ροή ειδήσεων

Ο ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ)

Στις 17 Ιουνίου θα γίνουν οι νέες εκλογές, όπως αποφασίστηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα είναι... ο προέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Το συμβούλιο έγινε με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, έπειτα από το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, που...
οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Αν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς πρόσωπο για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί αύριο - το ίδιο και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Επιπλέον, αύριο στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα.

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί, με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Η εκλογή θα γίνει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρωτευσάντων σε ψήφους υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υποχρεωτικό να αναδειχθεί από το πρώτο κόμμα.

Με την ανάδειξή του, ο πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει τη νέα ημερήσια διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα.

Πέραν του προέδρου, το προεδρείο θα απαρτίζεται από επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς οι οποίοι θα εκλεγούν επίσης έπειτα από μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι πρώτοι τρεις αντιπρόεδροι εκλέγονται από το πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, ο τέταρτος αντιπρόεδρος από το δεύτερο κόμμα, ο πέμπτος αντιπρόεδρος από το τρίτο κόμμα, ο έκτος αντιπρόεδρος από το τέταρτο και ο έβδομος αντιπρόεδρος από το πέμπτο κόμμα.

Τούτο σημαίνει ότι αντιπροέδρους θα εκλέξουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα εκλέξουν αντιπροέδρους. Δεν αποκλείεται, πάντως, είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα στο προεδρείο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επανεκλεγούν περισσότερα από πέντε.

Ενα ζήτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι οι θέσεις που πρόκειται να καταλάβουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στα έδρανα της Ολομέλειας, καθώς έχουν εισέλθει τρία νέα κόμματα στη Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά) ενώ δεν εξελέγησαν βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είθισται να κάθονται από τα αριστερά προς τα δεξιά ανάλογα με τη θέση του κόμματός τους στο ιδεολογικό φάσμα.

Εξαίρεση σε αυτή την πρακτική είχε αποτελέσει, πάντως, ο ΛΑΟΣ οι βουλευτές του οποίου είχαν καταλάβει τις θέσεις στα ορεινά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα κόμματα να καταλάβουν από μόνα τους τις θέσεις που επιθυμούν.

Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

«Αρνούμαι να νομιμοποιήσω τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής» δηλώνει ο γγ του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, με αφορμή την πρόσκληση που έλαβε για να συμμετάσχει στη σύσκεψη με σκοπό τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

TO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Ο Παναγιώτης Πικραμένος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1945, στο σπίτι του Όθωνα Πικραμμένου και της Θάλειας (το γένος Χαιρέτη). Αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και, πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του...
από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού. Μιλά, άπταιστα, τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική. Σύζυγός του, είναι η Αθηνά Νούτσου- Πικραμμένου, με την οποία έχει μια κόρη- φοιτήτρια, σήμερα. Την τετραετία 1969 -1973, δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Εργάστηκε, το 1972, στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ, δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II, απ' όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public. Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Παρακολούθησε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, τη διετία 1988-1989, μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993, τον βρίσκει με τον βαθμό του συμβούλου. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2007 και, δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2009, προήχθη σε πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου. Είναι, παράλληλα, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων. Την τετραετία 2005 -2009, άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση, μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009). Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - ΚΕΝΕ. Διετέλεσε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις». Προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»). Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»). Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.

http://fimotro.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *