ροή ειδήσεων

Πολλές δόσεις αντί για σύλληψη για τα χρωστούμενα στην εφορία

Σχέδιο το οποίο θα καταργεί την προσωποκράτηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα, για οφειλές των φορολογουμένων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αντί των προστίμων ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να... διακανονίζει τις οφειλές του σε πολλές δόσεις οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και θα δίνει την δυνατότητα τμηματικής καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.

Από την άλλη πλευρά όμως αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει:

- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.

- Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις και για «ψύλλου πήδημα», ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων - εξόδων.

- Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

- Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

- Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό με την εφορία.
patrisnews.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/8/12 17:03

    Ωχ, πάλι κανένα "σοφό" νομοσχέδιο από τόσα "πετυχημένα" του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στα σκαριά. Πάλι πέσαν "τηλέφωνα" από μεγαλοεπιχειρηματίες για να πέσουν στα μαλακά. Τίποτα πάλι δεν θα γίνει. Μόνο αν ο νόμος επιβάλει φυλάκιση ανευ μετατροπής και δήμευση περιουσίας θα έχει ο άλλος τον φόβο να μην παρανομήσει. Τα ίδια και τα ίδια σε αυτήν την χώρα... χίλια νομοσχέδια στα χαρτιά και τίποτα στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *