ροή ειδήσεων

«Παράθυρο» για 17.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Κατά 17.000 αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις για παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων που κατατέθηκαν... O υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και εκπροσώπους των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας ότι η αμοιβαία διάθεση για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και την υποστήριξη της οικογένειας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «όπως διαπιστώθηκε δεν υπάρχουν «λιμνάζοντα κονδύλια» στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» και σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και της επικεφαλής της Άννα Δαλαπόρτα, το υπουργείο παρουσίασε στην ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών την πρότασή του που καλύπτει, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αιτήσεων θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης της επιδότησης των παιδικών σταθμών από το υπουργείο Εργασίας ανά παιδί, αλλά και της επιπλέον επιχορήγησης κατά 20 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικών πόρων. Αναλυτικότερα πέρσι επιδοτήθηκαν 43.000 θέσεις με 175 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα επιδοτηθούν 60.000 θέσεις με 145 εκατ. ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα ποσά μηνιαίως για την φύλαξη των παιδιών τους.

Οι βασικές προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην ΚΕΔΕ έχουν ως εξής:

-Μείωση του voucher (επιδότηση) των βρεφικών σταθμών κατά 20%, ήτοι από 3.700 σε 2960 ευρώ
-Μείωση του voucher των παιδικών σταθμών κατά 15%, ήτοι 15% από 2.900 σε 2.465 ευρώ
-Μείωση του voucher των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κατά 50%, ήτοι από 2.000 σε 1.000 ευρώ
-Ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 20 εκ. ευρώ

Από τις παραπάνω προτάσεις αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 45.080.465 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών αποδέχθηκαν τις προτάσεις του υπουργείου και η ΚΕΔΕ θα λάβει τις αποφάσεις της κατά τη σύγκληση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την ζήτηση για παιδικούς σταθμούς, η οποία έχει αυξηθεί κατά 43% λόγω της κρίσης που οδηγεί προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος του ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, επιπλέον των 43.000 που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *