ροή ειδήσεων

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Eπίσημη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο από Τουρκία

Eυθεία – και επίσημη – αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου από την Αγκυρα!...

Ο βοηθός Γενικού Διευθυντή Αεροναυτικών του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικών κ.Τσαγατάυ Ερτζιές τόνισε σε σχέση με την ελληνική ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο ότι είναι πολύ μεγάλη η περιοχή που έχει δηλώσει η Ελλάδα ανάλογα με το μέγεθος του Καστελορίζου... νησί και πρόσθεσε, για πρώτη φορά δημόσια, τον τουρκικό παράνομο και αβάσιμο ισχυρισμό:

« Δεν αποδεχόμαστε επ’ ουδενί το αίτημα της Ελλάδας . Αυτό που ζητάει η Ελλάδα δεν αποτελεί μια τέτοια ΑΟΖ . Η δική μας άποψη συμφωνεί με τους διεθνείς κανόνες. Τα νησιά δεν αποτελούν πλήρως θαλάσσια ζώνη».

Ο κ. Ερτζιές – που πρόσφατα είχε απειλήσει με νέα Ιμια στην Αν Μεσόγειο – υποστήριξε επίσης ότι για το θέμα υπάρχει η νομοθεσία του ΕΔΑΔ και ότι οι διατάξεις του ΕΔΑΔ είναι προς την κατεύθυνση της άποψης της Τουρκίας.
Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Turkiye με τον τίτλο «Η Αθήνα στο Καστελόριζο ξεπερνά τα σύνορα, στα πρόθυρα νέα κρίση» και φθάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αυτήν την φορά για την δημιουργία νέας κρίσης έστρεψε τα βλέμματά της στο Καστελόριζο που απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από το Κάς.
Οι διεθνείς αποφάσεις και η νομοθεσία του ΕΔΑΔ – υποστηρίζει – δεν δίνει ένα τέτοιο δικαίωμα στην Ελλάδα που προσπαθεί να …μπεί στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας κάνοντας έρευνα νότια του νησιού αυτού που είναι μεγέθους μόνο 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η εφημερίδα θυμίζει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνοντας ότι συμπεριλαμβάνεται και η νότια πλευρά του Καστελόριζο μεταξύ των περιοχών όπου θα αναζητήσει η Κύπρος πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο, είχε τονίσει πως και η εν λόγω περιοχή εντάσσεται στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας .
Κατά την ελληνική πλευρά – και το Διεθνές Δίκαιο- και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.


http://www.prionokordela.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *