ροή ειδήσεων

Η Ρόδος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PROMISE

PROMISE: Ένα πρόγραμμα που προωθεί καλές πρακτικές γα την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς των καταναλωτών σε Ευρωπαϊκά νησιά...

Ο σχεδιασμός του PROMISE (Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Καινοτομία και την Ανταγωνιστικότητα (CIP): Ευφυής Ενέργεια-Ευρώπη), βασίστηκε στο δεδομένο, ότι η οικιακή ενέργεια και η χρήση της παραμένει αθέατη στον καταναλωτή σε μια χρονική περίοδο που η κατανάλωσή της καταγράφει αυξητικούς ρυθμούς, λόγω μεγαλύτερων κατοικιών, περισσότερων οικιακών συσκευών και νέων υπηρεσιών.

Η Ρόδος (Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου), το νησί Σάμσο της Δανίας, η Ισλανδία και η νήσος Τενερίφη στην Ισπανία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών, και πληροφοριών, καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση δοκιμασμένων μεθόδων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών, και την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς αναφορικά με τις αγορές οικιακού εξοπλισμού και τη χρήση του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διεξαχθεί σειρά εργαστηρίων, ενώ ξεκίνησαν και θα συνεχισθούν εξατομικευμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης πολιτών ,τόσο στην Ρόδο, όσο και στην Ισλανδία και την Τενερίφη, με επικεφαλής το νησί Σάμσο , το οποίο αποτελεί επιτυχημένο πρότυπο ανάπτυξης ενεργειακής αυτάρκειας.

Το συγκεκριμένο νησί έκτασης 112 τ.χ βρίσκεται κοντά στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου της Γιουτλάνδης στη Δανία και οι κάτοικοί του, που είναι περίπου 4.000 καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στο μέλλον και άλλα ευρωπαϊκά νησιά, με στόχο τη διάδοσή του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Η μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας και η επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τον περασμένο Μάρτιο του 2012, διοργανώθηκε στη Ρόδο, ανοιχτή εκδήλωση για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με το δήμο του νησιού. Παρουσιάστηκαν απλοί καθημερινοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες και οι οποίοι μπορούν –εν μέσω οικονομικής κρίσης– να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά του νησιού. Παράλληλα οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για δωρεάν ενεργειακό έλεγχο στα νοικοκυριά τους.

Σημειώνεται ότι χρήση ενέργειας στις κατοικίες, συχνά παραμένει «κρυφή» στους χρήστες, αυξάνοντας τους λογαριασμούς και αποτελώντας σπατάλη που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν σαφή εικόνα της ποσότητας της ενέργειας που καταναλώνουν, ενώ συχνά η εκτίμησή τους για τους τομείς όπου καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια είναι λανθασμένη.

http://www.localit.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *