ροή ειδήσεων

Η σημασία της θέσπισης της ΑΟΖ για την Ελλάδα

Άρθρο του Θάνου Ζέλκα, υποψήφιου βουλευτή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι ένας όρος που ήδη μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον...
καθώς είναι βέβαιο ότι αν κατορθώσουμε ως χώρα να επιτύχουμε την άμεση θέσπισή της θα έχουμε πολλαπλά οφέλη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Λέγοντας ΑΟΖ εννοούμε το θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται σε συνέχεια της αιγιαλίτιδας ζώνης σε πλάτος μέχρι 200 ναυτικών μιλίων. Εντός της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας. Παράλληλα, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά (Άρθρο 121, παράγραφος 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό για ένα κράτος όπως το δικό μας, η θέσπιση της ΑΟΖ σημαίνει ταυτοχρόνως άμεση εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και κυρίως των υδρογονανθράκων του. Επίσης όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ΑΟΖ και μόνο αρκεί για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θα πει κάποιος: “Μα γιατί τόσο καιρό δεν κινηθήκαμε ως χώρα προς αυτή την κατεύθυνση;” Είναι μια απορία που γεννιέται αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η ζωτική σημασία της ΑΟΖ. Όμως αυτή τη στιγμή δεν θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε ευθύνες για την αδράνεια και την απραξία των απερχόμενων πολιτικών δυνάμεων. Τώρα που γνωρίζουμε δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι μέσα στην ιδρυτική μας διακήρυξη έχουμε αναδείξει το θέμα ως υψίστης εθνικής σημασίας και το έχουμε συνυπογράψει όλοι, δεσμευόμαστε ότι θα αποτελέσουμε καταλυτικό παράγοντα ώστε να προβεί η χώρα μας άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ ώστε όχι μόνο να βγούμε από την οικονομική κρίση αλλά και να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι καταρχάς η χώρα μας να προβεί άμεσα σε μονομερή ανακήρυξη, δηλαδή θέσπιση, της ΑΟΖ όπως ορίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αυτό επιτυγχάνεται με την υπερψήφιση νομοσχεδίου που φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή, και μάλιστα μπορεί να γίνει από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας Κυβέρνησης. Ο Νόμος δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και υποβάλλεται στον ΟΗΕ για γνωστοποίηση. Ήδη πάνω από 130 χώρες παγκοσμίως έχουν προβεί σε μονομερή ανακήρυξη.

Το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτησή της. Αυτό είναι ένα πιο πολύπλοκο βήμα καθώς απαιτείται διμερής συμφωνία μεταξύ των κρατών. Η χώρα μας πρέπει να έρθει σε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία στο τέλος για ευνόητους λόγους. Η οριοθέτηση μας επιτρέπει να πάμε στο τελικό στάδιο που είναι η οικοπεδοποίηση της περιοχής.

Λέγοντας οικοπεδοποίηση εννοούμε την παραχώρηση οικοπέδων για την εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου. Η χώρα μας σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με το Ιόνιο Πέλαγος καθώς η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα έχει γίνει με βάση τη μέση γραμμή. Άρα η ΑΟΖ θα οριοθετηθεί στη γραμμή της υφαλοκρηπίδας.

Όσον αφορά τα άμεσα οικονομικά οφέλη, είναι απόλυτα ρεαλιστικό να πούμε ότι σε πέντε μήνες από τη θέσπιση της ΑΟΖ είναι δυνατόν να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Ιόνιο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 200 δις δολλαρίων. Αν πάμε δε στα κοιτάσματα της Κρήτης η αξία των κοιτασμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι κάθε εξόρυξη με τον τερματικό σταθμό συνεπάγεται 100.000 θέσεις εργασίας, όταν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, χωρίς να συνυπολογίσουμε την πενιχρή εικόνα της αγοράς που διαλύει κυριολεκτικά την κοινωνική συνοχή.

Οφείλουμε σ' αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως. Ακόμα δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι ο συνδετικός κρίκος των ΑΟΖ Κύπρου και υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη γεωστρατηγική μας θέση.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καλώ όλους εκείνους που διασπείρουν το φόβο να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα: Αν η Ελλάδα θεσπίσει ΑΟΖ, υφίσταται ζήτημα εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ; Η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη. ΟΧΙ. Αντί λοιπόν να προκαλούμε εσωτερικούς διχασμούς και έριδες, ήρθε η ώρα να ενωθούμε κάτω από ένα πραγματικά εθνικό σκοπό, ώστε και τη χώρα μας να σώσουμε και το μέλλον των παιδιών μας να διασφαλίσουμε.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/6/12 14:12

    Tζαμπα θεωρία με μεγάλα κουφια λόγια του αέρα ολη η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/6/12 17:54

    νεα δημοκρατια,θανο,,,,γιατι αλλιως εχουμε συριζα δηλαδη κολλητηλικια με τους τουρκους ,σκοπιανους...και 5000 δραχμες ενα κιλο ρυζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *