ροή ειδήσεων

Περίεργες διαδρομές με τα καύσιμα στρατοπέδων (!) στη Ρόδο και την Κω

ΤΟ ΣΔΟΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕ
«Μπλεγμένοι ιδιώτες ιδιοκτήτες μηχανημάτων και αξιωματικοί. Ποσότητες πετρελαίου κατέληγαν ακόμη και σε λεβητοστάσια πολυκατοικιών!
Περίεργες διαδρομές εντόπισε το ΣΔΟΕ στις έρευνες που διεξάγει για τη γνωστή υπόθεση της διαχείρισης καυσίμων από στρατιωτική μονάδα της Ρόδου...
Την περιγραφή των εν λόγω διαδρομών κάνει ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου σε αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή». Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η περίπτωση με το συγκεκριμένο στρατόπεδο της Ρόδου δεν είναι μοναδική, αλλά έχει έκταση. Ειδικότερες αναφορές γίνονται και στην Κω με την επίκληση μαρτυριών αξιωματικών του στρατού. Μάλιστα το ΣΔΟΕ Ρόδου εντόπισε «διαρροή» πετρελαίου ακόμη και σε λεβητοστάσια πολυκατοικιών του νησιού! Γίνονται ακόμη αναφορές και σε νεότερα στοιχεία που προέκυψαν τον τελευταίο μήνα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, στο ρεπορτάζ του ο κ. Τάσος Τέλλογλου αναφέρει ότι «σε μία επίσκεψή του στο νησί της Ρόδου πέρυσι, ο σημερινός υπουργός Αμύνης Φραγκούλης Φράγκος είχε παρατηρήσει μιλώντας σε αξιωματικούς της μονάδας Μηχανικού που ενεπλάκη πρόσφατα στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων, ότι υπήρχαν και μηχανήματα ενός ιδιώτη εργολάβου που δούλευαν πλάι σε μηχανήματα του Μηχανικού, εκφράζοντας την απορία του γι' αυτή «τη συνύπαρξη». Τα στελέχη της μονάδας έδωσαν κάποια απάντηση και ο στρατηγός Φράγκος, έμπειρος αξιωματικός, μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα, πέρασε σε άλλο θέμα. Το περιστατικό επανήλθε στη συζήτηση που είχε η «Κ» με ένστολους, με υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και προμηθευτές του στρατού στη Ρόδο, καθώς και σε άλλα νησιά, που αποδεικνύουν ότι το περιστατικό της Ρόδου κάθε άλλο παρά ως «κεραυνός εν αιθρία» προέκυψε. Ολοι οι υπάλληλοι μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εισαγγελέας της Ρόδου έχει δώσει εντολή στο τοπικό ΣΔΟΕ για περαιτέρω έρευνα. Το τοπικό παράρτημα έστειλε στην υπό έλεγχο μονάδα επιστολή με την οποία ζητούσε τα βιβλία εισόδου-εξόδου οχημάτων στο στρατόπεδο για να λάβει την απάντηση στις 26 Μαΐου 2012, ότι η «η μονάδα δεν τηρεί τέτοια βιβλία, τα οποία μετά τη συμπλήρωση των σελίδων καταστρέφονται». Την απάντηση υπογράφει ο διοικητής της, ο οποίος είχε θεωρηθεί υπεύθυνος από τις διωκτικές αρχές για την άνεση με την οποία εργολάβος του νησιού μπαινόβγαινε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο -και σε άλλα- λαμβάνοντας καύσιμα ως αντίτιμο για εργασίες που εκτελούσε. Ο διοικητής αρνείται επίσης ότι τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου εργολάβου μπαινόβγαιναν και επικαλείται γι' αυτό μαρτυρίες των ανθρώπων που κατέθεσαν στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που ενήργησε ο στρατός υπό την αιγίδα του Β΄ υπαρχηγού ΓΕΣ κ. Α. Κουτρουμπέλη. Αξιωματούχοι, όμως, που έχουν γνώση του περιεχομένου της ΕΔΕ επισημαίνουν ότι στελέχη της μονάδας, όπως ο προηγούμενος διοικητής, αλλά και αξιωματικοί που είχαν χρεωμένα τα συγκεκριμένα μηχανήματα της μονάδας, με τα οποία υποτίθεται ότι εργαζόταν ο εργολάβος, δεν εκλήθησαν να καταθέσουν, όπως και ο υπεύθυνος για την ασφάλεια του στρατοπέδου αξιωματικός.

Τα τιμολόγια

Το μηχάνημα το οποίο υποτίθεται ότι κατασκεύαζε στέγαστρα για άρματα και πυροβόλα χρειαζόταν σύμφωνα με δύο μαρτυρίες μηχανολόγων όχι πάνω από 500 λίτρα καυσίμου, την ώρα που το συγκεκριμένο βυτιοφόρο (του εργολάβου), που μετέφερε το καύσιμο, είχε φορτώσει δύο τόνους. Αλλοι, όμως, αξιωματικοί από τη Ρόδο και την Κω είπαν στην «Κ» ότι αποτελεί πρακτική στον στρατό ξηράς να ζητούνται από προμηθευτές τιμολόγια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στις πραγματικές ανάγκες της μονάδας. «Τα τιμολόγια αυτά πληρώνονται απευθείας από το κέντρο στον προμηθευτή που κρατάει τα χρήματα του τιμολογίου του ΦΠΑ και στη συνέχεια καταβάλλει στον υπεύθυνο οικονομικού ή τον διοικητή το ποσό για τις τρέχουσες ανάγκες της μονάδας. Ετσι κάνουν όλοι» λέει αξιωματικός από την Κω, «αλλά φυσικά αυτό δημιουργεί εξαρτήσεις ανάμεσα στους συγκεκριμένους προμηθευτές και τη συγκεκριμένη μονάδα που δεν είναι σε θέση να ζητήσει προσφορές από άλλους». Στο πλαίσιο αυτής της «ανάρμοστης σχέσης», πολλές φορές, ο στρατός είναι υποχρεωμένος, όταν τα χρήματα αργούν, να ανταλλάσσει naturalia (είδος) με τους προμηθευτές. Το πιο αξιόπιστο «είναι το πετρέλαιο», όπως λέει αξιωματικός από μονάδα της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη μονάδα που ήταν «υπό τα όμματα» του ΣΔΟΕ, τουλάχιστον τρία 24ωρα από την ημέρα εντοπισμού του συγκεκριμένου βυτιοφόρου, μετά πληροφορία στρατιώτη που έχει απολυθεί, είχε προκύψει απώλεια τουλάχιστον 150 λίτρων καυσίμου. Αξιωματικός που υπηρετούσε στην επίμαχη μονάδα επισημαίνει ότι το «πάγιο» των καυσίμων, από 80.000 ευρώ, προσέγγισε τον τελευταίο χρόνο υπερδιπλάσια επίπεδα. Το τοπικό ΣΔΟΕ της Ρόδου ανακάλυψε ότι κατέληγε τελικά και σε λεβητοστάσια πολυκατοικιών του νησιού..."

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/6/12 00:23

    Κρεμαλα στον μπασταρδο που εκμεταλευοταν κρατικη περιουσια!!! Τι αξιωματικος εισαι εσυ ρε; Εκπτωση θελει μετα δημοσιο Ξυλοδαρμο απο Στρατονομους και μετα τουφεκισμο!!! Μπασταρδε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/6/12 04:40

    ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΧΥΤΗΡΗ,ΜΑΝΤΕΛΗ,ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *