ροή ειδήσεων

Tι ανακαλύπτει το ΣΔΟΕ όταν ανοίγει λογαριασμούς

Σε ένα ενδιαφέρον αλλά λογικό εύρημα πέφτουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς κάποιου φορολογούμενου που είναι ύποπτος για... μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Τα κρυφά εισοδήματα τα έτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης είναι σημαντικά μειωμένα. Μάλιστα πολλοί από τους ελεγχόμενους δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων και προστίμων που τους επιβάλλουν για τα μαύρα εισοδήματα από τα έτη της «ευημερίας» καθώς πλέον η κρίση, όπως υποστηρίζουν, τους έχει πτωχεύσει.

Το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αίτημα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών περίπου 5.000 φυσικών προσώπων. Ο έλεγχος συνήθως αφορά στα τελευταία πέντε έτη δηλαδή από το 2005 έως και το 2010. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται, όπως τονίζουν στελέχη του Σώματος, με μεγάλη καθυστέρηση στα σχετικά αιτήματα. Όταν όμως αποστέλλουν τα στοιχεία με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των πελατών τους, τότε οι ελεγκτές πέφτουν σε πολλές περιπτώσεις πάνω στο εξής εύρημα. Κατά τα έτη της φούσκας και της επίπλαστης ευημερίας στην οικονομία, δηλαδή την τριετία 2006-2008 τα μαύρα εισοδήματα που συσσωρεύονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πολύ μεγάλα. Με βάση αυτά τα ευρήματα προχωρούν στην επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων οι οποίοι φθάνουν ακόμη και στο 50% ως 60% των ποσών που ανακαλύπτονται να μην έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, κυρίως το 2009 και το 2010 διαπιστώνουν μεγάλη μείωση της εισροής μαύρων κεφαλαίων στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων. Επίσης, διαπιστώνουν και μεγάλες εκροές ποσών.

Αρκετοί επιχειρηματίες που ελέγχονται δηλώνουν κατά τον έλεγχο ότι σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους έχουν χρησιμοποιήσει τα μαύρα ποσά που συσσώρευσαν τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους να δηλώνουν μάλιστα ότι δεν κατάφεραν να αποφύγουν την πτώχευση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ελεγχόμενοι έχουν μετά το 2009 μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή έχουν προχωρήσει στην αγορά ακινήτων προκειμένου να διαφυλάξουν τον αφορολόγητο πλούτο που συσσώρευσαν.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια της ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας το μαύρο εισόδημα που συσσωρευόταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν πολύ μεγάλο. Και όπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ, «αν τότε υπήρχε η πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ίσως να μην είχαμε φθάσει στο σημερινό σημείο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/5/12 07:33

    Ας ξεκινησουν ελεγχους στους τραπεζικους λογαριασμους απο το 1990 και μετα σε ΟΛΟΥΣ που εχουν περασει ή ειναι ακομη, στους υπαλληλους και προισταμενους της Πολεοδομιας, Εφορειας, του γραφείου Υπουργειου Αναπτυξης, ελεγκτες ΕΟΤ κ.λ.π. ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/5/12 09:41

    ΝΩΡΙΣ "ΞΥΠΝΗΣΑΝ" ΤΟ ΣΔΟΕ.... ΟΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΝΕ "ΠΕΡΑΙΩΣΗ" (ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ) ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ? ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ "ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ" ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΕΙΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝΕΥ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣ? ΘΑ ΣΑ ΠΩ ΕΓΩ.... ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΤΟ 60-70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΦΥΛΑΚΗ...... ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΌΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΜΕ" ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΌ.... ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.. ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΛ ΚΤΛ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΕΣΟΥΝ. ΑΥΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/5/12 11:30

    ΚΑΛΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΚΡΥΦΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ" ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ......ΠΩΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Η ΣΔΟΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ??? ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *