ροή ειδήσεων

Μάγεψε η διάβαση της Αφροδίτης

Εντυπωσίασε χθες το πρωί, η τελευταία για τον αιώνα που διανύουμε, διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο. Αρκετή ώρα προτού ανατείλει, εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Ρόδο...
μέχρι τη Θράκη, είχαν ετοιμάσει τα τηλεσκόπια και τις φωτογραφικές τους μηχανές για ν' απαθανατίσουν το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.
Στη χώρα μας, η διάβαση της Αφροδίτης έγινε ορατή μόνο κατά την τελευταία φάση της, δηλαδή από τη στιγμή που ο Ηλιος ανέτειλε μέχρι λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί. Το 2004 που είχε ξανασυμβεί το φαινόμενο, ήταν ορατό σε όλη του τη διάρκεια από την Ελλάδα και μάλιστα η χώρα μας ήταν ιδανικός τόπος παρατήρησης του.
«Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη γι' αυτό το σπάνιο φαινόμενο που είχαμε την τύχη να δούμε δύο φορές στη ζωή μας», είπε στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Πασχάλης, ερασιτέχνης αστρονόμος από τη Σκιάθο. «Ο καιρός δεν μας βοήθησε, όμως την κατάλληλη στιγμή τα σύννεφα απομακρύνθηκαν και καταφέραμε να απαθανατίσουμε τη σπάνια διάβαση. Η επόμενη δυστυχώς είναι πολύ μακριά ακόμα και για τα παιδιά μας… το 2117!».

Ραντεβού στην ανατολή. Στις 6 το πρωί ο Ηλιος ανέτειλε μαζί με την Αφροδίτη που φαινόταν σαν μια μαύρη κηλίδα στην κορυφή του. Οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων και της Ανατολικής Μακεδονίας ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν το φαινόμενο.
Μάλιστα ο Στράτος Κουφός, ερασιτέχνης αστρονόμος από τη Ρόδο, στάθηκε τυχερός αφού όπως λέει στα «ΝΕΑ», «την ώρα που φωτογράφιζα τη διάβαση, πέρασαν μπροστά από τον ηλιακό δίσκο αεροπλάνα και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό».
Τέσσερα τηλεσκόπια είχαν στηθεί για την παρακολούθηση του φαινομένου και στην ταράτσα του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος φοιτητών και καθηγητών. «Η εντυπωσιακότερη στιγμή της παρατήρησης ήταν τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η διάβαση και η Αφροδίτη έφευγε από χείλος του Ηλιου. Εμοιαζε με μια μαύρη σταγόνα», είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσσάς.
Βέβαια, εκτός από τους ερασιτέχνες αστρονόμους που διαθέτουν τηλεσκόπια με εξειδικευμένα φίλτρα παρατήρησης, πολλοί άνθρωποι που είχαν ξυπνήσει την ώρα εκείνη μπόρεσαν να δουν με γυμνό μάτι την Αφροδίτη μπροστά από τον Ηλιο, καθώς δεν είχε αρχίσει ακόμη να λάμπει και ήταν χαμηλά στον ορίζοντα.


http://www.tanea.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *