ροή ειδήσεων

Μια ακόμη ματιά στα άπλυτα της παγκοσμιοποίησης

Μέσα στην τελευταία μόνο δεκαετία, σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και κάποιες πρώην "ανατολικές" ευρωπαϊκές χώρες, έχουν παραχωρηθεί, πωληθεί, εκμισθωθεί σε...
πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, σε ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις (Κίνα, Ινδία), σε ισχυρές διεθνείς εταιρείες, τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς 230 εκατομμύρια εκτάρια γης, μεγάλο μέρος, μάλιστα, των οποίων έχει διατεθεί στην καλλιέργεια "βιοκαυσίμων" (καύσιμη φυτική ύλη, ας πούμε -πάντως όχι τρόφιμα.), με επιτπώσεις ολέθριες κυριολεκτικά για τους εγχώριους πληθυσμούς.
Το επιχείρημα/πρόσχημα είναι η δημιουργία δήθεν ευκαιριών ανάπτυξης, παιδείας, υγείας, κυκλοφορίας, τεχνολογικής προόδου κλπ για τους φτωχούς αγρότες των υπανάπτυκτων περιοχών, στις οποίες ανήκουν τα εδάφη που "νομίμως" -αλλ' όχι ηθικώς- υφαρπάζονται με τον τρόπο αυτόν.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, καμμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι λιμοκτονούντες αγρότες της Αιθιοπίας, που 300.000 εκτάρια από τα πιο πλούσια ποτιστικά εδάφη της νοικιάζονται σε ξένη εταιρεία έναντι ενός δολλαρίου το χρόνο ανά εκτάριο για την παραγωγή σταριού, φοινικέλαιου και ζάχαρης, με προορισμό κυρίως την αγορά της Ινδίας. Οι εργάτες πληρώνονται ελάχιστα, κάτω από ένα δολλάριο την ημέρα, (κατά την Αιθιοπική Υπηρεσία Επενδύσεων, το κόστος εργασίας "είναι σχετικά χαμηλό, εν σχέσει προς τον αφρικανικό μέσον όρο"). Ο ξένος "επενδυτής" χαίρει φορολογικών απαλλαγών για την "εισαγόμενη τεχνολογία" και χρησιμοποιεί το νερό της φτωχής χώρας δωρεάν! Οι ντόπιοι εργάτες, αντίθετα, πληρώνουν για να φάνε λίγο από το στάρι που οι ίδιοι παράγουν -όσο δεν εξάγεται.

Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η ύβρις κατά της Γης αυτή αποτελεί συνέπεια, μεταξύ άλλων, των πολιτικών "ιδιωτικοποίησης" και "φιλελευθεροποίησης" που επέβαλαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις ατυχείς χώρες/πελάτες τους, συνεπικουρούμενες από την "αγροτική πολιτική" διεθνών οργανισμών, όπως η παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας.
Ευχαριστώ, ε.τρ.-

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ: http://www.grain.org/article/entries/4486-farmers-demand-the-world-bank-and-wall-street-stop-grabbing-their-lands-at-opening-of-the-bank-s-annual-conference-in-washington-dc

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *