ροή ειδήσεων

Καθοδική η πορεία του ελληνικού τουρισμού

Καθοδική πορεία ακολούθησαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να... είναι πιο απογοητευτικοί σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%). Μικρότερη ωστόσο είναι η μείωση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (10%). Στην έρευνα τονίζεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα επηρεάσει και τα συνολικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς που πλέον θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.

Όπως εκτιμά το ΞΕΕ οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2012 θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10%, με τα έσοδα των μονάδων να συρρικνώνονται από 15% έως 20%, ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΞΕΕ Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει ισολογισμός ξενοδοχείου με θετικό πρόσημο. Όπως είπε, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρα. Μεγάλο πλήγμα, όπως ανάφερε, είναι η καταβαράθρωση του εσωτερικού τουρισμού, που για εφέτος και μετά το "κόψιμο" του κοινωνικού τουρισμού απλά δεν υφίσταται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος- Σεπτέμβριος), αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στον χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει διακοπές, έως τώρα. Επίσης οι αλλοδαποί εμφανίζονται να έχουν επηρεαστεί από τα αρνητικά δημοσιεύματα γύρω από τις νομισματικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες. Σε αυτές τις περιοχές τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά καθώς κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στο -40%. Στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25%, στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%.
tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/6/12 12:20

    Επίσης οι αλλοδαποί εμφανίζονται να έχουν επηρεαστεί από τα αρνητικά δημοσιεύματα γύρω από τις νομισματικές εξελίξεις στη χώρα μας.......
    Η ουσια περναει απαρατηρητη.
    Δηλαδη οι πολτικες εξελιξεις φταινε για το χαλι του τουρισμου και οχι ο τροπος που τον χειρηστηκαμε σαν κοινωνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/12 18:46

    να φωναξουν τον νικητιαδη και να τον ρωτησουν τι εκανε τοσο καιρο στο υφυπουργιο και διατυμπανιζε οτι θα πνιγουμε απο τουριστες. ουσ απο δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *