ροή ειδήσεων

Κραυγή αγωνίας από τους νησιώτες

«Ζητούμε να ανασταλεί η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η κινητοποίησή της αυτή την περίοδο θα επιφέρει ζημιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας»...
λέει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Οι ξενοδόχοι της Κρήτης, αλλά και άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας προσδοκούσαν τις ημέρες του Πάσχα να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες της σεζόν, ωστόσο μετά την απόφαση της ΠΝΟ να δέσει για 48 ώρες τα πλοία στα λιμάνια αρκετοί ταξιδιώτες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.
Η τουριστική κίνηση είχε ανοδικές τάσεις πέρυσι στην Κρήτη. Στα Χανιά καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής προσέλευσης σε ποσοστό 9% σε σχέση με το 2010. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, η απεργία των ναυτεργατών αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο του. Η σεζόν άλλωστε προμηνύεται δύσκολη λόγω οικονομικής κρίσης. «Αυτές τις ημέρες θα άνοιγαν λίγα ξενοδοχεία και περιμέναμε μια τονωτική ένεση για τον τουρισμό κυρίως από τις εσωτερικές μετακινήσεις. Ηδη όμως αρκετός κόσμος πληροφορεί τις ξενοδοχειακές μονάδες ή τα τουριστικά πρακτορεία ότι δεν θα έρθει», λέει.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κώστας Μπρεντάνος υπολογίζει ότι εφέτος οι κρατήσεις είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. «Κανένας τουρίστας δεν πρόκειται να ρισκάρει με τις διαθέσεις της ΠΝΟ. Δεν έχουν δικαίωμα οι ναυτεργάτες να κατεβαίνουν σε απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ας τη διοργάνωναν πριν ή μετά. Θίγουν με την κινητοποίησή τους άλλα επαγγέλματα», επισημαίνει.
Τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης απέστειλαν χθες στην υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου κοινό υπόμνημα στο οποίο ζητούν από την ΠΝΟ να αναστείλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Πέρυσι η Κρήτη είχε να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί που είχαν αποκλείσει με τα οχήματά τους τα αεροδρόμια. «Είναι λάθος να κλείνει ο οποιοσδήποτε δρόμους, αεροδρόμια ή λιμάνια. Αυτός δεν είναι τρόπος διαμαρτυρίας», λέει ο Γιάννης Μαργαρώνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων.

ΡΟΔΟΣ. Καταστροφική για τον τουρισμό της Ρόδου και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου είναι η απεργία στα πλοία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα που περίμεναν να δουλέψουν τις ημέρες του Πάσχα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αρης Σουλούνιας, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι η απεργία πλήττει και την αγορά γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα ο απαραίτητος εφοδιασμός, δεδομένου ότι πολλά ξενοδοχεία του νησιού ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Μεγάλη ζημιά», τονίζει ο κ. Σουλούνιας, «γίνεται και στο εξωτερικό, όπου οι ξένοι πληροφορούνται για τις συνεχείς απεργίες στην Ελλάδα, ακόμη και των ξεναγών, και έτσι τη διαγράφουν από τις χώρες που θα περιλάμβαναν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα για διακοπές, αφού φοβούνται να έρθουν και στη συνέχεια να αποκλειστούν σε κάποιο λιμάνι ή αεροδρόμιο».
«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», τονίζει ο ξενοδόχος Νίκος Πουλιού, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Πάτμο. Είναι γνωστό ότι το νησί τη Μεγάλη Εβδομάδα συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν την τελετή του Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη. «Τους χάνουμε όλους εφέτος, γιατί μόνο με πλοία από τον Πειραιά μπορούν να έρθουν οι επισκέπτες στην Πάτμο», λέει ο κ. Πουλιού, ο οποίος αναφέρει ακόμη ότι «οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία πέφτουν βροχή από την περασμένη εβδομάδα, όταν εξαγγέλθηκαν οι απεργίες της ΠΝΟ».

ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ. «Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Κυκλάδες και η Κρήτη θα πληγούν περισσότερο από την απόφαση των ναυτεργατών να πραγματοποιήσουν την 48ωρη απεργία που εχουν εξαγγείλει για τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιβατών Ακτοπλοΐας Γιάννης Θεολογίτης.

«ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ». Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος κάνει έκκληση προς τους ναυτικούς «να επιδείξουν, έστω και την τελευταία ώρα, πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και να αναθεωρήσουν την καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία απόφασή τους». Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «μνημείο αναλγησίας αποτελεί η απόφαση της ΠΝΟ με την οποία εμμένει στην πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας της για τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, 10 και 11 Απριλίου 2012, παρά τις εκκλήσεις του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας περί του αντιθέτου».
http://www.tanea.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *