ροή ειδήσεων

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των ερχόμενων εκλογών;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πειστεί πως η χώρα έχει μέλλον μόνο αν έχει, ως νόμισμα, το ευρώ... Βέβαια, από την άλλη, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί το μνημόνιο...
Η ατυχία είναι ότι το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή μνημόνιο.

Αφήνω στην άκρη την προσωπική μου άποψη –που είναι ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει ήδη επιστρέψει στη δραχμή- και μπαίνω στον κόπο και την επιθυμία της πλειοψηφίας.

Η παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να συνδυαστεί με αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το Μνημόνιο οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση των πολιτών και της κοινωνίας. Το παραδέχονται πια όλοι.

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για διαπραγμάτευση του Μνημονίου–και όχι για αναδιαπραγμάτευση-, αφού διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ.

Η διαπραγμάτευση έγινε μόνο στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών που παρουσίαζαν υπουργούς να δίνουν σκληρές μάχες με τους εκπροσώπους της Τρόικας για το καλό της πατρίδας.

Βέβαια, αυτό συνέβαινε επειδή οι ιδιοκτήτες των καναλιών προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα δικά τους συμφέροντα που είναι άρρηκτα δεμένα με τον δικομματισμό.

Ο λόγος που δεν έγινε διαπραγμάτευση είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία –που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου- μπορούσαν να κάνουν διαπραγμάτευση.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία –κυβερνώντας επί 38 χρόνια και συνάπτοντας δάνεια-, οπότε ήταν αδύνατον να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι Γερμανοί θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προβούν σε αποκαλύψεις για τις μίζες που έπαιρναν επί δεκαετίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας –άλλωστε, αυτοί τους τις έδιναν-, οπότε η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα, χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα.

Το γεγονός ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρθηκαν για την προσωπική τους επιβίωση -και όχι για τη χώρα και τους πολίτες της- είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου τώρα.

Αν η χώρα μας θέλει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι «ανοιχτοί» από παντού, εκβιάζονται και δεν έχουν την δυνατότητα να διαπραγματευτούν τίποτα. Επίσης, δεν έχουν την επιθυμία. Δεν τους συμφέρει.

Σαφώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία θα επιθυμούσαν να συνδιαλέγονται με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι του χεριού τους και τους κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται.

Μια νέα ελληνική κυβέρνηση –με άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα- θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα για να γίνει «οικεία», ενώ θα υπήρχε η πιθανότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που θα εξέθεταν τόσο τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και τους δανειστές, με τον κίνδυνο κάποιοι από αυτούς να βρεθούν στη φυλακή.

Εξετάζοντας όλους τους «παίκτες» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο μόνος που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σήμερα το Μνημόνιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γερμανική κυβέρνηση, δεν πήρε δάνεια, δεν πήρε μίζες από προμήθειες όπλων και, άρα, έχει ακόμα λευκό ποινικό μητρώο και δεν μπορεί να εκβιαστεί.

Έχει την πολιτική ικανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, αν γίνει πρωθυπουργός, να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, ώστε να μην συνεχιστεί το μαρτύριο της χώρας και των πολιτών μέχρι την ολική εξαθλίωση;

Δεν το ξέρω. Αλλά, αν δεν μπορεί ο Τσίπρας, δεν μπορεί κανείς.

(Να γράψω για μια ακόμα φορά πως είμαι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Αυτό δεν με εμποδίζει να σκέφτομαι.)

http://pitsirikos.net

(Για τους φίλους που μου γράφουν για το δημοσίευμα του Guardian: Δεν είπα στον Βρετανό δημοσιογράφο ότι ψήφισα ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Του είπα –και αυτό έγραψε- πως ψήφισα ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σκέφτομαι να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ• αφού το σκέφτομαι, να μην το πω; Πρόσθεσα –και αυτό δεν το έγραψε- πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν, οπότε δεν θα έχω κανένα δίλημμα. Και κάτι ακόμα: Δεν έχω εμφανιστεί ποτέ στην τηλεόραση, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια, από την ημέρα της προσφυγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και μετά, δεν μίλησα σε κανένα ραδιόφωνο -με εξαίρεση την Ελληνοφρένεια- και δεν έδωσα συνέντευξη σε κανένα ελληνικό έντυπο. Αφήστε με τουλάχιστον να μιλάω με δημοσιογράφους από άλλες χώρες και να λέω αυτά που σκέφτομαι. Ευχαριστώ.)

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/5/12 14:22

    θα επιβιωσουν τα λαμογια,οι κλεφτες και τα κομματοσκυλα Η ο ΕΛΛΗΝΙΚΟς ΛΑΟΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/5/12 14:34

      τα λαμογια οι κλεφτες και τα κομματοσκυλα

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/12 19:44

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΑΙ ΠΑΣΟΚ!!!!!! ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ!!!!!!ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/12 21:25

    Ποιοί είπαν ότι:
    θα αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. «Δεν είναι αυτονόητο αυτό;» απάντησε. «Με αυτόν τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;». Τον ρώτησαν επίσης αν θα επιστραφούν τα χρήματα από το χαράτσι της ΔΕΗ. «Ναι», απάντησε, «πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα».

    «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ πριν τις εκλογές ότι λεφτά υπάρχουν και αν εμείς έρθουμε στα πράγματα θα γυρίσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, πατώντας ένα κουμπί, στο επίπεδο που ήταν το 2008 και το 2009». Για την επιστροφή των χρημάτων από το χαράτσι της ΔΕΗ είπε: «Δεν υπάρχει τέτοια εξαγγελία στο πρόγραμμά μας»;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *