ροή ειδήσεων

Μέρκελ: "Θέλαμε να πονέσει η Ελλάδα, για παραδειγματισμό"!

Το Μνημόνιο που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν σκοπίμως τόσο οδυνηρό, ώστε «κανείς άλλος να μην το θέλει». Αυτό απάντησε η Αγκελα Μέρκελ...στο Γιώργο Παπανδρέου το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε πιο «χαλαρό» πρόγραμμα λιτότητας.
Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως «ήταν αποστολή σχεδόν αδύνατη» η εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού και υπαγωγής της χώρας σε .......
μηχανισμό στήριξης.
«Πιο σκληρό το Βερολίνο από το ΔΝΤ...»
Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι και εκείνη η «πτυχή» του ρεπορτάζ, που αναδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στα μέτρα που επιθυμούσε το Βερολίνο και εκείνα τα οποία πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ εισηγήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι δε περικοπές δαπανών να γίνουν σταδιακά, ώστε να αποφευχθεί το σοκ της μεγάλης ύφεσης. Η γερμανική κυβέρνηση, όμως, τα αξίωσε όλα, αμέσως, ταυτοχρόνως: Διαρθρωτικές αλλαγές και πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, με στόχο να υποχωρήσει δημόσιο έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, μέχρι το 2014.
«Η Ελλάδα την πάτησε όπως η Αργεντινή»
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορούσε να υποβοηθηθεί με το σύνηθες «εργαλείο» της νομισματικής πολιτικής, λόγω της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούσε, εν ολίγοις, να υποτιμηθεί το νόμισμα. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι αυτό είχε συμβεί στην Αργεντινή, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, λόγω της σταθερής ισοτιμίας -ένα προς ένα- που είχε θεσπιστεί στην ισοτιμία του πέσο με το δολάριο.
Στο δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την αναδιάρθρωση του χρέους, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Αρνητική όμως ήταν η κυρία Μέρκελ, η οποία απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να μου 'κουρέψουν' το χρέος στο μισό».
Στο ρεπορτάζ περιγράφεται ακόμη το μπαράζ αρνήσεων και πιέσεων εκ μέρους του Βερολίνου και των Βρυξελλών, στον οποίο βρέθηκε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ζήτησε χαλάρωση της λιτότητας.
Εξυπακούεται πάντως ότι το σημαντικότερο στοιχείο του ρεπορτάζ είναι η ρήση της κυρίας Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η μεταχείριση προς την Ελλάδα ήταν σκληρότατη, όχι για λόγους που αφορούσαν την οικονομία της χώρας, αλλά για λόγους «παραδειγματισμού». Την ίδια μεταχείριση ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν χαρακτηρίσει «ευλογία»...

kafeneio-gr.blogspot

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/5/12 11:06

    vrwmiara germanida..........ousttttttttt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/12 12:20

    ότι και να κανεις παλιοσκρόφα η ελλαδα θα μένει στους ελληνες καλύτερα να πεινάσουμε παρά να σας παραδώσουμε την χωρά η ιστορία επαναλαμβάνετε απλά με αλλά όπλα και άλλες συνθήκες μόλων λάβε όχι για μας αλλά για τα παιδιά μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/5/12 15:48

    να παει να γαμηθει η σκροφα ....αει γαμησου μωρη πουτανα....δρομο ολοι οι ναζι απο την χωρα μας ..σκατα στον ταφο τους...εξω ολοι οι χιτλερικοι....fuck off bitch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/5/12 15:48

    Παρ' όλα αυτά εσείς Τσαμπίκοι προσκυνάτε κάθε χρόνο τους Γερμανούς τουρίστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/5/12 17:15

    τους πηδαμε απλα τις γυναικες κα ιτιποτα αλλο ρε μαλακα αλβανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *