ροή ειδήσεων

«Λουκέτο» σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες

Ποινή κλεισίματος 5 ημερών επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση...
σε δύο επιχειρήσεις της Λευκάδας που απασχολούσαν παράνομα λαθρομετανάστες.

Οι παραβάσεις βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων, που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και οι ποινές επιβλήθηκαν σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του εφαρμοστικού νόμου του 2ου Μνημονίου (ν. 4052/2012).

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, διοικητικές ποινές που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό τους από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διάστημα που μπορεί να ανέλθει έως τα πέντε έτη, αποκλεισμό από όλες τις δημόσιες συμβάσεις, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, προσωρινή άνω των 3 ημερών ή οριστική διακοπή της λειτουργίας.

Για επιχειρήσεις, μάλιστα, που απασχολούν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών ή η απασχόλησή «συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας», προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον 5 μηνών.

Ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου του 2012 αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, από τον σημερινό υπουργό Εργασίας, όταν διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης, στην οποία εργαζόταν παράνομα ο Πακιστανός λαθρομετανάστης, που φέρεται ως δράστης του άγριου τραυματισμού ανήλικης στην Πάρο.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε την απόφαση του Υπουργού.

Σύμφωνα με υπηρεσιακές πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.), του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), είχαν εντοπίσει στη συγκεκριμένη επιχείρηση 5 λαθρομετανάστες που εργάζονταν παράνομα, 2 γυναίκες και 3 άνδρες πακιστανικής καταγωγής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια του θέρους διακινήθηκε προς τα ελληνικά νησιά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, κυρίως Πακιστανών, που απασχολήθηκαν εποχικά σε βοηθητικές εργασίες, συνήθως ως κηπουροί και εργάτες καθαριότητας.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η αδήλωτη εργασία στις τουριστικές περιοχές ξεπέρασε το 30%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μη καταχωρημένων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν ήταν παράνομοι αλλοδαποί.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ύψιστη προτεραιότητα και ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται αποφασισμένος να διασφαλίσει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και παράλληλα αποθαρρύνεται η είσοδος και η παραμονή λαθρομεταναστών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων ακόμη και νομοθετικών, «ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια και να μπει ένα τέλος στο καθεστώς της "μαύρης εργασίας"», ενώ ζητά από όλους να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.
tro-ma-ktiko.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *