ροή ειδήσεων

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα υγείας - Ιατρικό "φακέλωμα"

Αν τελικώς η χώρα μας διατηρήσει το μνημόνιο τότε το βέβαιον είναι ότι θα αναγκαστεί να υιοθετήσει έναν μάλλον πιο σύγχρονο τρόμο...
για την αντιμετώπιση των ασθενών. Οι επιταγές της τρόικας αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλουν να υπάρχει για κάθε ασθενή μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Μάλιστα...ήδη οι πρώτες προετοιμασίες έχουν γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν ποτέ λειτουργήσει ορθά και χωρίς προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ τότε θα ενσωματωθεί και ειδικό πρόγραμμα που θα καταγράφει όλα τα φάρμακα που έχουν λάβει οι ασθενείς, τι θεραπείες έχουν κάνει και αν αυτές ήταν αποτελεσματικές.

Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου.

Το θέμα της δημιουργίας της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Βλάση Σφυρόερα.

«Πάγια πρόταση του Ι.Σ.Α. ήταν ανέκαθεν η δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στην οποία όλοι οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας του ασφαλισμένου. Μια τέτοια ηλεκτρονική βάση δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να έχει την άρτια παρακολούθηση του ασθενή του αλλά και στην ελληνική πολιτεία να ελέγχει τον λειτουργό υγείας στη σωστή ή μη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης.

Όσο για εμάς θα ζούμε με τον τρόμο ότι θα ξέρουν όλα μας τα δεδομένα άνθρωποι που ζουν στην κυριολεξία πίσω από τις κουρτίνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/5/12 08:12

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την λογική του σχολιαστή του δημοσιεύματος αυτού, γιατί παρακαλώ να μην υπάρχει "γενικά" φακέλωμα? Μάλλον το αντίθετο "βολεύει" ορισμένα λαμόγια να αλωνίζουν το δημόσιο χρήμα και να κάνουν κάθε λογής κομπίνα εις βάρος του συνόλου. Αν υπήρχε το φακέλωμα αυτό δεν θα υπήρχαν οι "τυφλοί" να οδηγούν ταξί, ούτε οι τόσοι μαϊμού συνταξιούχοι και ανάπηροι, ούτε λαμόγια υπάλληλοι τύπου ΙΚΑ να χτίζουν βίλες!!! στην πλάτη μας. Να γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί το να καταγγέλουμε την απάτη το λέγαμε "ρουφιανιά" το "μαζί τα τρώγαμε" το κάναμε εθνικό σπόρ, και την "φοροδιαφυγή, απάτη και εισφοροδιαφυγή" εθνικό άθλημα. Τώρα ήρθε ο λογαριασμός.... περίμενε να δεις την εφορία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που έρχονται..... και εις υγείαν μας... άντε και του χρόνου..... στην δραχμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/5/12 10:41

    Πάντως αν κρίνω από τα λεγόμενα ενός ομογενούς από την Γερμανία που συνάντησα στο ΙΚΑ Ρόδου τις προάλλες μόνο καλό μπορεί να κάνει αυτή η κάρτα. Φτάνει να την "δουλέψουν" οι αρχές του τόπου (σωθήκαμε) με τον σωστό τρόπο. Συγκεκριμένα ο εν λόγω κύριος είπε ότι όλες οι διαδικασίες εξετάσεων,εγχειρήσεων κλπ κλπ,γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Για μένα το σημαντικότερο είναι το ιστορικό του ασθενούς. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν πάει κυρίως στα εξωτερικά-επείγοντα και εκεί οι νοσηλευτές χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τον ασθενή του χορηγούν φαρμακευτική αγωγή και (κυριολεκτικά) όποιον πάρει ο χάρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/5/12 11:37

    Και ανα πάσα στιγμή, θα ΞΕΡΟΥΝ ποιοί έχουν "καλά ανταλλακτικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/5/12 16:01

      Γιατί όχι και αυτό? αν τα χρειαστείς εσύ δεν θα ήταν καλό?

      Διαγραφή
  4. Το σενάριο που παίζει σήμερα είναι το εξής: (Απο προσωπική εμπειρία)
    Εκανες μια εγχείρηση σε μια κλινική στο νοσοκομείο (ας πούμε Α' Παθολογική) και όλο το ιστορικό σου και όλες οι εξετάσεις σου φυλάγονται στο φάκελλό σου στη κλινική.
    Αν προκύψει κάτι άλλο με την υγεία σου και χρειαστείς να σε κάνουνε εισαγωγή σε άλλη κλινική (ας πούμε Ουρολογική) θα πρέπει να τρέχεις σαν τρελλος πάνω κάτω να κάνεις φωτοτυπίες όλες τις εξετάσεις και ΌΛΑ τα ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ιστορικά που κάθε γιατρός ή νοσηλευτής υπέγραψε για σένα.

    Φαντάσου το νέο σενάριο.
    Όποιες εξετάσεις, εγχειρήσεις, παραιατρικά τσεκ απ κάνεις καταγράφονται ηλεκτονικά σε μια βάση δεδομένων που αντιστοιχεί ΜΟΝΟ στο πρόσωπό σου προσβάσιμη σε όλους τους γιατρούς που νομιμοποιούνται να τις δουν και σε κανέναν άλλο. Και έτσι ο γιατρός προσθέτει και ενημερώνει το φάκελλό σου.

    Όποιοι θέλουν να παραμείνουμαι σαν χώρα στη δεκαετία του 50 ας μείνουν οι ίδιοι. Εγώ θέλω να πάμε μπροστά. Και όχι τώρα! Χτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/5/12 15:23

      Έχεις απόλυτο δίκαιο φίλε μου. Αυτό που λες το συνάντησα τώρα με τον πάτερα. Ο Πατέρας μου αναγκάστηκε να αλλάξει 3 νοσοκομεία. Στο καθένα έπρεπε να κάνω φωτοτυπίες κάθε χαρτί και να εξηγώ στον καθένα που πήγαινα τι έχει και έκανε. Φυσικά εάν ξεχνούσα κάποιο χαρτί φυσικά έπεφτα στο κενό. Αν είχαμε κάτι τέτοιο θα ήτανε ποιο εύκολο για όλους. Και για εμάς δεν θα τρέχαμε πανικόβλητοι για δεκάδες χαρτιά σε κάθε υπηρεσία και ο κάθε γιατρός θα έβλεπε το ιστορικό αμέσως. Άλλα όπως είπε και ο παραπάνω μετά? Της μίζες πως θα της περνούν και τα μαϊμού επιδόματα. Άλλα δεν στεναχωριέμαι ο Ελληνας είναι πανέξυπνος κάποια κομπίνα θα βρει.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος29/5/12 20:15

    Καιρός να γίνει και εδώ αυτό που επρεπε να ειχε γίνει εδώ και τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

    Ολα τα αλλα δηλαδή οι δικαιολογίες και αλλα τινά περί ιατρικού φακελλώματος ειναι καφρίλες καιροσκόπων και ασχέτων με το θέμα.

    Τι ποιό καλό να εχει ο γιατρός την πλήρη εικόνα του κάθε ενα που προστρέχει σε αυτόν, και τι λάθη θα αποσοβούνται στην ιατρική γνωμάτευση απο ελλειπή η κακή πληροφόρηση του κάθε ενός απο εμάς πρός αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/5/12 22:04

    Να γίνει η κάρτα αυτή!! Η Ελλάδα πρέπει κάποτε να αλλάξει...Ας σταματήσουν να μας τρομοκρατούν! Πρέπει κάποτε να υπάρξει πρόοδος σ΄ αυτή τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/5/12 00:22

    "......Όσο για εμάς θα ζούμε με τον τρόμο ότι θα ξέρουν όλα μας τα δεδομένα άνθρωποι που ζουν στην κυριολεξία πίσω από τις κουρτίνες. "
    Τι συνωμοσιολογικές αρλούμπες είναι αυτές?
    Ποιο το κακό δηλαδή να έχει ο κάθε ασφαλισμένος και όχι μόνο, μια τέτοια κάρτα.
    Εδω και πάρα πολλά χρόνια έπρεπε να ισχύει τέτοιο σύστημα.Αλλά μας αφήνουν τα κάθε είδους συμφέροντα να πάμε μπροστά?
    Αυτά μας φέραν ώς εδώ και συνεχίζουν ακόμα να δημιουργούν προβλήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/5/12 02:36

    Η κάρτα αυτή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Όποιος διαφωνεί ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή έχει οικονομικά συμφέροντα από την ασυδοσία που επικρατεί σήμερα στον χώρο της υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *