ροή ειδήσεων

Δύο εκθέσεις από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι δύο εκθέσεις του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, που πρόσφατα εγκαινιάσθηκαν στη Πινακοθήκη της πλατείας Σύμης και στη Νέα πτέρυγα του Νεστωρίδειου Μελάθρου...


Πρόκειται για την έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής του πολυβραβευμένου Κώστα Ανδρέου και την έκθεση φωτογραφίας του συμπατριώτη μας Νίκου Κασέρη αντίστοιχα.

Η πρώτη στη πλατεία Σύμης θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου, με νέο ωράριο περισσότερο προσιτό για το κοινό.

Πρωί: Δευτέρα έως και Παρασκευή 9 – 14
Απόγευμα: Δευτέρα έως και Παρασκευή 17 – 21.

Η δεύτερη στη Νέα Πτέρυγα θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Αυγούστου με ωράριο Πρωί: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 8 – 14.00

Απόγευμα: Τετάρτη 17 – 21.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΓΛΥΠΤΗΣ, Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ, Ο ΧΑΡΑΚΤΗΣ

Ο Κώστας Ανδρέου υπήρξε πολύ γνωστός καλλιτέχνης, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, αναπτύσσοντας διεθνή καριέρα.

Γεννημένος το 1917 στο Sao Paolo της Βραζιλίας από Έλληνες γονείς, εγκαταστάθηκε το 1925 με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1945, για να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από τη λαμπρή σταδιοδρομία του (στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στην Αμερική), παραμένοντας στη χώρα μας από το 2002 έως το τέλος της ζωής του (Οκτώβριος 2007).

Το 1945, με υποτροφία από την Γαλλική Κυβέρνηση μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να φοιτήσει στην εκεί Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στα Εργαστήρια των διάσημων τότε καλλιτεχνών Gimont (Ζιμόντ) και Janiot (Ζανιώ).

Το 2000 του απονεμήθηκε, εκ μέρους του Γαλλικού κράτους, η διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2001 του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του Commandeur για την Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ το 2005, (και πάλι από το Γαλλικό κράτος), του απονεμήθηκε ο τίτλος του Officier των Γραμμάτων και των Τεχνών, που δίνεται μόνο σε καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.

Με το έργο του Κώστα Ανδρέου έχουν ασχοληθεί σημαντικοί έλληνες και κυρίως ξένοι θεωρητικοί και κριτικοί τέχνης, ενώ αριθμούν πολλές δεκάδες τα βιβλία και τα άρθρα που έχουν γραφεί για την πολυδιάστατη εικαστική του προσφορά.

Με πρωτοβουλία του ίδιου του καλλιτέχνη, δημιουργήθηκε το 2004, το Ίδρυμα Κώστα Ανδρέου, το οποίο έχει αναλάβει να διαδώσει ευρύτερα την σημασία των έργων του στην γλυπτική, στην ζωγραφική και στην χαρακτική, ενώ σύμφωνα με την θέληση του δημιουργού, το Ίδρυμα αυτό, κάθε 3ετία, θα βραβεύει, με διεθνή Κριτική Επιτροπή, ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες.

« Τα έργα του Κώστα Ανδρέου, φιλοτεχνημένα με σύγχρονες εικαστικές αντιλήψεις, διακρίνονται για τη εξπρεσιονιστική τους δύναμη, τις δομοσυστατικές τους και κυβιστικές ιδιαιτερότητες, για το πάθος επίσης που εκπέμπουν οι μορφές του, οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαθύ λυρισμό και αγάπη προς τη ζωή. Η γλυπτική και η ζωγραφική του φανερώνουν παράλληλα (και μέσα από τα θέματά τους), την μετατροπή της ύλης σε ενέργεια και της ενέργειας σε υλικό σώμα, με ζωτικές ρυθμοτεχνικές και ευφάνταστες ταλαντώσεις, οι οποίες υποδηλώνουν την ενεργητική παρουσία και την λειτουργία του χωροχρόνου, στα έργα του»

ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΕΡΗΣ – ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΤΟΠΟΙ
O ΝΙΚOΣ ΚΑΣΕΡΗΣ γεννήθηκε στη Ρόδο το 1951. Πτυχιούχος του Oικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Με έδρα τη Ρόδο δραστηριοποιείται επαγγελματικά από το 1980 σε πολλούς τομείς της εφαρμοσμένης φωτογραφίας καθώς και στις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Το 1985 ίδρυσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι στο Δήμο Ροδίων όπου δίδαξε έως το 1990. Η φωτογραφική δουλειά του Νίκου Κασέρη έχει παρουσιασθεί με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και πολυθεάματα στην Ρόδο, στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και με δύο περιοδείες στην Αμερική, το 1996 και 1997, προσκεκλημένος από Πανεπιστήμια και την Ελληνική Oμογένεια. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δέκα πολυτελή φωτογραφικά λευκώματα και έχει συμμετάσχει σε άλλα τρία. Για τη φωτογραφική και εκδοτική του δραστηριότητα βραβεύτηκε το 1996 από την Ακαδημία Αθηνών.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/7/12 06:37

    μπραβο σε αυτους που τα διοργάνωσαν!
    με τετοιες εκθέσεις η Ρόδος ανεβαίνει επίπεδο και δείχνει οτι δεν ειναι μονο για ομπρελλες, γρανίτες και θάλασσα.
    και πάλι μπράβο!και εις ανώτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *