ροή ειδήσεων

Στα επίπεδα του 2010 οι τιμές στα σουπερμάρκετ

Πτώση τιμών το τελευταίο 8μηνο στα σουπερμάρκετ κατά 2,55%, που κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα Μαΐου 2010, αποκαλύπτει έκθεση του...
Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στην οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το δεύτερο δίμηνο του 2012 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Η έκθεση βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Συνολικά ο γενικός δείκτης τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου (σουπερμάρκετ) από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2012, δηλαδή σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών, έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,61%, παρά της αυξήσεις του ΦΠΑ και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010 παρά τις αυξήσεις της φορολογίας.

Αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ τότε ο δείκτης τιμών τον Απρίλιο 2012 παρουσιάζει μείωση κατά 3,42% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση των τιμών στο «ράφι» που παρατηρείται το τελευταίο οχτάμηνο και πλέον είναι σαφές ότι σταθεροποιείται.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, το τελευταίο οχτάμηνο οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 2,55%, ενώ αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς από 13% σε 23% το Σεπτέμβριο του 2011, τότε η μείωση είναι 3,13%.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της αγοράς (σουπερ μάρκετ και προμηθευτές) στην ένταση της οικονομικής ύφεσης την περίοδο αυτή, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και ενέργεια.

Ιδιαίτερα τον μήνα Απρίλιο, τον μήνα που περιλαμβάνει και την Πασχαλινή αγορά, παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,52% σε σχέση με τον Μάρτιο.
dete.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *