ροή ειδήσεων

Η μάχη του ηλεκτρονικού τσιγάρου! Τι λένε ΕΟΦ και επιχειρήσεις πώλησης

Μπροστά σε έναν προβληματισμό φαίνεται ότι βρίσκονται όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και επιθυμούν να το κάνουν με τη βοήθεια του...
ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι ή δεν είναι τελικά ακίνδυνο το συγκεκριμένο προϊόν;

Από τη μία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διά στόματος του προέδρου του Γιάννη Τούντα υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικό αυτό προϊόν δεν είναι ακίνδυνο και εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για την κυκλοφορία του, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματίες που το προωθούν υπαινίσσονται ότι ο ΕΟΦ επιδιώκει να το βγάλει από την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ΕΟΦ επισημαίνεται: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών. Είναι γι’ αυτό ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών».

Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας εισηγείται μεταξύ άλλων «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του».

Ωστόσο από την άλλη οι επιχειρήσεις που πωλούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν άλλη άποψη.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος σημειώνει: «Με έκπληξή μας διαβάσαμε στον Τύπο δήλωση του Προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η οποία είχε σαν θέμα όχι το κάπνισμα, αλλά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προφανώς θεωρεί ότι η υγεία του Ελληνικού λαού δεν κινδυνεύει από το κάπνισμα, αλλά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2012 ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι «σαφώς λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο». Πως συμβαδίζει η πεποίθησή του, με την ανακοίνωση αυτή;

Δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και ότι εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας τον χαρακτηρισμό του σαν φαρμακευτικό προϊόν. Εδώ υπάρχει σημαντική αντίφαση. Πώς είναι δυνατόν να ζητάει τον χαρακτηρισμό ενός «μη ακίνδυνου» προϊόντος σαν φάρμακο; Όταν θα χαρακτηριστεί φάρμακο θα σταματήσει να είναι «μη ακίνδυνο»; Η επιδίωξή του όμως από ότι φαίνεται είναι απλώς το προΙόν να μην κυκλοφορεί. Προτιμά να κυκλοφορεί μόνο το επιβλαβέστερο προϊόν; Αυτό προτείνει στους καπνιστές την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος;».

Ο κ.Πετρόπουλος διευκρινίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο και συμπληρώνει: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και δεν είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι ένας απολαυστικός, εναλλακτικός, υγιεινότερος τρόπος καπνίσματος. Δεν το λέμε εμείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κάθε συγκριτικής έρευνας που έχει δημοσιευθεί. Είναι ένα προϊόν που αλλάζει συνήθειες δεκαετιών. Για αυτόν τον λόγο δυσφημείται ασύστολα. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τον καπνιστή χωρίς διεξόδους, προσφέροντας του μόνο ανεπαρκείς θεραπείες διακοπής του καπνίσματος».

iatropedia.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/6/12 12:49

    Εγω παντως ως χρηστης Η.Τ. εδω και κοντα ενα χρονο μπορω να πω οτι νιωθω καλυτερα απο οτι πριν και αναπνεω και πιο ευκολα.
    Τωρα εαν ο ΕΟΦ σε συνεργασια παντα με τις "καλες" μας καπνοβιομηχανιες θελουν να το βγαλουν στην αγορα δεν θα τους κανω την χαρη να ξαναρχισω το τσιγαρο απλα θα το κοψω εντελως.
    Αυτο εχω και ως πλανο γι αυτο και ξεκινησα το Η.Τ.
    Καθε μερα βεβαια με ζαλιζουν οτι ειναι επικινδυνο κτλ και να μην το χρησιμοποιω. Αυτα τα ακουω σχεδον απο ολους οσους με βλεπουν με Η.Τ.
    Η παραπληροφορηση καλα κρατει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/12 21:16

      Δεν κρατεί καμμιά παραπληροφόρηση.

      Αν δεν ειναι και χειρότερο σε κίνδυνο απο το ηλ. τσιγάρο με αυτά τα χημικά λάδια που εισπνέονται ειναι τουλάχιστον το ϊδιο σε κινδύνους για τα πνευμόνια με το κλασικό κάπνισμα.
      Αυτή ειναι μία πρωτη εκτίμηση των πνευμονολόγων.

      Για αλλες παθήσεις δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες ακόμα τι αλλο μπορεί να προκαλέσει.
      Σε καμμιά Ευρωπαική χώρα απο τον κάθε αντίστοιχο ΕΟΦ δεν εχει δοθεί πάντως εγκριση.

      Το πρόβλημα το μεγαλύτερο ομως πέρα των άλλων ειναι οτι υπάρχει ανεξέλεγτη εμπορία αυτών των προιόντων απο τον πάσα ενα ασχετο που τα εμπορεύεται ειδικά μέσω ιντερνέτ η διαφημήσεων.

      Δηλαδή προιόντα που κυκλοφορούν χωρίς την εγκριση του ΕΟΦ,προερχόμενα απο τρίτες χώρες που τα φέρνουν αυτοί και τα διακινούν μέσω κούριερ στον κόσμο.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/6/12 15:07

    Εώ πάντως γουστάρο πολύ το γκομενάκι στην φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/12 21:45

      Δικιά μου ειναι ρέ.
      Μακρυά απο αυτή και το βλέμμα σου ακόμη.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/6/12 18:14

    εφοσον βγηκε κατι που γλυτωνει την τσεπη απο φορους φυσικα και ειναι ανθυγιεινό.
    ετσι λειτουργουν τα παντα στην ελλαδα γιατι να αλλαζει εδω?
    αν βγαλετε καρκινο απο το τσιγαρο στα αρ..... τους.ετσι κι αλλιως δεν θα κοστιζει τιποτα στο κρατος μια και δεν θα υαρχει ασφαλιση γενικα ετσι που το πανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/12 21:18

      Κλεισε καλύτερα το "κουτάκι" και μην πετάς τις αρλούμπες σου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *