ροή ειδήσεων

"Να πως μοιάζει μία χώρα στο χείλος της κατάρρευσης"

O τουρισμός, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας μετά τη ναυτιλία, βρισκόμενος ήδη σε κατήφορο, δέχεται ακόμη ένα πλήγμα καθώς οι οδηγοί πούλμαν απεργούν...
για τέσσερις μέρες την επόμενη βδομάδα - οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς τελμάτωσαν.

Οι ιδιοκτήτες απαιτούν 50% μείωση μισθού και κοινωνικών παροχών, επιπλέον του 20% που οι οδηγοί έχουν ήδη υποστεί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο κρατικός ασφαλιστικός φορέας της Ελλάδας, δεν έχει πληρώσει τους φαρμακοποιούς για μήνες και τους χρωστάει 540 εκατομμύρια ?. Οι φαρμακοποιοί με την σειρά τους αρνούνται να δώσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινοπαθών, εκτός και αν πληρωθούν με μετρητά - ακόμη και τα νοσοκομεία αναφέρουν ελλείψεις.

Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας, μία πάρα πολύ ανταγωνιστική δραστηριότητα παγκοσμίως, έχει καταρρεύσει. Πάνω από το 90% των εργατών είναι άνεργοι, παρόλο που οι ελληνικές ναυτιλιακές κατέχουν το 16% του παγκόσμιου στόλου, μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα. Απλώς δεν ναυπηγούν και επισκευάζουν τα πλοία τους στην Ελλάδα πλέον - για διάφορους λόγους, υψηλά εργατικά κόστη, έλλειψη επενδύσεων, αλλαγές δρομολογίων των πλοίων, απεργίες. Σημάδι ότι υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα ανταγωνιστικότητας που κάθε μεγέθους μνημονιακό πακέτο δεν θα μπορέσει να επιλύσει.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος Ομπάμα -του οποίου η επανεκλογή εξαρτάται από την αμερικάνικη οικονομία, η οποία ταλαντεύεται, και από τα εργασιακά, που παραμένουν ζοφερά- κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες,συγκεκριμένα τους Γερμανούς, για την άρνησή τους να ξελασπώσουν με νέα δάνεια την Ελλάδα και την υπόλοιπη τρεκλίζουσα ευρωζώνη εις βάρος των φορολογούμενων, έτσι ώστε να μπορέσει να αρμενίζει στο οβάλ γραφείο για ακόμη τέσσερα χρόνια. Τα πάντα, από την απώλεια των παραγωγικών εργασιών στις ΗΠΑ μέχρι τις ακυρωμένες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, "οφείλονται στην Ευρώπη και στο σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό", δήλωσε σε μία εκδήλωση άντλησης χρημάτων στο Σικάγο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αψήφισε τις πιέσεις και είπε όχι στα Ευρωομόλογα, ξανά. Μισητά στην Γερμανία, θεωρούνται ως μία ύπουλη ευρωμετάγγιση από τους αιμορραγούντες Γερμανούς φορολογούμενους προς άλλες χώρες. Αντ'αυτού, η κυβέρνησή της θέλει οι αγωνιζόμενες χώρες της Ευρωζώνης να αναμορφώσουν τις οικονομίες τους με ύψιστη ταχύτητα - και οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να πραγματοποιηθεί αυτό- αλλά αποδεικνύεται αδύνατο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και πολύ επώδυνο παντού, να ορθοδρομήσεις ένα επί ετών ανεξέλεγκτο οικονομικό τραίνο που τρέχει καίγοντας φθηνά ευρωδάνεια.

Και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί τώρα απειλούν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Η κρατική ΛΑΓΗΕ, (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ένας οίκος που ρυθμίζει τις συναλλαγές ρεύματος, δεν έχει πληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς ρεύματος για ηλεκτρική ενέργεια που αγόρασε από αυτούς. Αυτοί, με την σειρά τους, δεν έχουν πληρώσει την ΔΕΠΑ, τον πάροχο φυσικού αερίου, ο οποίος τώρα δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τον δικό του πάροχο.

Η οφειλή πρέπει να έχει ξοφληθεί ως τις 22 Ιουνίου. Αλίμονο, ο πάροχος της ΔΕΠΑ είναι η ρωσική Gazprom, και επιμένουν να πληρωθούν. Αλλιώς θα κλείσουν την στρόφιγγα, και η ΔΕΠΑ δεν θα έχει αέριο για τους ανεξάρτητους παραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν τις μονάδες τους, αφαιρώντας περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκρικού ρεύματος της χώρας (σ.μ. είμαστε όντως τόσο πολύ εξαρτημένοι ενεργειακά από τους Ρώσους;)

Αλλά η Γερμανία δεν ανησυχεί για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή πλέον - τετελεσμένο γεγονός. Ανησυχεί για Ισπανία και Ιταλία. Η Ελλάδα απλώς είναι το αρχικό πρότυπο. Το κόστος φαίνεται πως είναι υπερβολικό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους υφίσταται ήδη. Είναι κρυμμένο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που τώρα το κατέχουν κυρίως Ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η ΕΚΤ, και τα διαβόητα "υπόλοιπα Target2", μέσα στο δίκτυο των κεντρικών τραπεζών. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ξοδεύτηκαν παντού : κοινωνικές παροχές, Γερμανικές φρεγάτες, φουσκωμένους δημόσιους μισθούς, στις πλέον χορταριασμένες και εγκαταλελλειμένες ολυμπιακές υποδομές, κέρδη, δωροδοκίες, ψήφους. Αυτό που απομένει δεν είναι παραγωγικές υποδομές για να εξυπηρετήσουν αυτό το χρέος, αλλά σιγοβράζουσα αναταραχή και το ίδιο το χρέος.


Οι πολυεθνικές εταιρείες προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, αθόρυβα και μυστικά, αλλά περιστασιακά συμβαίνουν διαρροές. Σύφωνα με την τελευταία αποκάλυψη, η Heineken NV μετακίνησε κάποια από τα ταμειακά της διαθέσιμα μετρητά εκτός Ελλάδος, κάνοντας ότι κάνουν και οι Έλληνες εδώ και καιρό. Και οι έμποροι συναλλάγματος με έκπληξη είδαν ένα νέο διακριτικό για δραχμή (XGD) στα τερματικά τους του Bloomberg - μία δοκιμή, ανέφερε η εταιρεία, ώστε να είναι έτοιμη να κάνει συναλλαγές με δραχμές.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του Σύριζα -στην πρώτη θέση με 31,5% στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση-παρουσίασε το πρόγραμμά του, δεν άφησε καμία αμφιβολία : η πρώτη του κίνηση αν κέρδιζε τις εκλογές της 17ης Ιούνη (σ.μ. ίσως αγνοεί πως δεν αρκεί αυτό, το ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν αρκεί κάποιος να βγει πρώτος για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να έχει και ποσοστό αυτοδυναμίας) θα ήταν να ακυρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες που υπογράφησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συμφωνίες του μνημονίου αποσαφήνισαν τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται να εφαρμόσει η Ελλάδα για να συνεχίσει να λαμβάνει δάνεια. Θα σταματούσε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών, θα αναιρούσε τις περικοπές μισθών και συντάξεων, θα ελάττωνε τον ΦΠΑ, θα ελάφραινε το χρέος των νοικοκυριών, θα ξανανέβαζε τον βασικό μισθό στο αρχικό ποσό (751?), όπως και το επίδομα ανεργίας... Το πρόγραμμά του είχε ψηφοθηρικές υποσχέσεις πρακτικά για τους πάντες. Παρ'όλα αυτά, θέλει να κρατήσει την χώρα στο Ευρώ και περιμένει τους ευρωπαίους φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν τις υποσχέσεις του. Το ονόμασε πρόγραμμα "αξιοπρέπειας και ελπίδας".

Ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας -στην δεύτερη θέση με 25,5%- επίσης παρουσίασε το πρόγραμμά του. Θα επαναδιαπραγματευόταν την μνημονιακή συμφωνία, αν και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο Ευρώ (του οποίου τα φθηνά δάνεια έκαναν την ελληνική ελίτ πλούσια), και σίγουρα δεν θα ήθελε να σταματήσει το φρενήρες οικονομικό τρένο. Υποσχέθηκε να αυξήσει συντάξεις, τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τα επιδόματα πολυτέκνων ... αναιρώντας μεγάλο μέρος της οικονομικής αναμόρφωσης στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει. Και πρόσθεσε και μερικά καλούδια : επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους (σ.μ. Εεεε;;) και αποζημιώσεις στα θεσμικά ταμεία για το κούρεμα το οποίο υπέφεραν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ολόκληρη η μακρά λίστα ήταν εις βάρος των ανήσυχων φορολογούμενων των άλλων χωρών.

Οι Έλληνες πολιτικοί, ακόμη και η νέα γενιά, εμμένουν στην ίδια φθαρμένη από τον χρόνο στρατηγική : ψηφοθηρεύουν με καταστρεπτικές υποσχέσεις που μπορούν να εκπληρωθούν μόνο με μία ατελείωτη ροή δανεικού χρήματος. Έτσι ορίζουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του ηγέτη που χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα ικανή να τυπώνει για πάντα όσο χρήμα χρειάζεται ώστε να χρηματοδοτεί αυτές τις υποσχέσεις - με περιοδικές υποτιμήσεις ή χρεοκοπίες για ένα φρέσκο ξεκίνημα.
korioi.blogspot

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *