ροή ειδήσεων

Η «αρχαία» βουτιά των Καλύμνιων γίνεται διεθνές άθλημα!

Για πρώτη φορά διοργανώνεται φέτος (2 με 9 Μαϊου) αγώνας Skandalopetras στο Bonaire* της Νότιας Καραϊβικής, με συμμετοχές από διάφορα σημεία του πλανήτη. Ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες...
της Αμερικής, με στόχο νέα παγκόσμια ρεκόρ. Χάρη στα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Ελέυθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.


Η «Πέτρα» των σφουγγαράδων της Καλύμνου, η Σκαντελόπετρα ή Καμπανελόπετρα, γοητεύει όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες Ελεύθερης Κατάδυσης. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδυτικών Δραστηριοτήτων το έχει προτείνει για Ολυμπιακό Αγώνισμα.

Ο διοργανωτής δρ. Νικόλας Τρικοίλης σημειώνει «Η Ελλάδα καταφέρνει για ακόμα μια φορά και σ΄ ένα νέο τομέα να εξαγάγει ιστορία, πολιτισμό και αθλητισμό».

*Από τους «Top10 καταδυτικούς προορισμούς», σύμφωνα με την Telegraph.




O δρ. Νικόλας Τρκοίλης* στους αγώνες της Λίνδου το 2010 με την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ (61,5 μ. στο 148 «, Karol Meyer.




*Στο βραζιλιάνικο site clubedomergulhador.com.br αναφέρεται ότι «θεωρείται διεθνώς ως ο «πατέρας της Skandopetra» και ως το πιο αφοσιωμένο άτομο σε αυτόν τον τύπο κατάδυσης ως διατήρηση της ελληνικής παράδοσης».

Το πρόγραμμα Διεθνών Αγώνων του «Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα Θεσσαλονίκης» για το 2012:


Τραπάνι της Ιταλίας (22-24 Ιουνίου),
Κάλυμνο (22-26 Αυγούστου),
Πόρτο Κουφό (6-7 Σεπτεμβρίου),
Αττάλεια της Τουρκίας (27-28 Οκτωβρίου)

και έπεται συνέχεια, καθώς ισπανικές, ιταλικές, ρωσικές, γαλλικές και τουρκικές ομοσπονδίες δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στους φετινούς αγώνες της Καλύμνου με σκοπό να εγκλιματιστούν, να γνωρίσουν το βυθό και τα νερά του νησιού, ώστε να είναι έτοιμες για το καλεντάρι του 2013.

Τι είναι η βουτιά με Σκανταλόπετρα;
Η Σκανταλόπετρα (στα ιταλικά «scandalio» σημαίνει «βαθύμετρο») είναι
Ενα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο ή γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρουμέχρι πριν από λίγα χρόνια, ως βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους. Είτε ως βάρος για γρήγορη κατάδυση μέχρι τον βυθό, είτε ως πηδάλιο (για αλλαγή κατεύθυνσης), είτε ως φρένο για επιβράδυνση.

Στο επάνω μέρος της η Σκανταλόπετραέχει μια τρύπα, μέσα από την οποία περνάει μακρύ σχοινί που δένεται στη βάρκα. Κατά την αρχαία χρήση της, ο σφουγγαράς χρησιμοποιούσε έδενε με μικρότερα σχοινιά τον ή τους καρπούς στο σχοινί, ώστε όταν έφθανε στον βυθό, να μπορεί να ελευθερώσει τα χέρια τους για να μαζέψει τα σφουγγάρια. Οταν τελείωνε τη δουλειά του, έδινε το σχετικό σήμα στον βοηθό πάνω στη βάρκα, και αυτός, τραβώντας το σχοινί, ανέβαζε στην επιφάνεια τον σφουγγαρά που στηριζόταν δενόταν και πάλι ή καθόταν πάνω στη Σκανταλόπετρα.

Σήμερα, η Σκανταλόπετρα έχει εξελιχθεί σε άθλημα, στην πιο ακραία ίσως ελεύθερη κατάδυση.
Περιγράφεται ως μια εμπειρία ζωής ασφαλής, εύκολη και θεαματική. Ο σκοπός του αγωνίσματος είναι να φθάσεις το μέγιστο βάθος της κατηγορίας που διαγωνίζεσαι και να επιστρέψεις στην επιφάνεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο, χωρίς μάσκα, χωρίς στολή, χωρίς βατραχοπέδιλα!
Ωστόσο κάθε διαγωνισμός εξάπτει τη φαντασία και μπορεί να παράγει νέες ιδέες. Σε γενικότερο πλαίσιο καθένας από 8 ως 70 ετών μπορεί να δοκιμάσει την βουτιά με Σκανταλόπετρα σε ένα περιορισμένο βάθος. Βεβαίως, η συμμετοχή στους Αγώνες απαιτεί την κατοχή ιατρικού πιστοποιητικού από τους αθλητές.

Είναι άξιο λόγου ότι τα μέλη του συλλόγου, μετά από ανάλογες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε ελληνικά πελάγη (Κάλυμνος, Ρόδος, Μήλος, Χαλκίδα κ.α), έχουν αρχίσει να «εξάγουν» το αρχαίο αυτό «σπορ» σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο η φιλοσοφία της «Ιδέας της Πέτρας» όχι μόνο μεταφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο το αρχαίο ολυμπιακό μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ισότητας, της ισχυρής θέλησης και της συνεργασίας, αλλά παράλληλα, ενισχύει τους τοπικούς παράγοντες της Καλύμνου και σταδιακά, μετατρέπει το νησί σε διεθνή καταδυτικό προορισμό.

Στους διεθνείς, πλέον, αγώνες λαμβάνουν μέρος ομάδες των 2 δυτών, οι οποίοι εναλλάσσονται στους ρόλους του «βουτηχτή» και του «κολαουζιέρη». Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα η οποία καταφέρνει τον καλύτερο μέσο όρο. Συνεπώς, στις φυσικές απαιτήσεις προστίθενται το ομαδικό πνεύμα και η άψογη συνεργασία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδυτικών Δραστηριοτήτων έχει κάνει πρόταση στη ΔΟΕ το άθλημα να γίνει Ολυμπιακό, και υποστηρίζει πως είναι πιθανό να γίνει δεκτό.

Μέχρι τότε υπάρχει το φεστιβάλ Σκανταλόπετρας αυτό το καλοκαίρι 22-26 Αυγούστου στην γενέτειρα του, την Κάλυμνο.

Σύντομη ιστορική αναφορά*
«Οι αρχαιότερες αναφορές για την υποβρύχια δραστηριότητα του ανθρώπου, μας έρχονται από τον Όμηρο, όπου η πτώση του τραυματισμένου Αχιλλέα παρομοιάζεται με την κατάδυση δύτη προς το βυθό.

Ιστορικά τεκμηριωμένα ονόματα, όπως του Έλληνα Σκύλλι και της κόρης του Ύδνας, αναφέρονται στα έργα του Ηροδότου, οι οποίοι ως εξαίρετοι δύτες προκαλούν φθορές στο στόλο του Ξέρξη στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, που θεωρείται και η πρώτη υποβρύχια πολεμική επιχείρηση της ιστορίας.
Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τόσο την ασχολία με τον υποβρύχιο κόσμο, ώστε στο ναυτικό νόμο (Νόμο των Ροδίων), όριζαν αμοιβές για τους δύτες που βουτούσαν για την ανέλκυση αντικειμένων από το βυθό.

Οι Καλύμνιοι Σφουγγαράδες

Η αγάπη των Ελλήνων για την κατάδυση παρέμεινε αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Φθάνοντας στο σήμερα, οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες θεωρούνται οι καλύτεροι καταδύτες στον κόσμο, ενώ ο περίφημος Στάθης Χατζής αποτελεί έναν θρύλο της ελεύθερης κατάδυσης.

Ο Στάθης Χατζής κατά την περίοδο του A Παγκοσμίου Πολέμου κατάφερε να ανασύρει την άγκυρα του θωρηκτού REGINA MARGERITA, βουτώντας στο βυθό με την ανάσα του, για περισσότερα από 70 μέτρα.

Ο Συμιακός δύτης με τις ικανότητές του ανέτρεψε τις ισχύουσες επιστημονικές θεωρίες, που αφορούσαν τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και έδωσε στη χώρα μας την τιμή μιας μοναδικής πρωτιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το υποβρύχιο περιβάλλον. Με εφόδιο την ανάσα του και έναν απλούστατο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει μια μάσκα, έναν αναπνευστήρα, ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και μια στολή προστασίας, κάθε άνθρωπος μπορεί με το φυσικότερο τρόπο να δει τα μυστικά του βυθού να αποκαλύπτονται μπρος στα έκπληκτα μάτια του.
Κληρονόμοι μιας αρχαίας κληρονομιάς και εγγόνια του Στάθη Χατζή οι Έλληνες ελεύθεροι δύτες συνεχίζουν την πορεία και ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα. Η ελεύθερη κατάδυση, έχει πλέον καταξιωθεί σαν ένα δύσκολο και επίπονο άθλημα και μια υπέροχη δραστηριότητα που προάγει το πνεύμα και το σώμα του ανθρώπου μέσα από φυσικές διαδικασίες, φέρνοντάς τον παράλληλα κοντά στη φύση.

Τα τελευταία χρόνια, οργανώνονται στη χώρα μας, αθλητικά γεγονότα με επίκεντρο την ελεύθερη κατάδυση, ενώ συμμετοχές ελληνικών ομάδων σε διεθνείς αγώνες κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες δυνάμεις του αθλήματος.

Οι ελληνικές σχολές ελεύθερης κατάδυσης διδάσκουν πλέον τα μυστικά της, αλλά και τον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για να προσεγγίσει το ευαίσθητο υποβρύχιο περιβάλλον.

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς την ανάπτυξη της Ελεύθερης Κατάδυσης στην Ελλάδα ως στοιχείο Πολιτισμού και Παιδείας για ένα λαό με αρχέγονη παράδοση, που πρέπει να συνεχιστεί ως χρέος απέναντι στην ιστορική του κληρονομιά.»

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/4/12 10:33

    ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΜΕ ΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *