ροή ειδήσεων

Ζωντάνεψαν οι ελπίδες για τον τουρισμό

Αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις για αλλαγή του κλίματος και ανάκαμψη των κρατήσεων που καταγράφουν παράγοντες του κλάδου
Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι «το αρνητικό κλίμα αντιστρέφεται» και το επόμενο διάστημα...
θα αυξηθούν οι ξένοι τουρίστες που θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους

Ελπίδες για καλύτερη τουριστική σεζόν δίνει η συγκρότηση κυβέρνησης στη χώρα, καθώς ο τουριστικός κόσμος προσδοκά ότι σύντομα θα επανέλθει η κινητικότητα στις κρατήσεις από τις ξένες αγορές. «Θα υπάρξει βελτίωση» εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας ότι «στις αρχές της εβδομάδας θα φανούν τα πρώτα σημάδια της αντίδρασης από το εξωτερικό».
«Υπάρχει σαφής βελτίωση στις αντιδράσεις και το κλίμα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για άνοδο των κρατήσεων. «Εφυγε ένα βάρος από όσους ανησυχούσαν, αφού θεωρούσαν δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν εκλεγόταν φιλοευρωπαϊκό κόμμα»σημειώνει, ενώ εκτιμά ως θετική εξέλιξη την επαναφορά του αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο «ο ρυθμός των κρατήσεων είχε μειωθεί τόσο πολύ» εξηγεί ο κ. Καμπουράκης, που «ακόμη και η ελάχιστη μεταβολή κάνει μεγάλη διαφορά», καθώς οι κρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα σε σχέση ακόμη και με πρόπερσι. Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου η πτώση στις αφίξεις στη Ρόδο ανέρχεται στο 18%, μέγεθος που αποτελεί μόνο μια «αίσθηση της κάμψης», καθώς «στα ταμεία η μείωση είναι πολλαπλάσια»δηλώνει. Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι παγιώνονται οι πιέσεις από πλευράς των tour operators για να δοθούν εκπτώσεις στις τιμές για όλη τη χρονιά. «Ζητούνται ειδικές προσφορές ακόμη και τον Αύγουστο» επισημαίνει ο κ. Καμπουράκης, ενώ τονίζει ότι και για τα συμβόλαια του 2013 υπάρχουν πιέσεις για μειώσεις της τάξης του 15%. Στο ίδιο πλαίσιο επικαλείται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της TUI Travel Plc κ. Πίτερ Λoνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρόδο και την Κρήτη, σημειώνοντας ότι ο τουριστικός οργανισμός παρουσιάζει απώλειες στις κρατήσεις προς την Ελλάδα που φθάνουν εφέτος το 20%. «Με τις τιμές που έχουμε τα λειτουργικά έσοδα είναι τόσο χαμηλά, που εξαρτόμαστε από τους tour operators» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες και τη σχέση εξάρτησης των ξενοδοχείων από τις εξοφλήσεις και τις προκαταβολές των ταξιδιωτικών οργανισμών για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.
«Ολοι ελπίζουν ότι η συγκρότηση κυβέρνησης θα καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης του Attika Reisen, ελληνικών συμφερόντων tour operator που δραστηριοποιείται στη Γερμανία. Ο ίδιος τονίζει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φανεί η αντίδραση», ενώ εκτιμά ότι οι νέες κρατήσεις θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση «από τις 20 Αυγούστου και μετά. Η πελατεία της Ελλάδας δεν εξαρτάται από τις τιμές. Ο κόσμος που ταξιδεύει στη χώρα ανήκει σε μέσο και άνω επίπεδο» αναφέρει, ωστόσο συμπληρώνει ότι «οι εκπτώσεις αποτελούν ένα πρόσθετο κίνητρο». Οι Γερμανοί «παραδοσιακά προτιμούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο ως την τρίτη βδομάδα του Ιουνίου και από τις 20 Αυγούστου ως το τέλος Σεπτέμβρη»επισημαίνει, καθώς αποφεύγουν την αιχμή της περιόδου.
Στις αρχές της εβδομάδας προσδοκά τα πρώτα εμφανή δείγματα στις κρατήσεις ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, σημειώνοντας ότι η υστέρηση για τον Ιούλιο στο νησί υπολογίζεται μέχρι στιγμής στο 15%, εξαιτίας της ανάσχεσης της ζήτησης από τη Δυτική Ευρώπη. Σταθερές είναι οι αφίξεις από Ρωσία, ενώ αυξητική είναι η τάση από το Ισραήλ. «Δόθηκαν ήδη χαμηλότερες τιμές και στα πρακτορεία και στους μεμονωμένους πελάτες» προσθέτει ο κ. Χατζημιχαήλ, εκτιμώντας ότι με την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης τα ξενοδοχεία στην Κω «μπορεί να γεμίσουν, αλλά τα έσοδα θα είναι πολύ κάτω».
Η ανταπόκριση από τους συνεργάτες είναι θετική «για το ότι αποφύγαμε τα χειρότερα» λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιάννης Οικονόμου, εκτιμώντας ότι«το αρνητικό κλίμα αντιστρέφεται». Ο ίδιος θεωρεί ότι η ανάκαμψη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμη και τον Ιούλιο, με προϋπόθεση ότι η περίοδος θα εξελιχθεί «χωρίς αναταραχές». Οι τιμές έχουν μειωθεί από 15% ως 30% στα ξενοδοχεία του νομού, ωστόσο όπως εξηγεί, μεταφέροντας μηνύματα των tour operators, «η ζήτηση δεν είναι πλέον θέμα τιμής».

«Κλειδί» οι πωλήσεις της τελευταίας στιγμής
Κρίσιμες για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου θα είναι οι επόμενες εβδομάδες

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς το πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών τις κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα» δηλώνει στο «Βήμα» ο περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος Μεσογείου της TUI Travel PLC και διευθύνων σύμβουλος της TUI Hellas κ. Ζοζέπ-Αντόν Γράσες. «Υστερα από επτά εβδομάδες μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι σαφώς πολύ θετική και βοηθά στο να ξεκαθαρίσουν μερικές από τις αμφιβολίες που υπήρχαν σχετικά με τη θερινή περίοδο στη χώρα. Οι Ελληνες δήλωσαν ξεκάθαρα την επιθυμία τους να συνεχίσουν ως μέρος της Ευρώπης και αυτό εκλαμβάνεται ως ένα κατηγορηματικό σημάδι σταθερότητας στη χώρα και αποτιμάται πολύ θετικά από τις χώρες προέλευσης τουριστών. Είναι ένα καθαρό βήμα μπροστά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων μερών (κυβέρνηση, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία…) θα συμβάλουν στη βελτίωση των προοπτικών για το εφετινό καλοκαίρι, καθώς αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν πτώση 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Ο ίδιος τονίζει ότι «οι πωλήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι το κλειδί για τα τελικά αποτελέσματα. Ετσι οι επόμενες λίγες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου». Ωστόσο, «παρ’ ότι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι πελάτες περιμένουν ως την τελευταία στιγμή προτού κάνουν κράτηση, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι οικονομικές αναταράξεις που επηρεάζουν τώρα την Ευρώπη καθιστούν αδύνατο για εμάς να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι διαφορετικές τουριστικές αγορές αυτό το καλοκαίρι. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει κακοκαιρία αυτόν τον μήνα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι επηρεάζει θετικά, αφού ιστορικά βοηθά στην προώθηση των πωλήσεων. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία μας, που κάνει αναγκαίο το να προχωρήσουμε μπροστά με συγκεκριμένες και σταθερές ενέργειες» καταλήγει.
Βασικό ζητούμενο «είναι η εξομάλυνση της κατάστασης» τονίζει ο διευθυντής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε Γερμανία και Αυστρία κ. Παναγιώτης Σκορδάς, σημειώνοντας επίσης την ανάγκη να μην υπάρχουν διαδηλώσεις στην Αθήνα, ενώ εκτιμά ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα δώσει το στίγμα της μεταβολής.

Αύξηση από Ρωσία, Τουρκία και Βαλκάνια
Την ίδια ώρα θετικά είναι τα σημάδια της κίνησης από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αγορές που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, με προϋπόθεση τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 21,5% στις θεωρήσεις εισόδου στη Ρωσία (84.469 βίζες έναντι 69.526 το 2011) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Και στο πεντάμηνο παρατηρείται άνοδος 18,5% σε ετήσια βάση (127.393 έναντι 107.480 το 2011), παρ’ ότι η βάση σύγκρισης του 2011 ήταν υψηλή καθώς οι θεωρήσεις εισόδου από Ρωσία είχαν ενισχυθεί κατά 40% από το 2010. Θετικές είναι οι προσδοκίες και από την Ουκρανία που τον Μάιο σημείωσε αύξηση 30% στις βίζες, σε σχέση με τον Μάιο του 2011,
αλλά και από την Τουρκία, ειδικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων που εφαρμόζεται σε πέντε νησιά του Αιγαίου, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται από τις βαλκανικές χώρες, όπως Σερβία και πΓΔΜ, όπου η θεώρηση έχει καταργηθεί.
http://www.ezy.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/6/12 09:45

    Ναι Ιουλιο Αυγουστο θα εχει δουλειά.
    Με δυο μηνες σωθήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/6/12 14:31

    ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΤΖΑΜΠΑ... ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΣΥ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΑΦΓΑΝΟΥΣ... ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΛΑΓΝΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥΘ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *