ροή ειδήσεων

Ποιοι διεκδικούν το φιλέτο στα Αφάντου

του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το ενδιαφέρον ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων προσέλκυσε ο διεθνής διαγωνισμός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου... (ΤΑΙΠΕΔ) για την απόκτηση των μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αξιοποιήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οικοπέδων στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

Πρόκειται για μια περιοχή μόλις μόλις 20 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού, με εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων. Διαθέτει, παράλληλα, τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μοναδικό προορισμό τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικών κατοικιών γύρω από το γήπεδο του γκολφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επτά επενδυτικών υποψηφιοτήτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που διαχειρίζεται το Costa Navarino στην Πύλο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους πέντε ξένους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται η London & Regional Properties (σ.σ. έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό), η New Century Holdings Inc (σ.σ. η μόνη υποψήφια για το διαφωνισμό της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, η βρετανική Minoan Group Plc (γνωστή από την επένδυσή της στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτης και το σχήμα Atlantica - TUI.

Το «φιλέτο» των 1.850 στρεμμάτων απαλλοτριώθηκε πριν από 35 χρόνια για να γίνει μεγάλο θέρετρο με ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Σήμερα έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και τα κτίρια έχουν ερημώσει. Και στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες να αξιοποιηθεί η περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η έκταση αποτελείται από το «Γκολφ Αφάντου» και το οικόπεδο «Νότιο Αφάντου» καθώς και τον παρακείμενο στο ακίνητο αιγιαλό. Ανήκει, δε, στον ΕΟΤ, όσον αφορά το «Γκολφ Αφάντου» και στο Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά το οικόπεδο «Νότιο Άφαντου», ενώ η αποκλειστική διαχείριση και εκμετάλλευσή του διενεργείται σήμερα από την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», στην οποία το κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου.

Το «Γκολφ» πρόκειται για γήπεδο 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το Μάιο του 1973, ενώ η παραλία εκτείνεται σε απόσταση 7 χλμ. με αυστηρά προσδιορισμένα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης.

Πρόβλεψη για μειοψηφικό ποσοστό

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα διατεθεί προς πώληση θα κυμαίνεται μεταξύ του 66,7% και του 100%. Το ακριβές ποσοστό, καθώς και το είδος των δικαιωμάτων μειοψηφίας του Ταμείου θα καθορισθούν στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής Διαδικασίας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή, όχι μεγαλύτερη του 33,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Στη δεύτερη φάση, μετά την πρόσκληση υποβολής προσφοράς, οι προεπιλεγέντες θα λάβουν σχέδια της σύμβασης. Θα τους παρασχεθεί επίσης η δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο και εν συνεχεία θα κληθούν να υποβάλουν εγγράφως, στη λήξη της δεύτερης φάσης, δεσμευτική οικονομική προσφορά και εγγυητική επιστολή. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει την Τράπεζα Πειραιώς και την Πειραιώς Real Estate ως χρηματοοικονομικούς σύμβουλους για το διαγωνισμό

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

  1. TSILIMIXOS1/8/12 15:21

    ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΛΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ , Αν το έχετε καταλάβει γαμάμε εμεις τις πανέμορφες παράλιες μας με ντουβάρια για να έρχονται αλβανοι βουλγαροι ρουμανοι μαυροι και καθε καρυδιας καρυδι να δουλεύουν με 300 -350 χωρις ασφαλεια και εμεις να λεμε οτι εχουμε αναπτύξει και νεες θεσεις εργασιας ΣΚΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ
    Τσιλιμιχος απο Ραδιο GALAXY99

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *