ροή ειδήσεων

Στεγαστικά δάνεια... 99 ετών σκέφτονται να προσφέρουν οι τράπεζες

Δάνεια με ορίζοντα... γενεών, χρονικής διάρκειας 99 ετών, σκέφτονται να θεσπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε εκείνες μεν να εισπράττουν... - μικρές, έστω- δόσεις, τα δε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μη χάνουν τα σπίτια τους.

Αυτή τη ρύθμιση -καθώς και παραπλήσιες- εξετάζουν τα στελέχη των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία». Το υπό εξέταση μοντέλο δεν είναι πρωτοφανές, καθώς ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Αγγλία και την Ισπανία.
Για δύο λόγους οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν στην παρούσα συγκυρία τους πλειστηριασμούς και τις μαζικές κατασχέσεις. Πρώτον, ανησυχούν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους θα ... γεμίσουν από ακίνητα, που δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν και πώς να τα διαθέσουν! Δεύτερο, δεν επιθυμούν την πλήρη «ισοπέδωση» στις τιμές των ακινήτων. .

Τι συμβαίνει όμως στις χώρες, των οποίων τα μοντέλα εξετάζουν σοβαρά τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Στην Αγγλία ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του, για 99 χρόνια. Εάν μάλιστα κάνει αυτήν την αγορά σε περίοδο χαμηλών τιμών, έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει κέρδη, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ανεβαίνουν.

Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, νομοθετικό πλαίσιο επαρκές για να στηρίξει την υιοθέτηση αυτού ακριβώς του μοντέλου.

Στην Ισπανία κυριαρχεί το leasing

Το ισπανικό μοντέλο έχει στον πυρήνα του τη λογική του leasing: Το δάνειο μετατρέπεται αυτομάτως σε μακροχρόνια μίσθωση. Το ακίνητο ανήκει πλέον στην τράπεζα κι ο πελάτης απαλλάσσεται από την υποθήκη του στεγαστικού δανείου. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι το εξής: Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαμένει στο σπίτι επί δεκαετίες ολόκληρες, καταβάλλοντας αντίτιμο ίσο ή και κατώτερο του ενοικίου.

Έτσι, μειώνεται το ποσό της δόσης του δανειολήπτη, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, εάν φυσικά είναι σε θέση να καταβάλει στην τράπεζα το επιπλέον ποσό. Για να προχωρήσουν όμως σε τέτοια ρύθμιση οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να συντελεστεί η πολυσυζητημένη ανακεφαλαιοποίηση.

Άλλο σενάριο που εξετάζουν οι τράπεζες, είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για μια πενταετία, με ταυτόχρονη καταβολή μόνο των τόκων.

iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *