ροή ειδήσεων

Εννέα στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους

Εννέα στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους και συχνά εξαναγκάζονται να διακόψουν τη αγωγή που τους συνέστησε ο γιατρός...
Μάλιστα το 70% των ασθενών δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για να πληρώσει τα φάρμακά του ή για να κάνει τις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τραγική αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε το τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών ,με θέμα την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην συμπεριφορά των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 59,5% των ασθενών δεν πραγματοποίησε τις παρακλινικές εξετάσεις(αίματος, υπερήχους,αξονικές κ.τ.λ.) που συνέστησε ο γιατρός του ενώ το 55,4% είτε δεν αγόρασε καθόλου τα φάρμακά του είτε παράλειψε κάποια δόση.

«Οι ασθενείς βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο», επισημαίνει ο υπεύθυνος της έρευνας οικογενειακός γιατρός Γιώργος Ματζουράνης και εξηγεί: «Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν έχουν πλέον χρήματα για να πληρώσουν τη θεραπεία τους ή να κάνουν τις εξετάσεις τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι πάσχοντες. Πολλοί ασθενείς που έπασχαν από χρόνια νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης,η υπέρταση και η χοληστερίνη δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν την συμμετοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη τις περισσότερες φορές οι ασθενείς νιώθουν ντροπή ν αποκαλύψουν στο γιατρό ότι δεν έχουν χρήματα ν ακολουθήσουν την αγωγή που τους έχει συστήσει.

Παίρνουν μόνοι τους το ρίσκο και σηκώνουν το ψυχολογικό βάρος με αποτέλεσμα σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% να παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Υμητού κ. Χρονόπουλος επισημαίνει ότι βλέπουν καθημερινά ασθενείς που παραλείπουν δόσεις ή δεν έρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα να γράψουν τα φάρμακά τους .

«Πολλές φορές οι ασθενείς μας λένε ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να παίρνουν καθημερινά την ενδεδειγμένη αγωγή τους και παραλείπουν δόσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους. Για παράδειγμα ένας υπερτασικός που δεν παίρνει τα χάπια του μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθει σοβαρή επιπλοκή που θα του στοιχίσει τη ζωή του ή θα τον οδηγήσει σε αναπηρία»,εξηγεί.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος. Οι καρκινοπαθείς για να ξεκινήσουν ακτινοβολίες θα πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για μία σειρά απαραίτητων εξετάσεων που δεν καλύπτονται εξ ολόκληρου από το νοσοκομείο.

«Όλο και περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν τη θεραπεία τους», εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Περσεφόνη Μήττα.

«Η πολιτεία καταδικάζει σε θάνατο όσους καρκινοπαθείς δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα μία 40χρονη γυναίκα απειλούσε ότι θα πηδήξει από το μπαλκόνι στα γραφεία του Συλλόγου μας εάν δεν της δίναμε χρήματα να κάνει τη θεραπεία της. Είναι ντροπή αλλά τα νοσοκομεία διώχνουν τους απελπισμένους αυτούς ασθενείς», καταλήγει η κ.Μήττα.
tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/4/12 16:13

    Ένα να ξέρετε ότι αν ξαναψηφίσετε πασόκ και νδ, μόλις γίνουν πάλι κυβέρνηση θα ΣΑΣ ΠΗΔΗΞΟΥΝ όλους κανονικά !

    Ψηφίστε μικρά κόμματα - Καμία ψήφος στους προδότες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/5/12 09:54

    ΑΙΣΧΟΣ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *