ροή ειδήσεων

Κουσουρνάς: Το Ελεγκτικό «μπλοκάρει» την πυρασφάλεια

Επιστολή προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου απέστειλε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ζητώντας την αρωγή τους στην απεμπλοκή από το Ελεγκτικό Συνέδριο της απόφασης του Ζ' τμήματός του...
σύμφωνα με την οποία -κατά τον προσυμβατικό έλεγχο- είπε «όχι» στη συμμετοχή του δήμου, με το ποσό του 1.300.000,00 ευρώ, σε πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος για το νησί της Ρόδου με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. Ο Δήμος Ρόδου έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης, η οποία εκδικάζεται στις 16 Ιουλίου.

Τι λέει ο Στ. Κουσουρνάς στους βουλευτές

«Ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο της διάταξης του άρθρου 96 N. 3852/2010 "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", που επιτρέπει στους δήμους να συμμετέχουν και να συγχρηματοδοτούν την κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας, αποφάσισε ομόφωνα για το 2012 τη συμμετοχή του με το ποσό του 1.300.000,00 € σε πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος για το νησί της Ρόδου με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.
Όμως το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τον προσυμβατικό έλεγχό του, με την υπ' αριθμ. 287/2012 πράξη του, αποφάνθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης με αιτιολογία μάλιστα που δεν είναι ιδιαίτερα πειστική αφού ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ' αριθμ. 2160/2011 απόφαση του VI Τμήματος αυτού, είχε αποφανθεί υπέρ της νομιμότητας του σχεδίου της αντίστοιχης σύμβασης του έτους 2011 με τα ίδια ακριβώς νομικά και πραγματικά δεδομένα.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναληφθεί προσπάθεια και σε πολιτικό επίπεδο ώστε η αίτηση ανακλήσεως που έχει ήδη ασκήσει ο Δήμος Ρόδου ενώπιον του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ευδοκιμήσει και να συνεχιστεί έτσι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας του νησιού της Ρόδου και για την αντιπυρική περίοδο 2012.
Σε επόμενο στάδιο ή και παράλληλα με την εκδίκαση της αιτήσεως ανακλήσεως στο Ελεγκτικό Συνέδριο που ορίστηκε στις 16 Ιουλίου του 2012, θα πρέπει να δοθεί η οριστική λύση σε θεσμικό επίπεδο με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα θέτει σταθερά πλαίσια λειτουργίας και που δεν θα εξαρτώνται από την εκάστοτε απόφαση του Ελεγκτικού.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα χρειαστούμε την συνδρομή σας και είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες μας».

Προφίλ ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ

Η Ε.ΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. είναι εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου. Λειτουργεί με την μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με μέλη την τέως Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου (ΤΕΔΚΔ) και νυν Περιφερειακή ΄Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 49%, τον Κυνηγητικό Σύλλογο Ρόδου «Η ΡΟΔΙΑ ΕΛΑΦΟΣ» με ποσοστό 17%, τον Εθελοντικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πεταλούδων με ποσοστό 17% και το Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων Ιαλυσού Ρόδου με 17%.
Δραστηριοποιείται στην πρόληψη και καταστολή φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές από το έτος 1996 σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου με μεγάλη επιτυχία.
Απασχολεί σ' όλα τα νησιά κατά μέσο όρο 150 άτομα εποχιακού προσωπικού όπως οδηγούς οχημάτων, βοηθούς πυροσβέστες, διοικητικό προσωπικό καθώς και επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό Δασολόγους, τεχνικούς οχημάτων.
Διαθέτει έναν πλήρη εξοπλισμό ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου που αποτελείται από: 23 πυροσβεστικά οχήματα ελαφρού τύπου 4Χ4, 2 μεγάλα υδροφόρα, 5 μοτοσικλέτες, πλήρες σύστημα ασύρματης επικοινωνίας VHF μεταξύ του κέντρου και όλων των οχημάτων καθώς επίσης τον απαραίτητο εξοπλισμό σε εργαλεία δασοπυρόσβεσης.

Δράση ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ

Η μέχρι σήμερα λειτουργία της δομής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε θέματα πρόληψης αλλά και κατάσβεσης πυρκαγιών όπως: αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών καταστροφών, πλημμύρες, θαλάσσια παράκτια ρύπανση κ.λπ.
Οι απασχολούμενοι της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. δρουν επικουρικά προς την πυροσβεστική υπηρεσία, αγαπούν το δάσος και γνωρίζουν την περιοχή που τους έχει ανατεθεί να περιπολούν. Έτσι επιτυγχάνουν την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών σε 10΄ εώς 15΄ λεπτά μετά από την αναγνώριση της εστίας της φωτιάς.

Η συμβολή της εταιρείας στα δάση της Ρόδου

Επίσης λόγω της μεγάλης διασποράς των οχημάτων στο νησί της Ρόδου πετυχαίνεται η εποπτεία των εκτάσεων του νησιού με τα πυροσβεστικά μέσα σε ποσοστό 90% της επιφάνειας του νησιού.
Για τους παραπάνω λόγους, λέγοντας πρόληψη εννοούμε την άμεση καταστολή των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους, σε ένα περιβάλλον όπου το καλοκαίρι πνέουν συνήθως ισχυροί άνεμοι. Αυτή η παράμετρος καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση καταστολή ώστε η φωτιά να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ειδικά η προστασία των δασών στο νησί της Ρόδου αποτελεί τον θεματοφύλακα της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από την ποιότητα της ζωής προσφέρει και το πολύτιμο αγαθό, το νερό που συλλέγεται από τον υδροφόρο ορίζοντα των δασικών περιοχών και υδροδοτεί όχι μόνο την Ρόδο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά που είναι άνυδρα.
Επειδή η Ρόδος είναι ένα νησί με πλούσιο ανάγλυφο (πολλές κορυφές βουνών και λόφων), η παρατήρηση μεγάλων εκτάσεων από χαμηλά σημεία διακόπτεται συχνά, οπότε στο δυναμικό της εταιρίας εντάσσονται και πέντε (5) πυροφυλάκια τα οποία βρίσκονται σε σημεία μεγάλου υψομέτρου, καλύπτοντας οπτικά σχεδόν όλο το νησί Ρόδου καθώς και τα όμορα νησιά.
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ρόδου στην επιστολή του προς τους βουλευτές, «μεγαλύτερη προσοχή συνιστάται από το συντονιστικό κέντρο, τις ημέρες όπου έχουμε ισχυρούς ανέμους καθώς και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπου στατιστικά, παρατηρούνται οι περισσότερες πυρκαγιές και για το λόγο αυτό όλο το προσωπικό απασχολείται πάντοτε κάθε Κυριακή ή επίσημη αργία.»
Το έργο της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. επεκτείνεται και πέραν της πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών. Τα περισσότερα από τα πυροσβεστικά οχήματα και ιδιαιτέρως αυτά με τη μεγάλη χωρητικότητα νερού χρησιμοποιούνται σε διάφορες παρεπόμενες εργασίες στα όρια διαφόρων δήμων του νομού Δωδεκανήσου όπως ποτίσματα δενδρυλλίων, πληρώσεις δεξαμενών, καθαρισμούς δρόμων - χώρων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων κ.λπ.

http://www.aftodioikisi.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/7/12 14:32

    να μας πει ο Δήμαρχος για τον οδηγό του..είναι αστυνομικός και τον είχε όταν ήταν βουλευτής..τί έγινε τώρα? δεν πρέπει να πάει πίσω στην υπηρεσία του? απλή ερώτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/7/12 14:41

    εχεις αποτυχει παταγωδως Δημαρχε....... ολα σου φταινε αλλα εσυ δεν κανεις τιποτα για το νησι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/7/12 15:38

    Οτι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/7/12 18:34

    γεια σου κουσουρνα και ολοι οι λοιποι συγγενεις που φαγωθηκατε να μας φορεσετε το καλικρατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *