνών λίγοι και μετρημένοι ειναι και δουλεύουν στις μεγάλες επώνυμες ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές, και οχι στο ΕΣΥ.

    Νεογνολογική κλινική πλήρως εξοπλισμένες για κάθε περίπτωση πέρα απο τον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν σε δημόσιο νοσοκομείο οι δύο πανεπιστημιακές στην Αθήνα , και η αλλη στην Θεσσαλονίκη.
    Δεν ξέρω για Ηράκλειο.
    Και εσύ περιμένεις να υπάρχει την στιγμή που δεν υπάρχουν σε αλλες πολύ μεγάλες πόλεις εδώ αντίστοιχη τέτοια υποδομή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/4/12 21:46

    Χωρίς το Δελφίνι Ζωης και Ελπίδας τώρα,οι αεροδιακομιδές θα εκτιναχθούν στα ύψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/4/12 22:41

    Επειδή έχεις ένα επίπεδο, το ανοησίες το παίρνω πίσω. Συγγνώμη αν σε προσέβαλλα.

    Θολωμένος δεν είμαι γιατί α) έχει περάσει αρκετός καιρός απ' το περαστατικό και β) όλα πήγαν και πάνε (φτου φτου) καλά.

    Για τις νεογνολικές δεν τα γνωρίζεις και πολύ καλά, βέβαια κι εγώ αγνοούσα παντελώς το θέμα μέχρι που μας χτύπησε την πόρτα. Απο εκεί και πέρα, λογικός άνθρωπος είμαι, άκουσα και είδα (και ακόμη βλέπω) πολλά, μίλησα με ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οπότε έχω και μια άποψη για το θέμα. Διακομιδές γίνονται και για άλλους πολλούς -και ασημαντότερους- λόγους, ωστόσο επικεντρώθηκα σε αυτό που βίωσα και γνωρίζω.

    Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, άλλωστε υπάρχουν πολλές οικογένειες στη Ρόδο που έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο, αυτό που μπορώ να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά είναι ότι και μπορεί και πρέπει να γίνει νεογνολογική στο Γ.Ν.Ρ.

    ΥΓ
    Το Ηράκλειο έχει 2, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο. Είπατε κάτι?
    Επειδή έχεις ένα επίπεδο, το ανοησίες το παίρνω πίσω. Συγγνώμη αν σε προσέβαλλα.

    ΥΓ2
    Ευχαριστώ για τις ευχές και εύχομαι αυτά που τραβήξαμε να μην τα περάσει κανένας νέος γονιός.

    ΥΓ3
    Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους ιπτάμενους του ΕΚΑΒ, απίστευτοι γιατροί αλλά και Άνθρωποι (το α με κεφαλαίο) καθώς και τα πληρώματα της ΠΑ για τον επαγγελματισμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/4/12 23:11

      Και εγώ παίρνω πίσω την αντίδρασή μου με ιδια εκφραση απάντηση .

      Για το Ηράκλειο οπως θα διάβασες σου ειπα δεν ξέρω, και ετσι δεν εχω να πώ τίποτε.

      Και ως νεογνολογική κλινική δεν αναφέρομαι στον θάλαμο με απλές θερμοκοιτίδες για πρόωρα νεογνά, αλλά για περιπτώσεις νεογνών ///ο Θεός να βάλει το χέρι του καί μακρυά απο τον κόσμο αυτες οι λαχτάρες//.

      Και εγώ εχω να πώ τα καλλίτερα λόγια για τους διασώστες ειτε απο τον αέρα ειτε απο την θάλασσα, που με μύριες δυσκολίες και αψηφώντας μύριους κινδύνους επιτελούν με το παραπάνω το ιερό καθήκον τους.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *