ροή ειδήσεων

Θαλάσσιο πάρκο η Κάρπαθος

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 10 χρόνια για να θεσμοθετηθεί τελικά το θαλάσσιο πάρκο Καρπάθου - Σαρίας και Αστακιδονησίων...
και να προχωρήσει ουσιαστικά η προστασία της περιοχής. Με Προεδρικό Διάταγμα, που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θεσπίζεται το Περιφερειακό Θαλάσσιο Πάρκο βόρειας Καρπάθου, νήσου Σαρίας και Αστακιδονησίων, και στο πλαίσιο αυτό καθορίζονται θαλάσσιες και χερσαίες ζώνες προστασίας με στόχο την ορθολογική διαχείριση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής. Πρόκειται για το τρίτο θαλάσσιο πάρκο -έπειτα από αυτά της Ζακύνθου και της Αλοννήσου- που θεσμοθετείται στην Ελλάδα.

Πλούσιο οικοσύστημα

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής, με τις βραχώδεις σπηλιές στις ακτές και τους παραθαλάσσιους βράχους, έχει αποδειχθεί ιδανικό για τη διαβίωση πολλών απειλούμενων ειδών. Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας μονάχους μονάχους αριθμεί 20 με 25 άτομα σε σταθερή βάση, ενώ συχνότατη είναι και η παρουσία σπάνιων αρπακτικών, όπως του μαυροπετρίτη, του σπιζαετού και της αετογερακίνας. Επίσης, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φιλοξενούνται τρία είδη αμφίβιων -μεταξύ των οποίων και ο ενδημικός βάτραχος rana cerigensis- και επτά είδη ερπετών, όπως η σαλαμάνδρα «κοχυλίνα», που ζει μόνο στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στο Καστελόριζο και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Οσον αφορά τη χλωρίδα, περιλαμβάνει συνολικά 940 είδη φυτών, από τα οποία τα 87 είναι ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στη συνέχεια θα εξειδικευτεί με ειδικό σχέδιο διαχείρισης, η ευρύτερη περιοχή έχει χωριστεί σε δύο βασικές ζώνες προστασίας, τις θαλάσσιες και τις χερσαίες, καθώς και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Παρατηρείται κλιμάκωση στα μέτρα προστασίας, με στόχο τη δημιουργία ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου που να εξυπηρετεί την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και της τοπικής κοινωνίας για βιώσιμη ανάπτυξη. Καθορίζονται 5 θαλάσσιες και 7 χερσαίες ζώνες, συνολικής έκτασης 346,226 τετρ. χλμ. (243,076 τετρ. χλμ. θαλάσσια και 103,149 τετρ. χλμ. χερσαία έκταση).

«Οι περιοχές βρίσκονται ήδη στο δίκτυο Natura. Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συγκεκριμενοποιούνται οι κανόνες προστασίας στις χερσαίες και τις θαλάσσιες ζώνες, με πιο σημαντικά αντικείμενα προστασίας τη μεσογειακή φώκια, την ορνιθοπανίδα, τα ενδημικά φυτικά και ζωικά είδη και τον οικότοπο των λιβαδιών Ποσειδωνίας στον θαλάσσιο χώρο», εξηγούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Οι ζώνες προστασίας

Στις ζώνες απόλυτης προστασίας οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν κυρίως την επιστημονική έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ στις ζώνες προστασίας της φύσης επιτρέπονται επιπλέον ήπιες οικονομικές δραστηριότητες -όπως ο τουρισμός μικρής κλίμακας και η παράκτια επαγγελματική αλιεία- η αναψυχή, η κατάδυση και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που είναι συμβατές με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Απαγορεύονται η κατασκευή έργων, κάθε φθορά της αυτοφυούς βλάστησης και του εδάφους στα δάση, η διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, η απόθεση αδρανών υλικών, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, η αλλοίωση της ακτής και του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης, η διέλευση πετρελαιοφόρων και οποιουδήποτε πλωτού μέσου που μεταφέρει επικίνδυνα τοξικά ή ραδιενεργά φορτία. Αν και ένα μεγάλο τμήμα του νησιού προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία -και άρα διαθέτει από το 2003 φορέα διαχείρισης- οι δράσεις προστασίας δεν στηρίζονταν θεσμικά και περιορίζονταν σε χερσαίες και θαλάσσιες περιπολίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας κρατούσε στάση αναμονής όλο αυτό το διάστημα. Μετά από συνεχή πίεση κατάφερε να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Θαλάσσιου Πάρκου», επισημαίνει η πρόεδρός του Μαριγώ Φωτάκη. «Στο παρόν Προεδρικό Διάταγμα λήφθηκε υπόψη η ισχύουσα νομοθεσία για την περιοχή, η οποία θέτει όρους και περιορισμούς, όπως είναι η κήρυξη της βόρειας Καρπάθου σε αρχαιολογικό χώρο, ο χαρακτηρισμός της Ολύμπου και της Αυλώνας ως παραδοσιακών οικισμών κ.ά.», συμπληρώνει.

Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο φορέας -και τα οποία αναμένεται να ελεγχθούν υπό το νέο καθεστώς προστασίας- είναι η παράνομη ρίψη μπάζων και απορριμμάτων, η παράνομη αλιεία και θήρα και η ανεξέλεγκτη βόσκηση.
real.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/6/12 17:16

    RE EISTE KALA POU 8A GINEI 8ALASSIO PARKO H KARPA8OS? KAI POU 8A BGAZEI META PSARIA O PROEDROS GIA NA TA POYLAEI? MHN KANETE KAMIA VLAKIA ETSI? ANTE KAI EXEI EKSODA O PROEDROS AFHSTE TO AKOMH 3 XRONIA GIA NA FTIAJEI LIGA DOMATIA PARAPANO STO KASTELORIZO! PROEDRE EMEIS EIMASTE MAZI SOY!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/6/12 18:10

    ΡΕ ΓΝΩΣΤΕ ΨΑΡΟΜΑΝΑΒΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ?
    ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΗΞΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/6/12 23:04

      ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΣΙΑ...ΨΑΡΟΜΑΝΑΒΗΔΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ! ΜΟΝΟ 2-3 ΑΤΟΜΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ!ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/6/12 23:57

      Όλους τους ξέρεις? ΥΠΟΠΤΟ.
      Εσύ πουλάς, αφού είσαι ανεπαγγελτος, και χτυπάς και πολύ μικρά ψάρια. Στο σύλλογο,ΟΛΑ τα παιδιά δουλεύουν, τίμια, έστω και με λίγα λεφτά, και δε ζούνε από τα ψάρια όπως κάνεις εσύ!
      Μήπως τα ψάρια που πιάνουν, σου κόβουν τα μεροκάματα?
      Συνέχισε λοιπόν αλλά πρόσεχε όταν μπαινοβγαίνεις από τη θάλασσα στις ψαροταβέρνες και αντίστροφα, γιατί δεν είσαι και τόσο άγνωστος όσο νομίζεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *