ροή ειδήσεων

Ένα νησί θρύλος, η Κάρπαθος (photos)

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, το «Τραπουλόχαρτο» σας ταξιδεύει στο ορεινό νησί της Καρπάθου.
Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν...
πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Για την πράξη αυτή, ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα και Ανεμούσα], ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά).



Πηγαίνοντας διακοπές στην Κάρπαθο είναι σαν να κάνετε ένα "ταξίδι στον χρόνο".
Η Κάρπαθος, μεγαλόπρεπη και ορεινή, βρίσκεται στο Καρπάθιο πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι, θα βρεθείτε σ' αυτό το ορεινό νησί, δύσκολο στην πρόσβαση αλλά ομολογουμένως ένα από τα ομορφότερα των Δωδεκανήσων. Είναι ένα νησί με πολύ έντονες παραδόσεις τις οποίες οι κάτοικοι διατηρούν . Αν και η πόλη της Καρπάθου είναι πολυσύχναστη, με πάρα πολλά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, το νησί δεν έχει ακόμα παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό και έτσι μπορείτε να ανακαλύψετε μικρές ερημικές παραλίες όπου θα είστε πραγματικά μόνοι σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να επισκεφθείτε το χωριό 'Όλυμπος", όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τους.

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι σταφύλια, εκλεκτής ποιότητας κρασί, λάδι, τυρί, μέλι, κυδώνια και εσπεριδοειδή. Τοπικά προϊόντα είναι οι χειροποίητες "μακαρούνες", τα κολοκυθουπούλια, οι κοπέλες (τρίγωνες χορτόπιτες), το γεμιστό αρνί με πληγούρι σε ξυλόφουρνο, οι μυζιθρόπιτες, ο μπακλαβάς και τα ζιμπίλια γεμιστά με σταφίδες. Τα παραδοσιακά "κουλλούρια" φουρνιστά με κλαδιά από το δάσος χρησιμοποιούνται ως ψωμί και ως προσφορά υπέρ της μνήμης των νεκρών, όπως και το "Πεντάρτι", ζυμωτός άρτος για κάθε θρησκευτική πανήγυρη.

Έχει πανέμορφες παραλίες και πολλές φυσικές ομορφιές. Το νότιο τμήμα της έχει πεδιάδες και κάμπους ενώ η κεντρική και βόρεια Κάρπαθος είναι ορεινή. Η Κάρπαθος είναι το ιδανικό νησί για ήσυχες διακοπές. Η Κάρπαθος ή Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα καθώς και το κύριο λιμάνι του νησιού. Είναι μία μοντέρνα πόλη χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά κτίρια ή αξιοθέατα.

Η πόλη είναι χτισμένη στην άκρη του όρμου Βρόντης μίας αμμουδερής παραλίας 4 χλμ, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει ή να κάνει θαλάσσια σπορ. Στην παραλία υπάρχουν τα απομεινάρια του πρωτο-Χριστιανικού ναού της Αγ. Φωτεινής. Ξεκινήστε απ΄τα Πηγάδια και ακολουθήστε το δρόμο προς Αμμοοπή και Μακρύ Γιαλό, πηγαίνετε στις Μενέτες και προχωρήσετε για Αρκάσα όπου υπάρχει η Ακρόπολη και τα απομεινάρια της πρωτο-Χριστιανικής εκκλησίας της Αγ. Αναστασίας. Από εκεί ο δρόμος πάει προς Φοινίκι, Λευκό και Μεσοχώρι. Από το Μεσοχώρι θα πάτε Σπόα και θα συνεχίσετε προς τον γραφικό οικισμό του Ολύμπου. Μόνο φθάνοντας εκεί θα καταλάβετε γιατί ο Όμηρος όταν αναφέρεται στη Κάρπαθο την ονομάζει το νησί των ανέμων.



Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται το Διαφάνι απ΄όπου θα επιστρέψετε προς την πρωτεύουσα και κατά την διαδρομή αυτήν θα επισκεφθείτε την Κυρά Παναγιά, το Απέρι (αρχαία Κάρπαθος), Βολάδα και Όθος. Με εκδρομικά καΐκια θα επισκεφθείτε τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού και το Διαφάνι που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Έχει μία παραλία με μεγάλα βότσαλα και 312 κατοίκους. Στις βόρειες θαλάσσιες περιοχές της Καρπάθου ζει το προστατευόμενο είδος Μεσογειακής φώκιας Μonachus-monachus. Το ψηλότερο βουνό της Καρπάθου είναι η Καλή Λίμνη με υψόμετρο 1,215μ.

Όσον αφορά τις τοπικές μετακινήσεις, υπάρχουν λεωφορεία με πολύ συχνά δρομολόγια, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια καθώς και καραβάκια που θα σας πάνε στους διάφορους οικισμούς και παραλίες του νησιού.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωδικός: 22450
Κοινότητα Ολύμπου: 51203
Αστυνομία Μεσοχωρίου: 71210
Αστυνομία Διαφανίου: 51213
Λιμεναρχείο Καρπάθου: 22227
Πρώτες Βοήθειες Ολύμπου: 51210
Πρώτες Βοήθειες Μεσοχωρίου: 71209

http://www.sday.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/6/12 09:49

    DEN PATE KALA ENA XERO NISI EINAI .
    XALI MAURO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/6/12 09:55

    για να το λές αυτό, δεν σου αρέσει η ιστορια, δεν σου αρέσει η ησυχία, δεν σου αρέσει το φαγητό και δεν σου αρέσει η θάλασσα....
    Οκ όλοι έχουμε τα ελλατώματά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/6/12 11:41

    PIA ISTORIA????? MONO H OLYMPOS EINAI.TA PHGADIA EINAI ENA XALI RE.
    HSYXIA??? ME TA MHXANAKIA PANO KATO?????
    PARALIES POU PREPEI NA PERASEIS APO GKREMOUS????
    RE PAS KALA?????????????
    ENA APO TA PIO ASXHMA NHSIA THS DODEKANHSOU EINIA.
    FILE SORRY ALLA STAMATA TA NARKOTIKA KANOUN KAKO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/6/12 13:16

    Βαρέθηκα να ακούω για την Κάρπαθο chill ρε παιδιά όλοι από κάπου είμαστε και καταλαβαίνω το ρητό αν δεν τιμήσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει αλλά από κόσμο και γενικότερα χαρακτήρες είστε για πέταμα sorry κι'ολλας αλλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο ότι δεν είστε μόνο εσείς που γαμ%$^$τε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/6/12 16:01

    δεν ειμαι καρπάθιος αλλα το νησί και ιστορια εχει και πολιτισμό και μουσική κα γευση και θαλασσα και απο ολα

    Αν για εσας το νησι σημαινει μυκονος και γλεντι by night και by μεθυσι τι ναπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *